Cena psihoterapijske seanse

Cena psihoterapijske seanse

koja je cena psihoterpaijske senase?

Da bi se iskreno odgovorilo na ovo piranje treba sa se razbije na činjenice i faktore koji utiču na formiranje cene seanse. 

 1. Vreme potrebno da se postane afirmisan psihoterapeut. Nakon fakulteta koji sada traje 3+2 godine (psihologija) potrebno je završiti psihoterapijski pravac koji košta od 300 do 1000e godina. Obično traju od 2 godine do 4 godine, ozbiljni pravci. Naravno da do tada imate bar 28 goidina i niste zaradili ni dinar. ahhh da, zaboravio sam da dodam godinu dana rada u klinickoj ustanovi uz ili bez novčane nadoknade kako bi se stekao uslov za DRŽAVNI ISPIT (najbitniji uslov za rad psihoterapijske prakse, sa strane zakona). Ztim ide polaganje istog.
 2. broj radova, kongresa i istraživanja, i naravno svaki terapeut koji iole smatra da napreduje mora konstantno da ulaže u usavršavanja i knjige. Takodje van samih terapija svako usavršavanje košta i placa se. Kako bi stekli osećaj pogledajte cene knjiga na sajmovima.
 3. Prostor za rad i sredstva za rad.
 4. marketing koji je sastavni i esencijalni deo svakog posla pa i psihoterapije. Na žalost sadašnjica nameće takav still i znatan novac mora da se ulaže u markting koji direktno utiče na cenu psihoterapije. zato cena psihoterapijske seanse raste.
 5. vreme trajanja psihioterapijske seanse je jos jedan bitan faktor. Seanse obično traju od 30 d o90 minuta. Što imate manji broj seansi to su seanse skuplje. Pa tako terapije koje se sastoje u glavnom od učenja odredjenih tehnika, koncepata i primenjivanja odnosno vežbanja istih obično se svode na 2 do pet seansi. Takve seanse koštaju više, pa je moej saznanje da se krecu od 5 0do 100 eura po seansi. Dok terapije koje se bave lečenjem, radom se neurozama idrugim bolestima se krecu od 20 eura do 40eura po seansi.
 6. broj seansi potreban postizanje promene. to je jako bitan faktor, određene terapije imaju strukturu pa se od prilke zna u napred plan i program rada. pa tako bihevioralna terapija u svokm obliku sistemske desenzitizacije obicno ima od 5 do 15 seansi. a u proseku desetak, pa samim tim se cene krecu nešto niže. takođe, sitemska desenzitizacija se u određenim situacijama može raditi i grupno što znatno utiče na cenu senase.
 7. da li je terapija grupna ili individualna je još jedan faktor koji utiče na formiranje krajnje cene seanse.
 8. i ako mnogi terapeuti smatraju da je terapija profesionalni radk koji ima rezultat samo ako se pridržavamo sistema i teorije, misljenje a i cena senasi ne govori da je to tako. Zapravo istina je da nisu svi podjednako uspeđni u lečenju i terapiji. Terapijski rad zavisi i od dara terapeuta da pomogne i približi potreben sadržaje i uvide. Taj talenat takođe ima svoju cecnu pa su određeni terapeuti uspešniji a drugi su manje uspešni. i verovatno da je to najbitniji faktor koji utiče na formiranje cene. Suštinski možete očekivati cenu od 1000 dinara do 100 eura, dok je po mom misljenju od 20 do 40e nešto što bi bilo najčešće kod nas u Srbiji.

Cene u inostranstvu nisu za upoređivanje jer su sistemi zdravstvene zaštite drugačiji. Npr u americi imato često 10 seansi pokrivene osiguranjem ako ste konzument malo kvalitetnijeg paketa osuguranja, nakon toga placate iz svog džepa od 100 do 250 dolara. U Norveskoj seansa košta oko 90 do 150 eura gde je vaša participacija od 10 do 50 eura, ostatak plaća osiguranje. Dok je u Britaniji to vrsta luksuza i placa se od 50 do 200 funti.

sve u svemu kada se podvuče crta, cena psihoterapijske sense se formira na tržištu i refleksija je svih ovih bitnih faktora i onih manje vidljivih.

 

(Visited 509 times, 12 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 thoughts on “Cena psihoterapijske seanse

 • December 1, 2017 at 3:31 pm
  Permalink

  A u nekim zemljama je besplatna haha, to ne spominjete

  Reply
  • December 1, 2017 at 3:56 pm
   Permalink

   nisma upoznat ni sa jednom jedinom zemljom gde je psihoterapija licenciranog psihoterapeuta besplatna, osim ako nije pod okvirom drzavne prakse. takodje cinimi se da sam spomenuo da u americi mozete dobiti 10 seansi godisnje terapije, pokrivaju neka zdravstvena osiguranja.
   molim vas navedite mi gde je besplatno znacilo bi puno ljudima ovde da znaju i mozda da iskoriste tu pogodnost.

   Reply