Kako pobediti strah od ludila?

 

Da li je strah uvod u shizofreniju?

Primer straha od ludila i gubljenja kontrole iz prakse

 

Da bi razumeli problematiku ludila i da li se može poludeti od straha ili bilo čega drugog, treba da se usaglasimo oko definicije ludila.

Ludilo i šta znači poludeti?

Ludilo i poludeti od straha u kontekstu neurotskog poremećaja uglavnom ide iz straha od gubljenja kontrole. Kažem u glavnom jer ne mora da bude isključivo i jedina opcija ali u glavnom je u pitanju strah od gubljenja kontrole u najširem smislu reči kontrola. Takođe je jako blizak termin i gubljenje sebe , zatim ponašati se na čudan i drugačiji način, da drugi ne pomisle da ludim… Ne tako retko pojedinac strah od ludila izjednačava sa simptomima koj ise javljaju na telsnom nivou. Pa tako veoma često pritisak u glavi, trnjenje, znojenje, trešenje ruku i sve ostale manifestacije straha koje mogu da se odraze na naše telo, usplahireni neurotičar može izjednačiti sa ludilom, shizofrenijom i psihozome, jer naime: apsolutno nemam kontrolu na sopstvenim telom. Pitanje je a ko kaže da treba da se ima kontrola nad tim simptomima?

Telesni simptomi su najčešće pod kontrolom simpatikusa i parasimpatikusa koji ne podležu voljnoj kontroli pa zato se i ne očekuje da možete kontrolisati telesne simptome samo zato što bi vam to donelo olakšanje usled doživljaja kontrole.

Naravno sa telesnim simptomima može da se radi pa su vežbe disanja jedna od najuspeđnijih tehnika. Aplikaciju možete skinuti sa OVOG linka  a samu vežbu možete preko računara pokrenuti na OVOJ stranici.

Kako dolazimo do tog zaključka?

Pričajući i analizirajući doživljaj straha koji prati ovu misao poludeću, uvek ide uz nepogrešiv doživljaj da ako se nešto desi u glavi, kvrcne nešto, počeće osoba da se ponaša čudno, drugačije, nevoljno da donosi odluke.

ili ide iz spektra da se slučajno ne desi da vidi i čuje nešto što zapravno ne postoji-halucinacije.

Ako se nešto iz gore navedenog realizuje, to neminovno znači da je čovek poludeo i izgubio kontrolu. Da li je to zapravo tako?

Jung kaže da ako želimo da se bavimo psihom moramo priznati realnost sveg psihočkog.

Ovde se naglašava činjenica da sve što dolazi iz psihičkog sveta je realnost za Ja, sve što pomislimo, doživimo i sve što se svesti predstavi ono je stvarno, ali ne znači da se podudara sa spoljašnjom realnošću. Psihička realnost i spoljašnji svet ne moraju neminovno da se poklapaju. Devijacija spoljnjeg sveta uvek dolazi usled izvrtanja i vitoperenja čulnim organom koji ga opaža. Svako naše čulo opaža preko svojih receptora koji registruju spoljašnje senzacije, tako vid preko štapićastih ćeilja i čepića stvara u centru za vid predstavu o spoljnjem svetu. ko misli daje to što mi vidimo stvarna slika, a priori pretstava sveta, ne može biti viže u krivu. To je samo slika spoljnejg sveta koju nam naše oko daje, i ono kao takvo je podložno i nekim obmanama, greškama i devijacijama.

Ovakve obmane se mogu od strane naših misli interpretirati na različite načine, zavisno od unutrašnjeg stava, bazičnog verovanja naša interpretacija doživljaja će se razlikovati.

Zbog toga doživljaj lupanja srca koji se percipira preko (pretpostavljam) receptora za dodir pritisak i senzacija pokreta u mišićima i grudnom košu su samo TELESNI SIMPTOM anksioznosti dok se lagano i neprimetno MISAONA obrada uvlaci i počinje da tumači šta se dešava- ako je u pitanju anskiozna osoba verovatn oda će nastupiti neka kognitivna distorizija i doćiče do katastrofičnog tumačenja.

jedan primer iz prakse: U pitanju je jako uspešna osoba, bez kompromisna kaja je u pitanju uspeh i karijera, koja je cela sačinjena od logike i misli. To je dovodi do visoke pozicije u poslu i na samom vrhu lestvice, dok je emotivna funkcija ‘ emocije’ tu, prisutna je ali se ne vrednuje, jednostavno nema prostora emocijama i šta god da osećam mora da se povinuje spoljnim zahtevima i logici.

Zbog razvijenog stava da se emotivna funcija ne vrednuje ili potiskuje, svaki put kada realnost yafrljači grudvu emocija u lice ona se doživi kao užas i ogromna pretnja po Ja, zbog toga se pojačava misaona funcija koja pokušava da obuhvati, izkompenzuje za ne razvijenu emotivnu funkciju( čiji je zadatak da se nosi sa emotivnim pitanjima) ali bezuspešno … zaposledicu imate napade panike koji u svom nastajanju imaju doživljaj GUBLJENJA KONTROLE; STRAH OD LUDILA i doživljaj NESTAJANJA odnosno davljenja u sopstvenim emocijama straha i beznađa.

Auto: cbt psihoterapeut  Žarko Petrović

www.psiholosko-savetovaliste.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 thoughts on “Kako pobediti strah od ludila?

 • July 16, 2018 at 9:20 am
  Permalink

  Vako imam problem sa suprugom,to je bilo dan sreda ono sto se desilo pogledala sam u njegov sluzbeni telefon u slike i videla sam u folder jedan kao pise obrisano a tu ima slike bila je neka devojka koja mu slala slike a imalo je i njegove slike kako se slika sa raskopcanom kosuljom to me je strasno zabolelo pa sam mu rekla.Na svemu to on je popizdeo i kako uzeo da mi pakuje stavri da idem kuci i tako neke stavri su bile spakovani ali ja nisam otisla i legli smo da spavamo normalno u isti krevet sutra dan kad je krenuo na posao reko mi pred da krene da spakujem stvari da me nosi na stanici da se vratim kuci na sve tome ja nisam spakovla nego sam sve vratila na svome mestu.Pricala sam sa svojom gazdaricom posto mi je bilo tesko nisam znala sta da radim ona mi je rekla da se ne pakujme i da imam pravo da pogledam u bilo koji njegov telefon i da on nema prava da me pakuje.Kasnije me pozvao i pito dali sam spakovala stavre ja rekla nisamvratila sam sve na mesto.Spermila sam ja i rucak i poslal sam mu sms da se zapota kako bi bilo ako ja se tako slikam i imam dr slike od neke muskarce u telefoni kako bi tebi bilo kako bi se ti osecao i napisla sam mu da smo se uzeli iz ljubavi i po dogovoru.Dosao je kuci i nista mi nije rekao samo je cutao ono sto sam spremila je jeo za veceru kad ga pitam sta da mu spremim nista mi neodgovara i spremim mu bila sta i jede i ovo vec traje 6 dana kako on ne prica samnom.Pokusavam ja da pricam snjim da mu kazem da to sto sam videla da nije uredu da mi to smeta i kako bi se on osecao da je video takvo nesto kod mene kazem mu da ga volim i da mora da poprica samnom ali nista od toga on i dalje cuti pokusavam da go zagrlim on me sklanja od njega.Pre svega on je dijabaticar prima insulin.Juce smo trebali da idemo u nabavku ali nista od toga frizier paran rekal sam mu ocemo u nabavku nemam sta da spremim ni za rucak ni veceru nista mi nije odogovrio i sad sedim i ne nzma sta da mislim i sta da radim.on i dalje nosi burmu nije obrisao slike moe sa telfona nije obrisao slike na fb .Ne znam dal da se osecam lose dal sam ja kriva i ne znma sta da radim u ovom slucaju volim ga …

  Reply
  • July 16, 2018 at 9:36 am
   Permalink

   postovana
   ja se ne bavim ovaklvim problemima bracne krize na zalost. tako da iskreno nemam nikakav savet za vas jer ne znam sta bi bilo pametno d a radite, budite strpljivi i nadam se da ce da se odljuti.

   Reply