Opsesivne misli, laž i istina

Opsesivne mislis –kako mogu istovremeno biti i laž i istina

Da bi se shvatila puna moć misli, treba prvo shvatiti šta je misao. Misao je psihički fenomen, psihička pojava koja se odlikuje rasudjivanjem i procenom odredjenih unutrašnjih ili spoljašnjih objekata. Pretpostavka, u evolutivnom smislu, daje njena funcija adaptibilna. Misli nam pomažu da uskladimo bolje spoljašnji svet, svet oko nas, sa unutrašnjim potrebama i pulzijama.

Posto je misao psihički fenomen treba razumeti da je misao manja u odnosu napsihu, pa tako i manje moćna, što odmah implicira da snagom misli ne može se razrušiti integritet ili celovitost psihe )ovo je znašajno jer to znači da snagom naših opsesivnih misli mi ne možemo poludeti, možemo imati opsesivni poremecaj ali to je neuroza a ne ludil)  psihički integritet nikada nije ugrožen mislju.

Pod psihom se podrazumeva celovitost svih psihičkih procesa kako svesnih tako i nesvesnih.svesno nesvesno dijagram

Ova tipografija našeg psihičkog bića nam nalaže da napravimo jednu podelu koja se nameće iz definicije psihe a to je da se psiha deli na dve sfere koje se dopunjavaju ali u svojoj sustini i funkciji su suprotne, svesnideo i nesvesn deo. Necemo ulaziti u pogranicni deo mesanja svesnog i nesvesnog.

Bitno je da se razume da svesna i nesvesna sfera imaju svoje zakone, pravila i mehanizme koji su jedna drugoj nepoznana. Zbog toga je suludo na primer prevoditi i aplicirati zakon vremena na nesvsne porcese, u nesvesnom funcija vremena je iskrivljena i nema bitnu ulogu, dok je vremenski tok i sled sekvenci jako bitna dimenzija u svesti.

Kada raymisljamo o mislima, smatramo ih deom nas, našim istinama i da su one a priori tačne. Takođe se pri tom analizom bavimo samo svesnim značenjem, sadržajem misli. Pa tako opsesivna misao : Uzeću nož iz kuhinje i zaklaću se, na svesnom nivou pacijent tumači kao želju ili potrebu da sebi naudi. Paralelno ovoj misli postoji i jasna odbojnost, otpor i ne prihvatanje ovakvog gesta jer bi on značio nanošenje bola koji je stran, nezamisliv i neprihvatljiv za klijenta. Zbog ovog svesnog sukoba, mislim -ubi se , i istovremenog otpora i gadjenja spram misli, pojedinac dolazi do lako nametnutnog resenja da ludi.

Ako se ne uzme u obzir da misao dolazi is nesvesnog, i da je ona tamo formirana, nastala, pa shodno toj činjenici treba se pitati a šta je nesvesni sadržaj moje misli, ‘uzeću nož i zaklaću se’, teško da možemo napraviti bilo kakav značajan napredak u psihoterapijskom smilus.

Misao dolazi iz neizdiferenciranog sadržaja nesvesnog, koji sam po sebi je nepoznanica za nas, ali indirektno preko sadržaja nasih misli, izvlacenjem zajedničkog imenioca iz svih misli možemo doći do ‘atmosfere’ odnosno naših nesvesnih pretpostavki i ubeđenja koja čuče i zrače iz nesvesnog sadržaja.

Pa tako petpostavimo da razradom sadržaja se dodje da je unutrašnji stav iza ospesivne misli doživljaj neizmernog besa, agresivnosti koja je sputavana kroz ceo život našeg klijenta. Da su životni uslovi bili kastrativni i da je na svaki izliv besa klijent doživljavao kaznu. Pretpostavimo da je to dovoljno za formiranje jednog svesnog stava da se bes ne sme osećati i da ako se bes oseća to je dokaz da se čovek oseća nedostojno, nevoljeno i bezvredno.opsesivna misao dijagram

U svesti naseg klijenta dominira automatska misao :uzeću nož i zaklaću se. Zatim se nižu ruminacije, mentalna prežvakavanja svesnog materijala. To su tokovi misli koji se delimično bave originalnom, automackom mišlju, ali u glavnom njima dominira dalja razrada. Klijent ide dalje, i obicno kognitivnom distorzijom povećava katastrofičan ishod u glavi. Pa tako ruminacije na automatsku misao mogu biti: ja sam ubica, ako ubijem sebe moji će biti stigmatizovani, a šta ako dignem ruku na decu u tom ludilu, i tako dalje. Osoba sve više i više gubi kontrolu i neminovno dolazi do zaključka da je loša, bez kontrole i luda. Kako grafik pokazuje, ruminacije učvršćuju nesvesno verovanje, u našem slučaju, agresivnosti i nemanja kontrole nad sopstvenim ponašanjem. To verovanje, poput unutrašnje atmosfere, ili filtera, boji svaku nestrukturiranu misao koja krene da se rodi u našoj svesti.

Novi koncept raspolućene misli, dvostrane misli, jeste da primarni nesvesni sadržaj koji se pod uticajrm nesvesnog verovanja radja kao finalna svesna automatska misao. Ta misao u svesti napm preko svog simboličnog sadržaja nudi razrešenje i uvid u to koji je nesvesni konflikt, koje je to verovanje koje boji automatsku misao.

Misao tako nosi Janusovu karakter, i pretstavlja i istinu i laž. Istina je u celovitosti misli da je ona tačna ako lepo prevedena na jezik nesvesnog, ali je potpuno netačna ako je gledamo samo u kontekstu svesti i da sam sadržaj misli, u svesti, besmislen.

kako leciti opsesivno kompulzivni poremecaj -strah od ludila i gubljenja kontrole

(Visited 314 times, 3 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

129 thoughts on “Opsesivne misli, laž i istina

 • August 10, 2018 at 1:26 pm
  Permalink

  Pozdrav poštovani! Unapred hvala na ovim divnim tekstovima s kojima pomazete ljudima da lakse prepoznaju svoje mentalne probleme. Ja isto imam sestru( 27 god) koja ima neki oblik okp-a, i zanima me da li ovaj poremecaj koji spada pod neurotskim poremecajima moze da se razvije ili prelazi u neku vrstu paranoje ili slicnih stanja. Hvala i srdacan pozdrav.

  Reply
  • August 10, 2018 at 1:36 pm
   Permalink

   Postovana hvala na lepim recima.
   Okp ne prelazi u paranoju nema tih situacija. Neuroza ne prelazi u psihozu to su 2 razlicite vrste bolesti

   Reply
 • July 31, 2018 at 10:30 pm
  Permalink

  Dobro vec i ja bih trebala savijet ,dali da ide ljecniku ili kuda za moje lose misli kao naprimjer dd a bi nedaj Boze nekome mogla nauditi ili slicnoo uhvati me panika ,znoj ,nemoc kada me te misli uhvate .. a nezelim se tako osjećati .. hvala unaprijed

  Reply
  • July 31, 2018 at 10:54 pm
   Permalink

   Postovana to je problem kojim se ja bavim tako da ste na pravom mestu. Treba videti da li je anks ili opsesivnost, dijagnostika i otkrivanje sta je problem.a zatim ostali koraci.ako ste zainteresovani za rad i saradnju pisite mi i poslacu vam uslove rada

   Reply
 • July 31, 2018 at 1:17 pm
  Permalink

  Da li radite online psihoterapiju? Imam stalne neke cudne vrtoglavice,osecaj propadanja kao da mi se nesto pomjeri ,mozak Trebala sam da pijem terapiju ali sam je prestala,jer nus pojave su bile uzasne 7 dana,a i smatram da tableta sama nista rijestiti nece..Mozda bi mi pomogla psihoterapija..

  Reply
  • July 31, 2018 at 1:23 pm
   Permalink

   da postovana radim, mozete mi pisati na mail ili skajp i poslacu vam uslove rada

   Reply
 • July 5, 2018 at 1:35 pm
  Permalink

  Poštovani Žarko. Moja sestra koja ima 19 god. Dijagnosticirana je da ima opsesivni kompulzivni poremecaj ali se boji upotrebiti terapiju koju ju je joj preporucio psihijatar. U namjeri da joj pomognem dosta sam se informisala sa raznih foruma i internetskih stranica u. vezi tog poremecaja, ali sam na jednoj stranoj stranici procitala da savremena medicina smatra da je OKP vrsta psihoze. Ovo joj nisam rekla ali sam i ja dosta uplašena. Molim da mi odgovorite koliko je ta infomacija tacna, s obzirom da ona odbija terapiju, pa se bojim da joj se stanje pogoršava

  Reply
  • July 5, 2018 at 2:06 pm
   Permalink

   postovana
   ovako stoje stvari
   ospesivno kompulzivni poremecaj se vodi pod neurotske poremecaje. tu ce i ostat ikao dijagnoza jos dugo vremena. ALI u praksi se pokazalo da nisu svi poremecaji isti i kada terapeuti u svojoj praksi naidju na jako teske i rezistente okp slucajeve svojim kvalitetom asociraju na psihoticne poremecaje po svojoj rezistentnost ina terapiju. Uzevsi to u obzir neki i retki okp slucajevi za terapeute su kao da su psihoticni. to ne znaci da ce se preliti u psihozu vec se sam okp tako ponasa- kao psihoza rezistentan, uporan i ne reaguje na terapiju i lekove.
   e to su verovatn ozeleli da kazu tim tekstovima.
   na zalost kroz moju rpaksu sa mnailazio na takve slucajeve gde bi odradlii 2 3 seanse i onda bih morao da priznam da sam apsolutno bespomocan i da je moje misljenje da ja necu moci da im pomogne, jer sve sto se proba nema nikakvog efekta.
   da li je i kog je tipa okp kod vase sestre moga obih da kazem nakon sto bi odradili nekoliko seansi.

   s postovanjem
   zarko

   Reply
   • July 5, 2018 at 2:41 pm
    Permalink

    Za sada nismo u mogucnosti da zakazemo termin jer zivimo van RS, ali cu vam objasniti da ona manjevise ima opsesije bez neke kompulzije (da ce nauditi sebi ili nekome u porodici) i prozivljava anksioznost povodom tih misli. Bitno mi je znati da se to nece preliti u neku vrstu psihoze (prave psihoze). Da li postoji mogucnost za tako nesto iako sam dosta citala da se tako nesto jako retko desava. Veliki Pozdrav

    Reply
    • July 5, 2018 at 3:31 pm
     Permalink

     postovana
     moj portal i sluzi za online terapiju van srbije.
     sve sto se retko desava postoji mogucnost, ali mala.

     Reply
 • June 29, 2018 at 5:42 pm
  Permalink

  Poštovani, imam problem sa opsesivnim mislima koji me muce nekoliko godina i koje nekad znaju biti vrlo zastršujuce, ali nekako uspem izaci na kraj ubedivši se da su to samo opsesivne misli, ali pre par dana mi se pojavila misao da to možda nisu opsesije vec psihoticne misli na koje cu verovati, i ta me misao dosta plaši. Hvala

  Reply
  • June 29, 2018 at 5:48 pm
   Permalink

   postovani
   evo na mom jutjub kanalu mozete videti dosta materijala o opseivnim mislima
   https://www.youtube.com/watch?v=wIZVrQ93nSc
   tu cete cuti osnovna stajlista i kako se postaviti spram toga, ako ste zainteresovani za lecenej mozete mise javiti i da zakazemo termin nikakav problem

   s potovanjem
   Zarko

   Reply
 • June 13, 2018 at 4:43 pm
  Permalink

  Poštovani, da li se opsesivni strahovi baziraju isklucivo na nešto što osoba zamišlja da bi moglo da se desi ,,šta ako” ili može biti i situacijski, npr. ako osoba u datom trenutku zamišlja da je pedofil, homoseksualac, ubica itd. Hvala

  Reply
  • June 13, 2018 at 8:18 pm
   Permalink

   Poatovana
   Mislim da ne razumete stvarni smisao opsesivne misli. Vase pitanje u opate ne hvata sustinu opsesije. Iza ops. Misli lezi u nesvesnom suprotno nesvesno zariste u najvecem broju alucajeva

   Reply
 • June 6, 2018 at 2:51 pm
  Permalink

  Hvala na odgovoru. Pošto sam anksiozan tako da sam i dosta zbunjen jer ne znam dali postoji pravilo oko opsesivnih misli i automatskih misli jer neke teorije kažu da su one slične, a neke druge teorije govore da se one razgraniče

  Reply
  • June 6, 2018 at 4:05 pm
   Permalink

   Razumem vas.jako je bitno praviti razliku i istovremeno tesko kad ste anksiozni
   Zato je dobro porazgovarati sa terapeutom da vam pomogne da napravite razliku

   Reply
   • June 6, 2018 at 4:26 pm
    Permalink

    Molim vas može li se objasniti razlika nakratko ako vam nije teško. Hvala od srca još jednom!

    Reply
    • June 6, 2018 at 4:42 pm
     Permalink

     Vidite blog tekstove i video klipove nacicete temu. Istovremeno vase misli su samo vase i kroz individualni rad bi jedino moglo to da se odradi korektno i kako treba.ovako samo mozemo osmernicama da pricamo.a smernice sam naveo gde da gledate

     Reply
     • June 6, 2018 at 6:32 pm
      Permalink

      Samo me zanima da li su automatske misli posledica opsesivnih misli, ili obrnuto

     • June 6, 2018 at 7:30 pm
      Permalink

      zao mi je ali skroz masite poentu, jedno i drugo nisu u opste u relaciji. opsesivna misao moze da se tretira kao automatska, ali ne mora da bude. takodje problem opsesivnosti nije pitanej misli vec mehanizma potiskivanja. tak oda ko pokusa da racionalizuje opsesiju nece daleko doci

 • June 4, 2018 at 1:10 pm
  Permalink

  Pozdrav poštpvani! Kad kažete da su ruminacije voljne to znači da su ego-sintone. Ako su ego-sintone ,da li to mora da znači da čemo onda da ih privatimo i da poverujemo u te misli?

  Reply
  • June 4, 2018 at 1:43 pm
   Permalink

   Ego sintono znaci da je covek svestan da to nije tako. Ne znaci da su misli istinite. Misao moze biti netacna.

   Reply
   • June 4, 2018 at 2:02 pm
    Permalink

    Poštovani, ja ne sumnjam u vašu profesijonalnost, ali EGO-SINTONOoznači kada prihvatite misao, ideju kao deo sebe. S druge strane EGO-DISTONO je ne prihvatanje misli, ideja kao deo sebe

    Reply
    • June 4, 2018 at 2:13 pm
     Permalink

     govori da li je distancirano ili nije distancirano od ega, da li ga ego dozivljava kao svoje. ne procenjuje tacnost informacije. tako da covek u derealizaciji je svestan da ne ludi vec kao da ludi. misao ludim je egodistona, ali zbog straha probija neisgurnost u egodistonost same misli.
     razumem sta zelite da kazete ali ovde je vise u pitanju teorijski koncept termina i praksa koji se ne poklapaju u potpunosti i uvek. tako da ja takodje ne sumnjam u vasu sposobdnost da proce znacenej termina, ali se u video materijalu(ovako napamet, po osecaju ) odnosi na tu razliku. ako se naravno dobro secam jer iskreno nemam vremena da idem kroz video trenutno i da vidim nasta aludirate.
     hvala lepo za predivna pitanja
     veliki pozdrav

     Reply
     • June 6, 2018 at 11:07 am
      Permalink

      Pozdrav poštovani! Aludiram na to što po kognitivnoj teoriji automatske misli su prihvatljive, logicne, ego- sintone

     • June 6, 2018 at 11:16 am
      Permalink

      automatske misli po kognitivnoj nisu prihvatljive, logicke i egosintone. misli mogu biti netacne, nelogicne i na tome se bas i bazira kognitivna restrukturacija.

     • June 6, 2018 at 11:55 am
      Permalink

      Poštovani moram da repliciram i da tražim izvinjenje jer sam pgreśio kad sam reko da su po kognitivnoj teoriji automatske misli prihvatljive. Hteo sam reci da ih mi koji smo anksiozni prihvatimo kao istinite i realne. I moje konkretno pitanje bi bilo: ako ih prihvatimo kao istinite, šta nas onda sprećava da ne postupamo u skladu sa tim mislima. Hvala

     • June 6, 2018 at 1:29 pm
      Permalink

      zato sto savest, moral i volja su funkcije koje to odlucuju da li treba ili ne treba delovati u skladu sa mislima.

 • May 28, 2018 at 10:13 pm
  Permalink

  Dobro vece.Zovem se Radovan imam 24 godine zivim u Doboju.Naime,vec neki period a intenzivnije u posljednjih mjesec dana,okupirale su me neke suicidne misli.Stalno mi se javljaju misli da ja to hocu da uradim.Otisao sam kod psihijatra,propisao mi je anafranil a-depresiv i antiepileptik karbapin.Imao sam nuspojava,nestale su ali to zelim se sad rijedje javlja,medjutim pojavio mi se sad novi problem.Sad me danima okupiraju misli radoznalosti,tj kao da sam radnoznao,kao da ja zelim da saznam sta se to desava sa covjekom poslije suicida,gdje ide,gdje on zavrsava itd,i da ja to zelim uraditi da saznam.Da li je na nekom boljem mjestu,da li je na losijem.Ono sto sam siguran,da znam da je 2m ispod zemlje.Mrtav,ali opet me ta neka radoznalost,sta se desava sa njim van tijela itd.Sta je to biti mrtav kad izvrsis to,itd.Kao da zelim da otkrijem sta se desava sa covjekom nakon suicida,a zelim da otkrijem tako sto cu i ja to uraditi.Okupirale su me te misli vec neki period.Sta vi mislite,sta se desava sa covjekom nakon suicida.

  Reply
  • May 28, 2018 at 10:21 pm
   Permalink

   postovani
   moj najozbiljniji apel je da odete do vaseg psihijatra i da m usve detaljno ispricate. Jako je opasno igrati se sa takvim stvarima i ovo ovde nije mesto za ovakve diskusije. Smatram da je najbitnije da jos koliko sutra odete direktno bez uputa i da mu kazete o cemu razmisljate i sa njim popricajte o toj temi.
   hvala i ocekujem da me veoma ozbiljno shvatite i da postupite kako sam vam napisao.

   s postovanjem
   Zarko

   Reply
 • April 11, 2018 at 9:57 am
  Permalink

  Postovani pozdrav.Zovem se Dejan imam 23 godine i moj problem je u sljedecem.Znam da sam imao prije okp,ali mislim da odredjene kompuzije imam i dalje.Takodje imam i mentalne kompuzije.E sad imao sam nekih stresnih situacija i pocele su da me okupiraju suicidalne misli vec nekih 25 dana.Prvo sam sam sebe demantovao da to ne zelim,da su to gluposti, onda prije 2 sedmice javlja mi se misao da li zelim.Zatim kao da sam se uvjerio da zelim i ne mogu se nikako demantovati.Svi oni razlozi zbog kojih ne zelim vise ne pale.Osjecam se nekako cudno i jadno u sebi kao da sam ubjedjen da zelim.Sto je najgore kad sam u tom ocaju povjerujem da zelim.Ne mogu sebi nikako dokazati da ne telim,jer i kad dokazem da ne zelim, javi mi se osjecaj da zelim.Recite mi da li sam poludio i o ceme se tu radi.Oprostite ako sam slucajno jos negdje postavio pitanje.

  Reply
  • April 11, 2018 at 11:30 am
   Permalink

   postovanje
   rad sa ospesijama je jako kompleksan i spor tak da t osto vi elte je samo krajnji ishod dobor izvedene terapije, pre toga ima mnogo stavki koje treba da se prodju uvide i da se prihvate da bi doslo do ovog cilja. zato vam predlazem da se javite pa da zakazmeo termin i polako da krenemo u rad.
   vise o opseisjama mozete videti i na mom jutjub kanalu i da vidite koji je moj pristup ovoj problematici

   Reply
   • April 17, 2018 at 9:32 am
    Permalink

    Postovanje Zarko,evo mene opet.Ove moje misli su me ubjedile da ja strvarno to zelim,sad se osjecam kao da se zelim ubiti i svi argumenti zbog kojih ne zelim padaju u vodu.Recite mi da li se to moze izlijeciti,nije mi jasno od toliko lijepih stvari na svijetu ja hocu da se ubijem.Dzaba sve,navedem razloge zbog kojih necu,kao da hocu i gotovo.Ne znam sta mi se desava.Otici cu psihijatru,sta vi mislite ima li lijeka za ovo.

    Reply
    • April 17, 2018 at 9:53 am
     Permalink

     to je ono cime se ja bavim , tako da sam ucesnik i ocevidac u izlecenju mnogih. tako da je cinjenicada se covek moze izleciti

     Reply
 • April 2, 2018 at 2:35 pm
  Permalink

  Sto je najgore mene je to ubjedilo kao da zelim i imam takav osjecaj.Da li je to opsesivna misao i ona nas tako moze ubjediti na pogresno?

  Reply
 • April 1, 2018 at 9:54 am
  Permalink

  Dobar dan.Imao bih jedno pitanje,imam problem a ne znam sa cim.I meni su na pamet padale te suicidalne misli zadnjih 20 tak dana,Prvo u jakom intenzitetu,pa onda u slabijem.Kasnije sam shvatio da su to samo lose misli ali mi kvare moja osjecanja.Evo sad su mi se javljale te misli ovako da li ti to zelis da uradis?mene onda obuzeo strah i sam sam se svadjao sa sobom,ali onda mi je najgore sto sam utripovao da ja stvarno to zelim.Onda imam osjecaj da ja to zelim.Boze sacuvaj evo i sad me drzi taj osjecaj,da li sam poludio?Kako da kazem sebi da necu i ne zelim

  Reply
  • April 1, 2018 at 9:58 am
   Permalink

   postovani
   nesto vise o opsesivnim mislima mozete naci na mom kaanlu pregledajte sve videoklipove vezano za ospesivnost i pozeljno je i ostale. https://www.youtube.com/user/tgltrp
   a ako ne uspete sami da nadjete resenje onda je psihoterapija sledeci logican korak i mozete mi se javiti pa da zakazemo termin nikaakv problem.

   Reply
   • April 1, 2018 at 7:36 pm
    Permalink

    Da li je moguce da me to samo misli ubjedjuju da zelim,pa stvarno utripujem da zelim.Bojim se da nije ta psihoza ili teski poremecaj ne mogu kontrolisati nikako.Onda stvarno utripujem da to zelim uraditi pa me malo drzi anksioznost,jos me pucaju glupe misli.

    Reply
     • April 1, 2018 at 7:48 pm
      Permalink

      Jesam,ali nisam pronasao odgovor u cemu je moj problem.Opet me muci misao da ja to zelim,i utripujem da stvarno zelim.

     • April 1, 2018 at 7:51 pm
      Permalink

      Lecenje opsesivnih misli je mrkotrpan i ozbiljan terapijski posao zato i ne mozete sami da se snadjete. Cak ni uspeh nije zagarantovan ali prosperitet i boljitak retko kad izostanu.zato je ovaj blog samo za neka pitanja ali odgovor kako da se izlecite je jednostavan.samo kroz psihoterapijski rad, ja samo za to znam i nista edrugo.ne tvrdim da nema drugih resenja ali ja nikog nisam video da se izlecio osim terapijom

 • March 28, 2018 at 11:38 pm
  Permalink

  Dobar dan,24 godine Dejan se zovem i imam pitanje za vas.Nakon nekih stresnih situacija sto sam imao ovih dana,javljaju mi se (a imam zadnjih 10 godina) prisilne misli o samoubistvu,da bi se danas razmisljajuci o tome javila misao da to moram uraditi jer sam bas razmisljao o tome.Osjecam strah i paniku bojim se da cu morati,kakvo je to ubjedjenje a ne zelim.Da li pocinjem da ludim kad imam takvo ubjedjenje?

  Reply
  • March 28, 2018 at 11:46 pm
   Permalink

   Postovanje
   Dobra vest je da ne ludite a mozda vest koja nije ohrabrujuca je da je mala sansa da cete moci sami da resite problem jer toliko dugo traje. Tako da je moj savet da se jzvite i da zakazemo termin kako bi poceli da resabamo problem i olaksamo situaciju sa opsesijama

   Reply
   • March 29, 2018 at 12:00 pm
    Permalink

    Aha,a te suicidalne misli koje sam imao su zadnjih par dana.Recite mi da li je to nagon da li ja to zelim uraditi ako sam razmisljao o tome,tj ukoliko mi je to padalo na pamet,da li ja to zelim ili moram uraditi?Rekao sam sebi bio to su samo glupa razmisljanja i prisilne misli,ali me opterecuje sad nesto drugo.Vratio sam film nekako nesvjesno par dana unazad i skontao da sam razmisljao o suicidu i tim glupostima.Da li je to bilo samo glupo razmisljanje bilo usred problema ili moj nagon da ja to uradim.Kao da mi nesto to kaze da moram uraditi zato sto sam razmisljao o tome?

    Reply
     • March 29, 2018 at 9:17 pm
      Permalink

      Pogledao sam video klip i dosta mi je jasno.Hvaka jos jednom i cubcribe je vas.Shvatio sam oko ovih misli sto mi se javljaju,a ponekad mi se jave misli tipa sta ako moram izvrsiti suicid?Sta ako stvarno zelim?Onda krenem sebe da preispitujem zelim li to i ne zelim.Da li je ta pomisao sta ako moram isto tako samo pomisao i nista vise,ili je to moj nagon ili zelja

     • March 29, 2018 at 9:26 pm
      Permalink

      Nije ni nagon ni zelja jer je emocija strah. Ako je strah znaci da ne zelim

 • March 24, 2018 at 11:37 am
  Permalink

  Dobar dan.Izdesavalo mi se nekih problema u zivotu tako da vec par dana imam jak osjecaj kao da cu se ubiti,kao da ja to moram uraditi,kao da je to moja zadaca na ovom svijetu,kao da na svijetu nema smisla zivjeti.Ne uzivam u stvarima u kojima sam uzivao.Stalno mi je prisutna ta misao o samopovredjivanju a ne zelim.A onda krene a sta ako ja to zelim i moram itd.Imam fine roditelje,borim se za njih,samo kad bi se rjesio tog jakog osjecaja i misli o samoubistvu mislim da bi mi bilo lakse.Nekako imam osjecaj da sad da odem do mosta da cu odmah skociti,bez razmisljanja,a ne zelim.

  Reply
  • March 24, 2018 at 11:42 am
   Permalink

   Postovani
   Posto je u pitanju strah onda nije zelja vec je nesvesna problematika koj se manifestuje kroz nametljivu misao. Verovatno da je u pitanju potreba da problem nestane i da se prekine.za vise bi moralo da se zakaze seansa i da poradimo na neurozi

   Reply
   • March 25, 2018 at 7:51 pm
    Permalink

    Recite mi,koliko kosta seansa sa vama u eurima.Zivim u Bosni

    Reply
    • March 25, 2018 at 9:51 pm
     Permalink

     Pisite mi preko kontakt forme poslacu vam detalje.

     Reply
   • March 25, 2018 at 8:26 pm
    Permalink

    I jos nesto,nekako sam se prepustio tim mislima o negativnosti o sebi,da jednostavno kao da me je ta moja misao ubjedila da je to tako.Zasto me je tako jako ubjedila mozete li mi reci?Da li sam ja poludio?Zasto su me te misli ubjedile da nista vise nema smisla?Bio sam okej borio sam se znao sam da je glupost i da se treba trgnuti i gledati dalje a onda sam procitao tonu i tonu nekih psihickih bolesti na internetu a onda sam mozda umislio da imam sve te simptome pa sam sam sebi poceo da pripisujem da imam bio polarni poremecaj,jaku depresiju itd.Da li je to istina?Jednostavno sam izgubio volju boreci se sa tim mislima.Da li je to normalno stanje ili je to jaka psihicka bolest.Imam osjecaj da imam crne naocale na glavi i samo kroz njih gledam,pa procitam kako su ljudi bez volje i zelje za napretkom i volje za zivotom koji su u depresiji,onda kao da se i ja nadjem u tom ciklonu,kao da sam se promjenio.kao da vise nemam volje.Kako da se vratim i trgnem hocu da se vratim u stanje prije ovih mojih misli a kako?

    Reply
    • March 25, 2018 at 10:05 pm
     Permalink

     Postovani, ako jw opsesivnost onda je to neuroza i vise o tome poslusajte na mom kanalu jutjub. Bice vam jasnije a za lecenje bih morao da udjemo potrobnije u problematiku i da vidimo sta je uzrok opsesije.ako vas zanima kontakt forma i poslacu vam detalje terapije

     Reply
  • March 30, 2018 at 4:41 pm
   Permalink

   E hvala na odgovoru.Recite mi molim vas javi mi se misao nekad npr da se to oko samoubistva treba uraditi,ili da ja to hocu?Npr javi mi se misao da li zelim,ja onda utripujem da zelim pa mi se poveca anksioznost.Pa mi se javi misao to se treba uraditi i opet anksioznost.Pa utripujem da ja stvarno hocu.Da li se i te misli ubrajaju samo u glupe opsesivne misli ili je to stvarno moja zelja,jer se zapitam zelim li ili ne,a ne zelim.Citao sam savjete u vezi opsesivnih misli,htio bih da cujem vas savjet jesu li one istinite ili ne i kako da reagujem na njih?

   Reply
   • March 30, 2018 at 5:55 pm
    Permalink

    postovani
    sve to bi se razradjivalo na terapijskim seansama.

    Reply
    • March 30, 2018 at 6:07 pm
     Permalink

     Aha evo danas npr razmisljao sam da li zelim,utripujem da zelim pa stvarno razmisljam o tome kao da zelim to uraditi,tj da moram uraditi jer zelim.Boze sacuvaj.Da li je to znak psihoze tj da li sam poludio

     Reply
     • March 30, 2018 at 6:10 pm
      Permalink

      odgovor mozete potraziti medju mojim tekstovima i video materijalom.

 • March 21, 2018 at 8:55 pm
  Permalink

  Gledao sam vas klip o smislu zivota i odlucio sam porazgovarati sa vama jer stvarno imam potrebu da popricam sa nekim.Milan,22 godine.Naime ja imam neki problem,koji me jako koci a on bi glasio ovako.kad mi je poginuo komsija u saob.nesreci na motoru.Ja sam mislio da je poginuo jer sam u sebi jednom greskom za njega pomislio dok je prolazio da bog da poginuo,isto je tako bilo za par komsija koji su umrli a dok su bili bolesni ja to pomisljao.Sad je 2018 godina.Evo preko mjesec dana imam problem jer stan koji je majka trebala nasljediti od svoje tetke koja je sama i ima 90 godina je propao tako sto je ona prodala stan za upola manje novaca 2011 godine a mi smo od oca krili da je prodala do 2016 godine.Osjecam krivicu i zbog tog stana jer da smo ranije rekli ocu mozda se tu nesto moglo uraditi,vratiti pare tim ljudima ponistiti prodaju itd.Tako da nema nista od toga
  Sad u zadnje vrijeme muce me misli da sam za to sve sto se izdesavalo od 2013 kriv.Kriv sam za rat u Siriji,Libiji Egiptu itd al bukvalno.Sad me zadnjih par dana i zbog tog stana i zbog svega kao da sam izgubio volju za bilo cim,ne da mi se nista.Jos na to sve je teska materijalna situacija radim za minimalac fizicki posao,otac samo radi isto tako za minimalac.Nekako razmisljam koja je svrha zivota i sto moram vise zivjeti?Mozda moram uraditi ono iz 2013 godine sto sam naveo,kako to da sam bukvalno preko noci psihicki pao iako sam podnosio te sve probleme nekako do sada?Kako da se nastavim boriti kad taj stan necu zaraditi za 20 godina,zasto se boriti kad se svakako mora umrijeti.Onda kazem sebi ej moras naci djevojku moras stvoriti porodicu zivot je jedan,ali to kratko traje i opet upadnem u ponor ,Kako da se be motivisem kad me vise nista ne cini srecnim sto me cinilo npr izadjem na kaficu popijem i opustim se a vise ne mogu.Npr skinuo sam 15 kilograma i dotjerao liniju jer o tim problemima nisam ni razmisljao nego sam trenirao i pazio na ishranu.Kad mi se vracaju ti problemi ne obracam paznju na te misli jer sam sebi rekao nema djevojke dok ne smrsas.Kako da nadjem motivaciju i razlog da zivim dalje.Volio bih da ti kazes svoje misljenje jer ovako ne ide.

  Reply
  • March 21, 2018 at 9:01 pm
   Permalink

   Postovani
   Nikakav problem imate moj kontakt pisite i zakazacemo termin i krenuti u resavanje problema.

   Reply
  • March 23, 2018 at 1:12 am
   Permalink

   Problem je Zarko sto evo zadnjih par dana razmisljam o glupostima koje me sputavaju.Prije sam uzivao u zivotu ono sto me je sputavalo sam ignorisao i radio ono sto volim.Razmisljam u cemu je smisao zivota,da zivis da osnujes porodicu pa procitam negdje da to nisu razlozi da se sprjeci suicid pa sam opet dobio napad panike da cu ga izvrsiti,Jos me muce te lose misli tipa da moram izvrsiti samoubistvo da bih izasao iz tih problema,iako znam da to nije rjesenje kad si mrtav.Kako da pobjedim te suicidalne misli,da se fokusiram na nesto lijepo.

   Reply
   • March 23, 2018 at 8:20 am
    Permalink

    Bez odlaganja krenite paihijatru. Nije ovde mesto jer vas pisanje na blogu nece pomoci a psihijatar i lekovi i te kako mogu.

    Reply
 • March 2, 2018 at 2:58 pm
  Permalink

  volim svog dečka ali sam nedavno sanjala da me u snu drži za ruku prijatelj i kao da je postojala neka privlačnost između nas, posle tog sna razmišljam o tome šta ako prestanem da volim svog dečka i dobijam napad panike i osećam nekav strah da će ta osoba i ustvarnosti da mi postane privlačna, a pre tog sna nisam nikada pomislila tako nešto, i sad kad pomislim na tu osobu dobijem napad panike i ne mogu da se kontrolišem . Ne znam šta da radim ali me ovo jako muči i ne želim da pričam sa bližnjima o tome. Molim vas za savet i recite mi da li još neko ima problema sa tim?

  Reply
  • March 2, 2018 at 3:00 pm
   Permalink

   Molim Vas da odgovorite što je brže moguće, hitno mi je potrebna pomoć.

   Reply
   • March 2, 2018 at 3:39 pm
    Permalink

    vi ste bas nestrpljivi… eto vec nesto isplivava na povrsinu 😀

    Reply
  • March 2, 2018 at 3:39 pm
   Permalink

   postovanje
   to je nametljiva misao pa o opsesivnim mislma pogeldajte vise ovde https://www.youtube.com/user/tgltrp
   a zasto je nastalo je jako individualno i da bi nasli uzrok trebalo bi da se javite za razgovor, jer na pamet ne mogu da znam. ali ide u smeru pitanja: ako mi se dopadne prijatelj,ako prestanem da volim svog decka, kakavi ste vi?
   iz toga bi mogla da se nasluti problematika. da li je momak neveran, da li ste vi bili nekada sa manje inhibicija to je sve za individualni rad kroz koji bi se videlo sta je u pitanju-srz problema

   Reply
 • January 25, 2018 at 11:21 am
  Permalink

  Pozdrav Zarko moracu da napisem opsirnije malo da biste me razumeli bolje i dali koliko tolikoo adekvatan odgovor koji bi mi mogao pomoci jer ne mogu vise sam treba mi pomoc jer znam da imam problem,pomazu mi stvari koje pisete smire me ali na neko vreme.Znam da imam problem sa opsesivnim mislima i strahovima.Sve je pocelo pre mozda 3 godine.Ja sam muzicar,mogu reci da sam koliko toliko napravio neki uspeh za sebe ali toliko je sve bilo stresno i napeto u tom poslu,previse nerviranja,konstanta opsednutost poslom,sviranjem nebitnim ljudima to je iz nesigurnosti u sebe i znam da mi je sve pocelo od toga.Mnogo sam uporan kada treba nesto da se resi tako i za ovo ali mi treba pomoc da prevazidjem neke stvari koje se kose sa mnom i mojom licnosti,a sa kojima nikada pre nisam imao problem i ziveo sam normalno sasvim.Naime,prvo sam izgubio volju za nekim preteranim druzenjem,a pre sam bio hiperaktivan nisam mogao sebi da objasnim zasto mi se ne ide negde???onda sam poceo da gubim volju za uzivanjem u seksu,a to je najvise pocelo da me uznemirava,mislim nisam definitivno izgubio volju kada dodje do tog cina meni je lepo i uzivam ali tesko se pokrecem,a ja koji sam nekada bio hiperaktivan i ziv da se meni to desava pa nemoguce cesto osecam umor i bolove u misicima….nisam upao u onu fazu da sam legao u krevet i ne ustajem krecem se ali sve mi je postalo nekako tesko mrzovoljan sam ali idem protiv sebe samo da bi se izborio sa ovim.Imam neke stvari iz detinjstva koje sam uradio,osecam toliku krivicu i prezir prema samom sebi zbog toga,a pre nisam imao problem sa tim smatrao sam da je to decije i da nema veze sa onim u sta sam ja odrastao…Bio sam jako nemirno dete puno zivota i druzio sam se sa drugarima pravili smo probleme decija posla,tukli smo se eto detinjstvo,kada smo imali 8 godina nasli smo neki pornografski casopis i gledali i onda ja kazem drugaru ajde da probamo kako to rade muskarac i zena mislio sam nece nam devojcice dati da to sa njima probamo pa da mi probamo kako to izgleda i onda smo se skinuli ali naravno nije doslo do toga,a to nije bila zelja za uzivanjem pojma nisam ni imao sta radim 8 godina sam imao,prvi razred kada sam bio imao sam naravno simpatiju iz klupe Bojanu kao i svi i uvek sam imao neku simpatiju ali iz mog nestasluka uradio sam stvari koje me danas proganjaju i plase…cesto smo gledali pornografske casopise sad kontam da to nije trebalo da dodje tada u ruke dece…tako sam jednom se skinuo u stanu isto sam imao 8 godina i mom mladjem bratu koji je mozda tek progovorio i prohodao bio skinuo se i rekao da mi popusi on je pobegao od mene ja ne znam sta bi sada da se to desilo tada ne znam kako bi se nosio sa tim ,a ne bi znao za to da nismo gledali te casopise , i jos jednom sto sam uradio to je bilo tada sve u kratkom vremenskom roku brat je spavao u krevetu,a ja sam hteo kao da ga prepadnem kao da ja njega probudim diram ga penisom po dupetu pa kad se on probudi da se ja kao sakrijem a on pojma nema kao sta se desava…eto prvi put da sam nekom rekao sve to sto me proganja…posle je moj rast i razvoj tekao sasvim normalno prve ljubavi zaljubljivanja nikada nisam imao problem sa tim mogu nazvati traumama koje sam sam sebi napravio u detinjstvu…Sve dok nisam poceo da vodim jako stresan zivot kroz muziku i druzenje sa negativnim ljudima koji su me jako iscrpili onda sam od svih stresova poceo da gubim volju i onda su poceli da mi se javljaju strahovi sta ako ubijem brata oca majku druga???pa se onda raspravljam sam sa sobom pa gde bi ja to uradio pa nema sanse bree pa to nisam ja ,nisam znao sta mi se desava,bilo me je sramota da pricam sa nekim o tome jer osecao bi se odbacenim…imao sam druga koji mi je pricao kako pati od anksioznosti ja nisam ni znao sta je to i onda mi je on objasnio sta mu se desava i ja sam shvatio da se slicne stvari desavaju i meni i ti strahovi ali me sramota bilo da pricam sa njim okidac je bio kada mi je rekao kako se jednom prepao da ce mu se dici na muskarca…od tada pocinjem da sumnjam i ja u svoju seksualnost od tada mi sve ide nizbrdo i pocinje da me progoni ovo iz detinjstva sve sto sam vam ispricao,a na sve to vec pre toga sam izgubio volju za uzivanjima i onda jos i ovo…a sve je bilo normalno imao sam mnogo devojaka zaljubljivao se mnogo puta nikad problem u sebi imao nisam,i onda imam kocnicu da li sam gej ili nisam gej to me koci da ne idem nigde da se ne druzim sa drugarima jer se plasim da sam gej,trenutno sada imam devojku do koje mi je mnogo stalo skoro smo se upoznali i zelim sa njom da budem ali ova anksioznost ili depresija sta je vec potiskuje mi osecanja na momente pa onda se plasim sta ako mi nije stalo???a onda kad se ne cujemo osecam da mi jako nedostaje sve mi je prelepo i ne bi zeleo da moje stanje psihicko ugrozi nas odnos,kada odem kada setam sa njom zaboravim na sve te probleme jedino sto u glavi imam problem sto razmisljam da li cu postici erekciju onda me i to odvodi u strah i bezvoljnost?zbog nekih losih iskustava kompleks…Onda kad nemam te epizode napada strahova osecam toliku privrzenost i zaljubljenost da je to strasno a ovi strahovi koji mi se desavaju uskracuju mi uzivanje sa tom devojkom a ja ne zelim da se to desava zelim da se zabavljam sa njom i da uzivam i da nemam vise ovu borbu u samome sebi da prevazidjem misli koje me opsedaju jer sam vodio zivot normalno i nisam se kosio sa tim stvarima nikada dajte mi savet molim vas i recite mi ima li nade za mene???ocajan sam zbog ovog stanja jer zelim da zivim normalno

  Reply
  • January 25, 2018 at 12:28 pm
   Permalink

   Postovani
   Mislim da je najbolje da krenete sa terapijom. Prvo da se vidi sta je primarni problem opsesivnost, depresija ili ima i hipomanije nista to ne mogu da tvrdim iz prilozenog. Tesko da cete sami naci recept sami, bez strucne pomoci jer suvise dugo traje

   Reply
   • January 25, 2018 at 1:00 pm
    Permalink

    Vrlo rado ja sam spreman za terapiju samo da se izvucem iz ovog stanja vec mi je malo lakse jer sam vam izneo moj problem i verujem u sebe da cu ovo prevazici

    Reply
    • January 25, 2018 at 1:24 pm
     Permalink

     Postovani nema razloga da ne moze da se poboljsa situacija i generalno paihicko stanje.

     Reply
     • January 25, 2018 at 1:56 pm
      Permalink

      Pisao sam vam na viber ds se dogovorimo oko terapije pa eto ako mozemo da stupimo u kontakt

     • January 25, 2018 at 1:57 pm
      Permalink

      Pardon skype

 • November 30, 2017 at 1:00 pm
  Permalink

  Pozdrav Zarko.Imao bih jedno pitanje za vas.Mislim da imam problem sa OKP-om.Imam 23 godine,zovem se Aleksej i zivim u Banja Luci.Moji problemi su krenuli 2013 godine,tad sam nekim besmislenim stvarima davao znacaj i mucile su me da sam morao raditi te kompulzivne radnje da ih desetkujem.Npr ako uradim ovo ili ono,ne moram uraditi to o ceme razmisljam.Radim u trgovini kao trgovac.Ponekad igram kladionicu i cekao sam jednu utakmicu na moj tim koji je sutirao penal pomislio sam ubicu se ako promasi penal jer sam bio nekako siguran da ce ga pogoditi.Jednostavno,kao da sam namjerno to pomislio jer sam bio siguran da ce pogoditi,on promasi.I naravno promasio je.Od tada me muci to.Pitam vas kakav je to problem o kom razmisljam stalno,sta ako to moram uraditi jer sam rekao,sta ako nisam dobar ako to ne uradim iako ne zelim a muci me i mislim da bi to lako uradio,a necu.Sta uopste znaci to ako?

  Reply
  • November 30, 2017 at 4:56 pm
   Permalink

   okp je sistem koji se bazira na verovanju, magiji i uzrocno poseldicnim stvarima koje s uvan logike. ako kazete sebi to je glupo i nelogicno nikada necete napraviti pomak, magisko verovanje u svom najsirem smislu je umrezeno i ugradjeno u nas mozak. taj potencijal usmeren na praiv nacin moze da se uobliciu religioznost, tako da to nije bez veze. na tom principu se razvija okp. kako ga razbiti postoje teorijski koncepti i tehnike ali bez individualnog psihoterpaijskog rada tesko
   inace moaj ekspretiza i jesu okp jer je jako izazovan itezak za rad. ako ste zainteresovani imate moj kontakt pa mozemo zakazati termin ako to zelite
   s psotovanjem

   Zarko

   Reply
   • December 25, 2017 at 7:29 pm
    Permalink

    Postovanje Zarko.Dobio sam savjet da se postavim u ulogu posmatraca.Da to uopste ne dozivljavam kao da sam to ja nego neka moja misao koja mi smeta,i da moram pustiti mozak neka prica sta god hoce a da ga ja ne dozivljavam.Jeste da je jako tesko ali ponekad uspijem na duzi period da to desetkujem.Da li bi mi i vi to savjetovali?

    Reply
    • December 25, 2017 at 8:17 pm
     Permalink

     To je dobro u borbi protiv simptoma ali sustinski ne resava problem bez pronalazenja pravog korena same neuroze

     Reply
   • August 2, 2018 at 2:12 pm
    Permalink

    Poštovanje. Mislim da nije nimalo profesijonalno da ljudima koji pate od Okp i anksiznosti reci da se okp bazira na verovanju. Time ih jos vise uplasite jer okp nikad se ne bazira na verovanju opsesija osim magicnog verovanja kod praznovjrerja

    Reply
    • August 2, 2018 at 2:50 pm
     Permalink

     pozdrav i hvala na sugestiji
     ne znam odakle ste i iz kog teksta il ividea izvadili ovo i slazem se da okp nije verovanje ali i okp i verovanje imaju zajednicku stvar a to je magijsko verovanej koje je manje ili vise izrazeno kod razlicitih ljudi. pa tako je ako onda princip -zajednici i za praznoverje, religiozno i okp vervoanje
     e sad ak osam ja to izrazio na neki durgi nacin i pogresio izvinjavam se

     Reply
  • January 31, 2018 at 12:31 pm
   Permalink

   Pozdrav Zarko,evo mene opet.Stanje mi se znatno bilo poboljsalo jer sam shvatio jedno vrijeme da to nisam ja,nego nametnute misli sa polja i da se to ne mora uraditi jer su to samo bezazlene misli iako sam ih ja pomislio,mozda namjerno.Medjutim,procitao sam na fbu neki post gdje se kaze da je isto razmisljati i govoriti,jer su i misli tj razmisljanje u sebi isto sto i govoriti samo sto ne izgovaramo,nego izgovaramo u sebi.Da li to znaci da su te misli ili to sto sam ja pomislio ili kockao se sa svojim zivotom da li ce promasiti ili pogoditi taj penal,istinite?Zapitam se zasto sam se ja kockao tad sa svojim zivotom?Zasto mi je to trebalo?Da li sam se ja uopste kockao sa svojim zivotom ili su to samo gluposti?Nekako,imam osjecaj da kad bih naisao na nekog ko ima isti moj problem da bi mi bilo lakse.Kad bi isto tako nesto pomislio neko da ce se ubiti ako ovo ili ono ne bude,i stvarno to ne bude,da ako to ne uradi,necu ni ja.

   Reply
 • February 3, 2017 at 12:37 pm
  Permalink

  Postovani, moj problem je da me muce misli sta ako ne volim muza.. sta ako nemam osjecaje za njega… sta ako ga ostavim ( tada me preplavi strah i anksioznost)… a to je pocelo ima par miseci kad mi je jedna prijateljica pricala o duhovima kako je vidila dok je spavala neku crnu sjenu iznad nje i pripala se… itd glupost iskreno glupo se osjecam da to govorim.. e onda sam ja lipo pocela par dana nakon svoje scenarije ( Boze sacuvaj).. scenarij ” zamisli da u mene ude neki duh pa da ja nisam vise ista osoba.. da ne volim vise muza… da ga ostavim”… pa onda to pitanje me streslo… i pocela je ta opsesivna misao i scene zamisljanja ” sta ako ga ostavim i odem ako sve sta imamo upropastim ako ga nevolim… onda kako to uopce mogu mislit pa jeli ga ja uopce volim kad tako mislim onda sumnja u to… pa onda osjecam da ga volim ali opet dodu te sumnje i strah od toga… eto to bi bilo to kako je pocela ta misao i razvijala se.

  Reply
  • February 3, 2017 at 1:34 pm
   Permalink

   postovana
   ako udje duh znaci da cete izgubiti kontrolu i izgledada je vas anjveci strah sta cete ako ga ne volite..sta bi bila psoledica?
   ako gane volite nece ni on vas i ostavice vas.
   biti sam, sta znaci za vas?
   sta je sustina opsesivne misli? da ga ne volite ili da naglasi strah koji imate od odtajanja sami bez muza..to bi bilo sazet smer u kome trebada serazmislja

   Reply
   • February 3, 2017 at 2:06 pm
    Permalink

    Postovani, nije me strah biti sama vec neznam zasto imam te misli a volim ga. znaci te misli me plase a volim ga.
    sustina opsesivne misli je sta ako ga ostavim i nestanu svi osjecaji koje imam a tako mi je lipo sa njim i sretna sam i ispunjena.

    Reply
    • February 3, 2017 at 2:17 pm
     Permalink

     Zanima me da li me treba brinit je li ja zaista volim muza zbog te opsesivne misli ili? Jeli ta opsesivna misao istinita ili? zasto se pojavljuje ako sam zadovoljna i sretna do tada bila dok se nije pojavila a nije se dogodio nijedan razlog zasto bi se to promijenilo.

     Reply
 • February 2, 2017 at 3:58 pm
  Permalink

  Pstovani, molim vas za pomoc. Naime ima koji mjesec su mi pocele opsesivne misli (rocd) i pitanja da li volim svoga muza sta ako ga ostavim itd…te se onda osjecam jako anksiozno i osjecam strah jer znam da ga volim i do tada je sve bio u najboljem redu i bila sam prezadovoljna. Negde sam procitala kako drugi pod utjecajem ovih misli zaista i ostave partnera iako ga vole i toga me jos vise strah. Bila bih Vam zahvalna ako bi mi mogli odgovoriti da li zaista ljudi pod ROCD mogu ostavit partnera iako ga vole najvise? Te kako da postupam sa ovim mislima kad se pojave niotkuda i znaju bit uvjerljive? Hvala Vam

  Reply
 • September 24, 2016 at 11:06 pm
  Permalink

  Postovani pozdrav.Imam problem i potrebna mi je pomoc.Ja sam svjestan da imam neki oblik psihickog poremecaja.Imam 21 godinu zovem se Dragan.Citao sam o opsesivno-kompulzivnom poremecaju i mislim da je to u pitanju.Radim u trgovini a povremeno se bavim kladjenjem iz hobija.Gledao sam rukometnu utakmicu i nju sam jedino cekao da dobijem neki novac,i moj tim pred kraj utakmice sutira penal.Rekao sam u sebi ubicu se ako promasi penal jer sam bio siguran da ce pogoditiZbog toga sam to i rekao.Sutirao je i promasio.Od tada pocinje moja borba sa tim.Kao da mi nesto kaze hej ti to moras uraditi zato sto si se okladio.A ne zelim i necu.Sta da uradim postajem anksiozan i ometa me u poslu ovo.Jednostavno ne znam kao da moram nekoga pitati jel stvarno to se mora uraditi?Hvala svako dobro

  Reply
  • September 25, 2016 at 9:50 pm
   Permalink

   postovani,
   izgledada se razvila opsesivna misao i da sada pocinje da muci.
   to niej tako redak poremecaj ali nije lak za lecenje tako da je moj savet da razmsilite o psihoterapiji jer sma siguran da ni jedan savet, niti odlaganje kretanja na terapju nece pomoci jer je za ovu promenu ptreban kontinuiran i malo duzi rad.
   sustinski morali bi polak oda krenemo i da pocneno sa mejanjem stavoa kako bi dobili promenu koju zelimo

   Reply
   • September 27, 2016 at 6:07 pm
    Permalink

    kao da mi nesto kaze hej ti to moras uraditi sad ili kasnije.Kao da mi neki drugi ja govori kakav si ti to covjek ne drzis se date rijeci.Onda trazim po internetu(mozda neki proces razuvjeravanja) da li je jos neko imao isti ovakav problem,da li je jos neko isto ovako pozelio i ne uradio.Kad nadjem nesto slicno bude mi lakse,tipa nadjem neki post koji glasi ubicu se ako…(mada znam da je neka zezancija) i razmisljam jel se to mora uraditi i da li je to neko pravilo koje se mora ispostovati,to prokleto “ako”

    Reply
    • September 27, 2016 at 6:14 pm
     Permalink

     postovani
     princim ako onda je princip treba-mora.
     sto znaci da postoji potreba za nekom vrstom perfekcionizma koji nikada nije dobar za nas. pitanje MORANJA je pitanje kontrole i ne kontrole. tako da vase opsesivne misli i metakognicija reflektuju opste stanje psihe, koje je ocigledno ogrezlo u krutim zahtevima.

     Reply
     • September 27, 2016 at 7:02 pm
      Permalink

      Znaci ako sam vas dobro razumeo to se ipak ne mora ispostovati.Znam da imam problem,znam da je problem sa psihom i da se to treba lijeciti ali kako?Kako naci nacin da se to savlada?Da li se to uopste moze i savladati?Jer jedan period tokom dana(kraci)kao da zaboravim na to,pa se opet vrati.Ustanovili smo da su u pitanju opsesivne misli koje vec poprimaju i kompulzivne radnje,npr ne moram to uraditi ako nesto drugo uradim.Psihicki se smirim na trenutak pa opet isto.Ali i tada kad sam to rekao u sebi,,kao da sam zelio to da uradim pa sam to izrekao,jer i tada sam imao problem sa okp-om,kao da sam siguran bio da ce dati a on promasi.

     • September 27, 2016 at 7:07 pm
      Permalink

      to se leci kroz psihoterapiju, morali bi da zakazemo i onda bi polako usli u porblematiku. a ovo sto vi opisujete jeste okp -ako su izostale kompulzije ne cini gamanje problematicnim. moj vam je savet dase javite i da zakazemo i da polak okrenemo jer problem bez psihoterapije necete moci da resite.

 • August 2, 2016 at 5:22 am
  Permalink

  Dragi žarko mene je ovaj post baš zbunio i mislim da ga očito nisam onda razumjelA pa ako možete da mi pojasnite kakve istine ima u opsesijama..dali to znaci da mi nesvjesno želimo napraviti ono što opsesija nameće?

  Reply
  • August 2, 2016 at 7:53 am
   Permalink

   postovana, pogresno ste razumeli. da bi se razumelo sta ospesivna misao znaci treba se izanalizirati i tesko je da pojedinac to sma uradi. ALI sta mozete znati jeste da ono sto kaze BAST TO NIJE TACNO, niti je poenta. osoba koja ima misao ubicu se nece niti zeli to da uradi, osoba koja pomisli, da bog da umrla moja majka, ne zeli tustvar niti je to poenta. Ospesivne misli su misli kontrole i suprotnosti ali o to bi mogli na terapiji da razjasnjavamo

   s postovanejm,
   Zarko

   Reply
 • August 1, 2016 at 12:40 pm
  Permalink

  Postovani Zarko,citao sam tekst o opsesivnim mislima i ne znam gdje se ubraja moj problem.Prije 2 godine dobio sam e mail od nekog advokata Frederic Bonfoha kako je njegov klijent poginuo sa porodicom u saob.nesreci i da me je kontaktirao jer imam isto prezime sa njegovim kljentom da nasljedim novac 8,2 miliona dolara.(cudno mi je kako on zna kako se ja zaista prezivam)To sam tada ignorisao misleci da je neki haker.Medjutim prije pola godine listajuci arhivu naidjem na taj e mail(koji je detektovan u junk folderu mslm kao spam) i od tada krece moja borba sa mislima da sam izgubio toliki novac,da sam mogao nasljediti te pare.Iako me mnogo ljudi ubjedjuje da je to prevara ja mislim drugacije zasto i zbog cega.Zatim na poslu izgubim volju da radim jer sam izgubio toliki novac koji sam mogao dobiti.Inace tekst je na lose prevedenom srpskom jeziku.

  Reply
  • August 1, 2016 at 12:47 pm
   Permalink

   postovani Milane,
   prvo bez brige, niste izgubili novac jer je u pitanju rpevara. Naslednici se ne kontaktiraju preko e maila, niti se to tako radi. Advokati su placeni i dobiju svoj deo provizije kad ostvare prebacivanje novca na Vas i zbog toga su veoma zaiteresovani da vas nadju i da zavrse testament jer dok ga ne realizuju nema za njih novca. tako da je u pitanju prevara.
   a ovo st oopisujete jeste ospesivno i jeste zalecenje cim pati i trpi posao.
   lecenje da znate, nije lako niti jednostavno zato ej jako bitno da se obratite terapeutu koj izna sta radi. ako ste zainteresovani mozete mi se obratiti preko maila pa da vidimo sta mozmeo da ucinimo.
   takodje mislim da postoji odredjena skrivena pretenzija da vam stvari jednostavno pripadaju i da ste zasluzili, po sadrzaju misli pa bi trebalo i to da se preispita odakle da vama sleduje takva luda sreca koja bi vas postedela daljeg posla i rada? ali to je sve za psihoterpaijsku analizu i da se vidi o cemu se tu radi.
   s postovanjem
   Zarko

   Reply
   • August 1, 2016 at 9:28 pm
    Permalink

    Postovani Zarko zaista vam hvala na odgovoru,mislim da cu vam se uskoro javiti.Prijatno

    Reply
 • May 27, 2016 at 8:43 pm
  Permalink

  Postovani Zarko,imam problem(ako se moze tako nazvati)Imam 21 godinu.Moj problem je u sljedecem.Meni se u glavi javljaju svakakve misli.Najvise one gdje kunem da bog da itd (primjer da bog da umro)ljude oko sebe bez ikakvog razloga.Javljaju se prema clanovima porodice,komsijama,prijateljima skoro svima.Evo danas mi je preminuo komsija (mlad covjek)preko puta mene(koji je par mjeseci vodio borbu sa rakom bubrega sa metastazama na mozak iako je vodio zdrav zivot)Bojim se da su mi se javljale i prema njemu takve misli u skorije vrijeme odkad je bolestan.Osjecam se nekako bespomocno ali i dalje funkcionisem i odlazim na posao.Ali kad osjetim da ce mi se javiti takve misli prema njemu,ja izgovorim kontra rijeci npr:Da bog da ziveo jos mnogo godina i pobjedio bolest.(iako sam svjestan da je ovo kompulzivna radna ali mi bude mnogo lakse)Takodje sam razmisljao o svemu.RAzmisljao sam (prije nego sto je umro komsija)kako ga sahranjivaju pa kako ce umrjeti itd.Toliko mi je zao i osjecam da sam mozda i ja doprinjeo toj njegovoj bolesti tako negativnim razmisljanjem.Mozda bih trebao posjetiti psihijatra i ukljuciti se na terapiju jer vec dvije godine sa ovim se borim(da vam ne navodim ranije primjere) ali nedostatak finansija mi neomogucava.Sta vi mislite o ovome i svaki savjet bi mi dobrodosao.LP Dusan.

  Reply
  • May 27, 2016 at 9:36 pm
   Permalink

   Postovani,
   trebalo bi da se obratite psihijatru ili psihoterapeutu i da pocnete sa terapijom, za medikamente necu komentarisati jer nije moje polje rada.
   sto se tice rada sa opsesivnim mislima, borba zahteva predan i temeljan rad. pripada tezim poremecajima ali nemojte da vas to obeshrabri jer sam imao slucajeve koji rese problem veoma brzo. Jedno je sigurno, pomoc vam je potrebna i trazite je. nemojte citati na internetu (i ako sam svestan mog komentara, moj blog tu pripada) jer svasta ljudi pisu i ne podleze cenzuri.
   Ne plasite se jer ne mozete poludeti.
   Ne strepite da vase misli mogu da se obistine.
   ako Vam je do eksperimentisanja, lepo meni pozelite da umrem u narednom periodu, npr 10 dana, pa proverite. Ja sam siguran da se to nece obistiniti. Tako da slobodno probajte,testirjate vase misli da li su toliko mocne

   s postovanjem,
   Zarko

   Reply
 • April 1, 2016 at 8:39 am
  Permalink

  Imam slican problem.Da li mi mislju “Da Bog da” zaista mozemo naneti nekom nesto jer to je zaista teksa rec.Da l mozemo tako reci ureci nekog Jer i mene je strah nikad ne bi zeleo da se nekom deso nesto ruzno.Da li je moguce resiti se tog tako reci klevetanja jer me strah za ljude oko mene i ne mogu normalno da funkcionisem a i religiozan sam pa me takve misli jos dodato muce.Molim vas pomozite

  Reply
  • April 1, 2016 at 9:55 am
   Permalink

   Postovani Nikola,
   ako zelte da resite problem mora da se obratite za terapiju jer nema drugog nacina resavanja vaseg problema. ako nisteu finansijskoj situaicji da platite privatno, zdravstveno osiguranje pokriva psihijatre u drzavnim ustanovama pa se obratite tamo za pomoc.
   ne mozemo mislima naneti drugom zlo, odnosno ureci nekog. misli ne sluze niti imaju tu funkciju.

   Reply
 • March 31, 2016 at 5:02 pm
  Permalink

  Pozdrav
  Mene interesuje da li postoji neka samopomoc kod opsesivnih misli.Da li ovo moze preci u sizofreniju?
  I kako se osloboditi osjecaja straha i panike koji nas obuzme

  Reply
  • March 31, 2016 at 8:55 pm
   Permalink

   postovana Neska,
   iskustvo je pokazalo da ako se covek ne izbori sa svojim problemom u roku od 3-6 meseci da su male sanse da ce uspeti sam, ne kazme da nije moguce smo da je veoma retko i tesko.
   Postoji dva oblika neuroze- imamo neurotkso stanje tipa opsesivnost, i durgo stanje kao tranzitno, samo privremena faza opsesivnosti ali se razvije u psihozu. naranvo da se razlikuju ta dva stanja i za to sluze dijagnosticari koji procenjuju koja je vrsta i sta je adekvatno lecenje.
   oslobadjanje od straha i panike je u stvari ono sto se radi na terapiji, bas ucenje i sticanje vestina i uvida koji ce pomoci da se strah prevazidje.

   Reply
   • April 1, 2016 at 6:52 am
    Permalink

    A da li moze preci u sizofreniju?

    Reply
    • April 1, 2016 at 9:53 am
     Permalink

     ako je tranzitno stanje, da moze, ali to nije tako cesto i da bi se videlo o cemu se radi najbolje da se obratite psihologu, psihodijagnosticaru ili psihijatru. takodje mora biti nekih shizofrenih elemenata ili da je karater misli sizofren. Ali to je da proceni strucnjak a ne vi.

     Reply
 • March 30, 2016 at 8:15 pm
  Permalink

  Kako se rijesiti opsesivnih misli
  Desava mi se npr.da kao kunem nekoga.To me zaista plasi jer to nisam ja.Pokusavam da kontrolisem svoj um ali sve vise mi se cini da on kontrolise mene.Stvarno me je strah da se nekom zaista moze desiti nesto a to naravno nikad ne bih htjela.Strah me je i za moje bliznje.Kako se rijesiti svega ovoga i da li je moguce vratiti se u staro stanje

  Reply
  • March 31, 2016 at 8:47 am
   Permalink

   Postovana Mi,
   opsesivne misli su uvek neprijatnog sadrzaja kojeg se se plasimo. To ne znaci da ce se desiti. Moguce je resiti se ospesivnih misli i postoje dva glavna pravca za resavanej, jedan je ici po lekove kod psihijatra drugi je psihoterapija. Zavisno koliki je vas problem treba se napraviti plan lecenja. U glavnom psihoterapijski rad sa opsesivnim mislim traje dugo i zahteva veliku borbu i psovecenost. Bez ogromnog angazmana nema uspeha.

   Reply
   • March 31, 2016 at 8:51 am
    Permalink

    Da li je moguce sa Vama ugovoriti?

    Reply
    • March 31, 2016 at 8:55 am
     Permalink

     Da, naravno. obratite mi se putem maila objasnicu vam sve uslove. Mada se svode na zakazivanje termina koji i vama i meni odgovara. pisite na tgltrp@gmail.com i dogovoricemo sve.

     Reply
 • February 28, 2016 at 9:35 pm
  Permalink

  I s obzirom da ste rekli da moja terapija možda nije dovoljna šta da radim po tom pitanju dalje?

  Reply
  • February 28, 2016 at 9:38 pm
   Permalink

   Prvo mislim da treba da sejanso vidi koji je problem u pitanju, za to ima 2 smera. ili krenete na psihoterpiaju i kroz par seansi se, kako je uobicajno, vidi staje u pitanju. u zavisnosti od dijagnoze pijete lekove. To bi trebalo neki dobar sihijatar da vam vodi.
   druga varijantaodete u klinicki centar prijavite se za psihodijanosticki intervju, odradite testove i udjete u protokol u drzavnoj ustanovi.

   kad vam je lose vi morate jos vise da zapnete da pronadjete pomoci, jer sami tesko da cete moci da iznesete strahove koji se namecu iz iracionalnog rezonovanja.
   iskreno- moj savet je psihoterapija sa nekim ko vama odgovara i sa kojim imate dobar terpaijski savez.

   Reply
 • February 28, 2016 at 9:00 pm
  Permalink

  Pozdrav. Već pijem terapiju Dipresan 20mg 1 ujutro, i Misar po potrebi.
  Prije nekih dva tri mjeseca mi se pojačala panika, i čini mi se da nakon što sam konačno pa skoro prebrodio tu paniku da se pojavilo ovo.
  Kompulzivne radnje npr kada pijem vodu tačno se zna, kada ostavljam neke predmete tačno se mora znati kako stoje itd itd.
  Sinoć mi se javila pred spavanje u krevetu da bih mogao ubiti sebe ili oca, ili nekog oko sebe da ću napraviti neko zlo bilo kome, i popio sam misar i zaspao. Čitao sam o šizofreniji misleći da je to, ili da sam poludio. Molim vas za odgovor jer ne znam odakle mi ovakve stvari u glavi, jer nikad nisam bio agresivan, ili slično. Da li se ovdje radi o ”ludilu” depresiji okpu, ili sklopu anksioznosti panike itd itd.

  Reply
  • February 28, 2016 at 9:29 pm
   Permalink

   postovani,
   trebalo bi da se vidi da li je u pitanj uospesivna misao. to iz ovog ne mgou da kazem niti ima dovoljno informacija. razmisliste, koliko e cesto javlja takva misao, koliko se dugo namece, koliko traje? sta radite da bi ih neutralisali?
   takodje iz okp se ne prelazi u shizofreniju. nije to put i razvoj bolesti.
   moguce je da je u pitanju duga anksioznost ili panika i da su ove misli progresivno psotale gore i gore. ako se ne lecite i ne resavate uzrok nastanka bolesti moze se desiti pogorsanje u vidu opsesivnih momenata.
   s postovanjem,
   Zarko

   Reply
   • February 28, 2016 at 9:34 pm
    Permalink

    Pa trajalo je par minuta, i prije mi se znalo javljat da je to nepodnošljivo itd. U zadnje vrijeme se znaju javit misli o samoubistvu malo češće ipak, ali s obzirom da je to bilo u sklopu situacija kad sam osjećao paniku nisam se obazirao na to.
    No sinoć je to bilo dok nisam imao panični napad, pa me malo više zabrinulo.

    Reply
 • February 14, 2016 at 3:11 pm
  Permalink

  Preporucujete individualni rad.Samo da vam odgovorim na postavljena pitanja.Strah je poceo kada sve ono sto uradim ,nije bilo dobro od strane direktorke i koleginice.Uvek san se jezila od verbalne agresije,psihicke ,socijalne,nepravde.Pravila ponasanja od nje su bila individualna od osobe do osobe.Zahtevi sada i odmah.Postavljanje >bubica>na radnom meatu,kasnjenje od pet minuta je neoprostivo.Vikanje na mene pred kolektivom bezrazlozno.Koleginica koja je znala kako s njom je to koristila i na sve nacine moj rad >minirala> i prosto nedozvoljavala da radim svoj posao jer ne znam ,ona ce.Verovala sam joj.Pred njim sam se pretvarava u osobu koja nism ja.Posle nekoliko godina samu sebe sam smatrala nesposobnom,mrzela sebe i sve oko sebe.Gubitkom posla ,bukvalno sam izbacena kao nesposobna,to sam osecala.Nisam bila deo >klana>.To me bolelo.Na novom radnom mestu ni traga od toga,ljudi me postuju ali ja ne znam uspostaviti ni svakodnevnu komunikaciju bez opterecenja >sta ce misliti o meni,da li gresim>Ja sam ista osoba sa istim radnim sposobnostima ali ovde me cene i nemam u tom smislu problema.Najaci trag je ostavila na mene i od nje se jos nisam oslobodila koleginica s posla>vampir>koja je uvek sve znala,ona je bila sef a ja slusala iz zapecka.Zatim je progovoio moj glas, koji moze sve, da to nisam ja kakvom me je ona >napravila>.To je predugo trajalo.>Privatno>direktora mi je i rekla,kada vise nismo bili u poslovnom kontaktu,>pa maltretirala sam te,to mogu svi potvrditi u kolektivu>povodom mog gubitka posla.Uvek su me svi prihvahali ,ranije i ja verovala svima.Prvi put sam na tom radnom mestu dozivela da sam odbacena.

  Reply
  • February 14, 2016 at 5:29 pm
   Permalink

   da, preporucujem individualan rad jer niko ne moze videti svoja ledja, zbog toga je potrebno drugo lice da bi se pravio kvalitetan uvid. iz prilozenog se vidi los kolektiv, ali kako je to uticalo,zbog cega je to uticalo na ovaj naci, to bi trebalo da se vidi tokom terapije.
   s postovanjem,
   Zarko

   Reply
 • February 14, 2016 at 2:15 pm
  Permalink

  Postovani,3 god.se lecim od anksoznosti.10 god.sam trpela psihicko nasilje od direktorke i >psihickog vampira>koleginice s kojom sam radila.Sada sam promenila radno mesto.Kontakt sa koleginicom je sveden na minimum.I dalje osecam strah.Nekada se plasim nje.A nekada ljudi na novom radnom mestu ,da li ce da me prihvate, jer na proslom radnom mestu nisam bila prihvacena ni sada ne znam zasto i omalovazena na svim poljima.Fakultetsi sam obrazovana.Na novom radnom mestu nemam problema sa sredinom ali imam sama sa sobom.Trudim se i previse da me prihvate jer s plasim proslosti i odbacivanja ljudi koje sam dozivela.Naravno pojedinci su me voleli.Kako da resim problem socijane fobije.Na cemu da radim ?Nisam u sebi ni resila deo >psihickog vampira>je je on uzas.Hvala .Pri poslednjem panicnom napadu sam prvi put imala osecaj da se to desava nekom drugom ne meni,osecaj depersonalizacije.

  Reply
  • February 14, 2016 at 2:42 pm
   Permalink

   Postovana Marija,
   Kad kazete lecite se na sta mislite? da li ima napretka u lecenju?
   Iz vaseg primera se moze videti da pormena sredine ne donosi izlecenje odnosno resenje konflikta koji postoji u vama. Bilo gde da se naalzite stvar ce se ispoljavati u nekom od oblika. Zbog cega i sta je u psihickom sistemu tako da bi se javljao strah?
   kako sevais strahovi manifestuju?
   Kako bih vam pomogo i otkirili na cemu treba da radite i kako ostvariti promenu koja ce biti trajna i adaptabilna morali bi da se upoznamo i da cujem celu pricu, zato je i meni tesko da vas bilo sta posavetujem. Misli da bi pravu promenu mogli da postignete kroz psihoterapiju ali ako niste u situaciji razmislite o sledecem:
   socijalna anksioznost je u svojoj etiologiji strah od odbacivanja u najsirem smislu.
   zbnog cega postoji iracionalan strah kod vas?
   kada je nastao?
   zbog cega?
   kakoseto odrazava na vasu trenutnu situaciju?

   takodje probajte sa vezbamadisanja, aplikacija je na sajtu vidite glavni meni sajta. moze vam pomoci.
   s postovanjem,
   Zarko

   Reply
 • February 8, 2016 at 8:55 pm
  Permalink

  Koliko su opasne crne misli?????????????????????? jer razmiisljam cjelo vrijeme da cU umrt da Me pokopavaju da skačeM sa balkona da cU sebi nešto napravit da se ubit bilo kako Ledi mi se krv u zilama svake sekunde tresem se vas od pomisli na to a drzi me 3 sata vec a preko dana samo me strah da mi se ne ponovi od jučer i tako svaki dan mi se ponovi popio sam tabletu MIsar 1mh prije 1 sat i nista mi ne pomaze još.. KOLIKO SU OPASNE CRNE MISLIS OCU LI POLUDIT OCU LI SE UBIT OCU LI ZAVRŠIT U LUTRICNI IMA LI POMOCI ??

  Reply
  • February 8, 2016 at 11:03 pm
   Permalink

   postovani, vec sam odgovorio na predjasnje.
   ako Vam je aktueleno veoma tesko pozovite hitnu pomoc i obratite se dezurnoj psihijatrijskoj sluzbi. nije vam mesto na internetu da kucate i da se mucite. Uradite dobru stvar za sebe, pozovite pomoc gde vam mogu asistirati, meni su ruke vezane preko interneta. Ne znam cak ni odakle pisete.
   Zato Vas molim, obratite se dezurnoj sluzbi hitne pomoci ili zavoda za mentalno zdravlje, na internetu necete naci adekvatnu pomoc.

   s postovanjem,
   Zarko

   Reply
 • February 8, 2016 at 8:51 pm
  Permalink

  Koliko su opasne crne misli?????????????????????? jer razmiisljam cjelo vrijeme da ces umrt da te pokopavaju da skačeš sa balkona da ceš sebi nešto napravit da se ubijaš bilo kako Ledi mi se krv u zilama svake sekunde tresem se vas

  Reply
  • February 8, 2016 at 11:01 pm
   Permalink

   postovani da li su ovo nametljive misli koje vas progone? da li zelite ili ne zelite to da uradite? mnogo pitanja ima koja se treba obratiti paznja.
   da li ste nekad pomisljali na sucid?
   to su ozbiljne stvari, zato vam iskreno predlazem da promenite psihijatra, obzirom da niste zadovoljni aktuelnim, i da dobor porpicate sa istim.

   Reply
 • February 8, 2016 at 7:36 pm
  Permalink

  Idem ja već 4 godine kod psihijatra koji mi je prepisao seroxat i xanax i sad sam prestao pit prije 1 mjesec
  jer sam imao teških dana i pod tom terapijam puno teski dana zapravo.. I šta kad odem psihijatru opet on mi propiše tablete i da se desi kao u ovi 4 godine da mi promaši terapiju jer je se meni samo mantalo a sad nema šta mi nije… šta kad odem prepisat ce mi tablete i pit cu ih 100 godina??

  Reply
  • February 8, 2016 at 7:51 pm
   Permalink

   treba da nadjete onda nekog psihijatra u kog imate poverenja i koji ce vam odrediti dobru terapiju.

   Reply
 • February 8, 2016 at 7:09 pm
  Permalink

  Zadnji 5 dana me napadaju crne misli da cu se ubit da cu se bacit i sve neke slicne stvari.. Neznam kako da se branim sve one pozitive stvaru u zivotu koje se planiraju i koje te usrecuju i stvaraju neku lakoču i finocu sve sam zaboravio samo crne misli jeza kroz mene strah kao da cu poludit!! Neznam više ni šta je dobro šta nije bjezim sam od sebe neznam kako se branit ni ocu li nesto uradit sebi izgubljen sam

  Reply
  • February 8, 2016 at 7:20 pm
   Permalink

   Mislim da je prava stvar za vas da se javite i da krenete na terapiju. Jer vas simptomi porilicno onesposobljavjau. Ako niste u situaciji da priusitte psihoterapiju online kod mene, ne bi bilo lose da odete do drzavnog psihijatra za terapiju i malo razgovora.
   Nista vam nece pomoci da surfujete vec vam treba dobra kvalitetnai porfesionalna pomoc od koje cete videti sigurno puno benefita.

   Reply