TEDx Novi Sad i moja malenkost

Sta je TED?

TED je neprofitna organizacija posvećena idejama vrednim širenja. Sve je počelo 1984. kao godišnja konferencija koja okuplja neke od vodećih svetskih mislilaca i praktičara kako bi podelili ono u vezi sa čim su najstrastveniji. “TED” znači Technology (tehnologija), Entertainment (zabava) i Design (dizajn) – tri široke oblasti koje, zajedno, oblikuju našu budućnost. Zapravo, program konferencije je i obuhvatniji od toga, jer prikazuje značajne ideje iz različitih disciplina.

Moje iskustvo.

Na prvom mestu je zadovoljstvo što sam bio deo jedne ovakve konferencije i sama činjenica da sam uspeo da uradim jednu stvar za koju sam mislio da neću a to je JAVNI NASTUP. kao što se da primetiti, to nije nešto gde se Žarko snalazi, ali imajći na umu kave sve zahteve ja imam spram mojih klijenta morao sam i ja da podnesem svoj najveći strah za TIM.

Ovim putem želim da se zahvalim celom timu TEDX Novi Sad na odličnom gostoprimstvu http://tedxnovisad.com/tedxnovisad-tim/ i posebno Ivani Korom, organizatorki na svim njenim cimanjima, porhtevima i mojim zahtevima i toelranciji na povremeno odsustvovanje (nisu zahtevi iz hira, vec sam putovao sa suprugom, klincima od 2 meseca i 2 godine, pa je to malo zahtevalo taktiku).

Moj san.

Na neki način se kroz ovaj TEDx ostvario i moj mali san koji nisam imao hrabrosti ni da usnim jer bi bilo prepotentno, ali se desilo nesto slično onom čemu sam potajno zavideo i toliko dugo se ugledao. Ukratko, postoji jedan profesor u Americi koji ima puno predavanja na TED-u i toliko me je fascinirao načinom razmišljanja, rešenjima i u opšte svojom personom da sam danima gledao TED, pa pšosel i kanal na youtjubu sa nejgovog matičnog koledža. Njegovo ime je Robert Sapolsky https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Sapolsky i ako vas zanima, potražite ga i vidite o cemu pricam. Toliko me je zaintereseovao svojim predavanjiam da sma odlučio da mu pišem. Naravno bilo je jako skromno i bez ikakvih očekivanja da ću ikada dobiti odgovor. Ali kroz par nedelja mi je stigo famozni mail u kome se izvinjava što nije odgovorio odmah jer radi na novoj knjizi i ukratko izneo mišljenje i stav o dilemi koju sam iamo.

Tog trenutnka sam shvatio da je nauka na dohvat ruke, da je tu i da samo treba da se opružimo- što bi uličnim žargonom rekli dase iscimamo. Da nije nauka u laboratorijama i tamo negde daleko od naših umova…i tako se stvorilo ogormno poštovanje spram konferencije TED jer mi je omogućila da shvatim da je nauka tu, dostupna i da je treba širiti.

Priliku koju sam dobio nisma smeo da propustim, i ako nisam siguran da sam je iskoristio na pravi i dostojan način. Ali evo vidia sa konferecije pa prosudite.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *