Zavisnost od interneta, bolest ili faza?

Zavisnost od Interneta je klinički poremećaj sa snažnim negativnim posledicama na socijalno, radno, porodično, finansijsko i ekonomsko funkcionisanje ličnosti. Ona predstavlja savremen oblik zavisnosti koji se manifestuje kao stanje pojedinca u kome je upotreba interneta postala dominantna životna aktivnost koja ga izoluje u odnosu na ostale društvene tokove, i koja stvara negativne posledice po njega i njegovu okolinu.

Internet zavisnost se ispoljava u više oblika:

– zavisnosti od igranja kompjuterskih igara;
– zavisnost od surfovanja internetom;
– zavisnost od sajberseksa;
– zavisnost od uspostavljanja prijateljskih veza putem interneta;
– zavisnost od internet kockanja;
– zavisnost od kompjutera uopšte.

Znaci zavisnosti od interneta

Vreme provedeno za računarom je najčešće pominjani kriterijum za dijagnostifikovanje poremećaja zavisnosti od interneta i smatra se da je 4 do 6 časova dnevno simptom zavisnosti. Pod aktivnostima u vezi sa Internetom ne može se uzeti u obzir samo on-line boravak na mreži, već i sve ostale aktivnosti koje su u vezi sa mrežom: odgovaranje i pisanje elektronske pošte, rasprave na grupama, čitanje preuzetih vesti, časopisa, članaka, tekstova uopšte i dr.

Međutim, treba napomenuti da je u pitanju 4 do 6 časova slobodnog vremena dnevno, kao i to da ovo može ali i ne mora biti pokazatelj internet zavisnosti. Mnogo sigurniji znaci tj. simptomi internet zavisnosti su: promenjeno ponašanje, provođenje sve više vremena za kompjuterom i internetom, prekid školovanja ili radnog odnosa, zanemarivanje drugih obaveza i interesovanja, problemi sa koncentracijom i pamćenjem, nesanica, problemi sa kičmom, vidom, sluhom i dr.

Ako ovo analiziramo, doći ćemo do sledećeg zaključka: od 24 časa, prosečno 8 sati se provede u snu i odmoru uopšte. To ostavlja još 16 sati. Pretpostavimo da osoba ima radne ili školske obaveze 8 sati dnevno. To ostavlja još 8 sati za sve ostalo. Uzmimo da minimalno za ishranu i fiziološke potrebe dnevno ode oko sat vremena. Znači, ukupno prosečno slobodno vreme je 7 sati. Od tih 7 sati na Internetu se provede 4 sata.

KVIZ – DA LI STE ZAVISNI OD INTERNETA? – kliknite na link

Važno je znati da ovaj kviz nije dijagnostičko sredstvo i da je njegova svrha prevashodno zabavno-edukativnog karaktera. Ukoliko ste iskusili neke od simptoma internet zavisnosti i oni značajno utiču na vaš svakodnevni život, obratite se za pomoć psihologu, odnosno nekom od stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja.

Ako imate pitanja u vezi neuroze, slobodno pišite u sekciji pitanja i odgovori, ili ako Vam prija anonimnost preko kontakta.

 

 

Izvor: Stetoskop.info

Izvor: psihouniverzum.com

Autor: psihoverzum

(Visited 404 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Zavisnost od interneta, bolest ili faza?

 • March 3, 2016 at 12:19 am
  Permalink

  Zanimljivo je da svaki informatičar ima bar 8 sati radnog vremena… što će reći da je zavisnik… 😀

  Reply
  • March 3, 2016 at 12:20 am
   Permalink

   To ste dobro primetili 😀
   ovde su mi vezane ruke, priznajem u pravu ste 😀 hahahahaah

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *