Anksioznost: iskustva, lečenje i simptomi

nerazrešiva stvar čvor

 

Šta je anksioznost?

U najširem svom pojmovnom značenju anskioznost je emocija kao i svaka druga. Često se anksioznost definiše kao nedefinisani strah, strepnja, slutnja. Takodje, ako je definišemo anksioznost kao slobodno lebdeći strah, mislim da smo i dalje na dobrom putu da se složimo šta je i kako se opisuje anskioznost.

Jako je bitno da se razume da postoji NORMALNA anksioznost koja ima svoj normalan izvor stvaranja (npr. ispit ili sastanak sa devojkom), dok  IRACIONALNA ili PATOLOŠKA anksioznost nema svoj prirodni izvor već ima poreklo u naučenim obrascima, nesvesnim konfliktima i drugim razlozima.

U ovom tekstu ćemo obratiti pažnju na patološku stranu anksioznosti.

Moj stav je da je anksioznost patološka ako ometa normalno funkcionisanje pojedinca, pa je akcenat na funkcionalnosti i ponašanju primaran, dok je osećaj u drugom planu.

Više o razlici između anksioznosti, straha i panike pogledajte u mom video klipu.

Simptomi

Bitno je razumeti da anksioznost može da im različite oblike, ali veoma česti telesni simptomi koji prate anksioznost su lupanje srca, znojenje, tenzija u telu, prtisak u glavi, labave noge ili doživljaj iscrpljenosti. Redji simptomi ili simptomi o kojima se manje priča su bolovi u jednom delu tela, trnjenje ruke, bol u grudima, medjurebarnim mišičima, tinitus ili zujanje u ušima, sužen vid, doživljaj lelujanja, slabosti ili vrtoglavice, peckanje, gorenje kože i sl.

Pored telesnih simptoma, anksioznost prate i doživljaj nestvarnosti, zamagljenosti, kao ispod celofana ili kese, strah od gubljenja kontrole, ludila i mnogi drugi.

Lečenje

Anksioznost je sastavni simptom mnogih psihičkih poremećaja od depersonalizacije, panike, opsesivnosti, pa do poremećaja gde je glavni simptom anksionzni poremećaj, generalizovani anksiozni poremećaj, anksioznost sa panikom i sl. Zato je jako teško govoriti o konkretnim postupcima, ali definitivno je da anksiozni telesni simptomi fantastično reaguju na vežbe disanja (skini aplikaciju vežbe disanja OVDE) i relaksacijom koja se zasniva na principu recipročne inhibicije. (aplikacija relaksacije OVDE ).

Takodje, prepoznati simptome anksioznosti, peko telesnih, emotivnih i misaonih procesa, svi pratioci anksioznosti pa čak prepoznati maligna ponašanja koja održavaju strah je jako bitno. Kada smo kod ponašanja, to je sve ono što radimo ili ne radimo zbog straha, bitno je shvatiti da bežanje, izbegavanje i sigurnosno ponašanje trenutno dovode do olakšanja, ali na duge staze utvrđuju i održavaju strah.

Još jedna jako bitna opservacija je da strah ne sme da se izbegava, profesor doktor Jezdimir Zdravković priča: strah se leči strahom. Odvojite par minuta i dobro razmislite šta želi da kaže i videćete da je sva mudrost ponašajnog – bihevioralnog spektra sažeta u ovoj rečenici. Da bih se oslobodio iracionalnog straha moram da uđem u isti, da tolerišem i da mu dozvolim da raste, doživi svoj plato, zatim da traje tako neko vreme i onda da počne da pada. U tom momentu se dešava razuslovljavanje i kidanje straha na svoje komponente koje u bihvioralnom smislu dovode do izlečenja.

 

 

(Visited 93,856 times, 1 visits today)

76 thoughts on “Anksioznost: iskustva, lečenje i simptomi

 • September 15, 2021 at 8:37 pm
  Permalink

  Dobar dan,imam anksioznost i napade panike vec 2 meseca.Dobila sam terapiju Elicea tablete i Ksalol.Od ksalola me je bolela glava i njega pijem trenutno po potrebi.Htela sam da se posavetujem sa vama da li od antidepresiva u ovom slucaju Elicee moze da se desi uznemirenost i neka vrsta osamucenosti u prvim danima uzimanja leka?
  Hvala unapred

  Reply
  • September 15, 2021 at 8:46 pm
   Permalink

   Na zalost ne znam.morate pitati psihijatra

   Reply
 • September 8, 2021 at 10:47 am
  Permalink

  Pozdrav, imam 22 godine, jos u skolskim danima sam primetio da prilikom javnih nastupa i nastupa gde moram da ucestvujem i pokazem deo necega, dolazi do drhtanja ruku, glas mi se promeni i pocinjem da se znojim, zanima me da li to nekako moze da se promeni isto prilikom potpisivanja, popunjavanja nekih papira pred nekih iste siptome imam

  Reply
  • September 15, 2021 at 9:06 pm
   Permalink

   Dobar dan,imam anksioznost i napade panike vec 2 meseca.Dobila sam terapiju Elicea tablete i Ksalol.Od ksalola me je bolela glava i njega pijem trenutno po potrebi.Htela sam da se posavetujem sa vama da li od antidepresiva u ovom slucaju Elicee moze da se desi uznemirenost i neka vrsta osamucenosti u prvim danima uzimanja leka?
   Hvala unapred

   Reply
 • September 1, 2021 at 3:08 am
  Permalink

  Pozdrav, pre 8 godina je umro u snu od aneurizme tadasnji dugogidisnji momak.Da skaratim,pakao sam prosla i dobila ogromnu anksioznost i napade panike isla sam kod psihijatra prepisao mi je antideresive,za smirene i spavanje umesto da je popricao sa mnom lekove mi je dao mozdw sam 3x bila jeenom mesecno,kasnije na psihoterapiju isto napad panike agora fobija,soc.fobia,anksioznost da 4 dana ne izadjem napolje prepisan mi je rivotril i preslalo je posle par meseci.I pre dva meseca i jace su se pojavili napadi anksioznosti i panike da me kosce u sevmu stim syo sada imam i tremor ruku nekada misli ovo se bas primecuje..ja bih zelela dq se resim ovog problema,ako mi mozete dati neki savet i preporuciti psihijatra.

  Reply
 • January 19, 2021 at 9:24 am
  Permalink

  To sam mogao i ja da joj odgovorim. AUTO MEHANICAR

  Reply
  • January 19, 2021 at 10:27 am
   Permalink

   da li automehanicar ima hrabrost da kaze to i da zna da je postupio ispravno?

   Reply
 • January 4, 2021 at 9:07 am
  Permalink

  Zdravo .Pisem vam jer imam nedoumice.Konstantovana mi je ankcioznost prije 4 mj,i 3 mj pijem eloriku i bromazepan,samo sto eloriku pijem stalno jednu dnevno od 10 mg,a bromazepan po potrebi.Bilo mi je ok 2,3 mj i sada opet se pjabila nervoza jutarnja,nemirni,lagane stolice,misli svakake,nesanica.Popodne mi bude ok,ali ujutro najvise se sve ovo javlja.Interesuje me da li mogu tablete da djeluju na ankcioznost da je uklone potpuno?

  Reply
  • January 4, 2021 at 4:08 pm
   Permalink

   Pozdrav pitajte to psihijatra koji vam prepisuje lekove.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *