Anksioznost: iskustva, lečenje i simptomi

nerazrešiva stvar čvor

 

Šta je anksioznost?

U najširem svom pojmovnom značenju anskioznost je emocija kao i svaka druga. Često se anksioznost definiše kao nedefinisani strah, strepnja, slutnja. Takodje, ako je definišemo anksioznost kao slobodno lebdeći strah, mislim da smo i dalje na dobrom putu da se složimo šta je i kako se opisuje anskioznost.

Jako je bitno da se razume da postoji NORMALNA anksioznost koja ima svoj normalan izvor stvaranja (npr. ispit ili sastanak sa devojkom), dok  IRACIONALNA ili PATOLOŠKA anksioznost nema svoj prirodni izvor već ima poreklo u naučenim obrascima, nesvesnim konfliktima i drugim razlozima.

U ovom tekstu ćemo obratiti pažnju na patološku stranu anksioznosti.

Moj stav je da je anksioznost patološka ako ometa normalno funkcionisanje pojedinca, pa je akcenat na funkcionalnosti i ponašanju primaran, dok je osećaj u drugom planu.

Više o razlici između anksioznosti, straha i panike pogledajte u mom video klipu.

Simptomi

Bitno je razumeti da anksioznost može da im različite oblike, ali veoma česti telesni simptomi koji prate anksioznost su lupanje srca, znojenje, tenzija u telu, prtisak u glavi, labave noge ili doživljaj iscrpljenosti. Redji simptomi ili simptomi o kojima se manje priča su bolovi u jednom delu tela, trnjenje ruke, bol u grudima, medjurebarnim mišičima, tinitus ili zujanje u ušima, sužen vid, doživljaj lelujanja, slabosti ili vrtoglavice, peckanje, gorenje kože i sl.

Pored telesnih simptoma, anksioznost prate i doživljaj nestvarnosti, zamagljenosti, kao ispod celofana ili kese, strah od gubljenja kontrole, ludila i mnogi drugi.

Lečenje

Anksioznost je sastavni simptom mnogih psihičkih poremećaja od depersonalizacije, panike, opsesivnosti, pa do poremećaja gde je glavni simptom anksionzni poremećaj, generalizovani anksiozni poremećaj, anksioznost sa panikom i sl. Zato je jako teško govoriti o konkretnim postupcima, ali definitivno je da anksiozni telesni simptomi fantastično reaguju na vežbe disanja (skini aplikaciju vežbe disanja OVDE) i relaksacijom koja se zasniva na principu recipročne inhibicije. (aplikacija relaksacije OVDE ).

Takodje, prepoznati simptome anksioznosti, peko telesnih, emotivnih i misaonih procesa, svi pratioci anksioznosti pa čak prepoznati maligna ponašanja koja održavaju strah je jako bitno. Kada smo kod ponašanja, to je sve ono što radimo ili ne radimo zbog straha, bitno je shvatiti da bežanje, izbegavanje i sigurnosno ponašanje trenutno dovode do olakšanja, ali na duge staze utvrđuju i održavaju strah.

Još jedna jako bitna opservacija je da strah ne sme da se izbegava, profesor doktor Jezdimir Zdravković priča: strah se leči strahom. Odvojite par minuta i dobro razmislite šta želi da kaže i videćete da je sva mudrost ponašajnog – bihevioralnog spektra sažeta u ovoj rečenici. Da bih se oslobodio iracionalnog straha moram da uđem u isti, da tolerišem i da mu dozvolim da raste, doživi svoj plato, zatim da traje tako neko vreme i onda da počne da pada. U tom momentu se dešava razuslovljavanje i kidanje straha na svoje komponente koje u bihvioralnom smislu dovode do izlečenja.

 

 

(Visited 5,361 times, 19 visits today)

4 thoughts on “Anksioznost: iskustva, lečenje i simptomi

 • March 18, 2019 at 7:44 pm
  Permalink

  Evo ovako ja mislim da sam medicinski fenomen. Pre dve godine nasao sam na internetu neku muziku za postizanje efekta kao da ste na marihuani, i mlada glava luda ajde da isprobam mislio sam da je to laz cista neka prevara ko ce ga znati,a bio sam veoma radoznao,i ajde, ja pustim.I osetim kako stvarno nesto deluje osetim cudan osecaj kao stvarno da pocinje da me radi,i ja se zbog toga veona uplasim,pritisak skoci,srce lupa,panika ubija. I nista,tu se nekako smirim, i sutra dan me je malo proslo i mislim da je nestalo.Kad ja uvece da legnem da spavam ja se setim toga i mene opet pocne da drma jaki stres i panika. I tako vremenom taj osecaj ne prolazi i uvece pustim da gledam film,kad odjednom na filmu pocinje slikanje fotoaparatima i meni to opet izazove onaj osecaj pracen panikom,i popijem tu lek za smirenje i uspavam se. Ali sledeceg jutra ja se probudim i osecam kao da se nisam potpuno probudio ne mogu to da vam opisem,znam da sam ja i secam se svega i sve je donekle ok,ali kao da nisam 100 posto svestan,stvarno ne mogu da opisem, ne osecam ni mucninu ni vrtoglavicu samo kao da nisam u potpunosti svestan.I mislio sam da ce da prodje vreme je tako prolazilo ja sam se navikao vremenom ali to je praceno i promenom vida vid mi je postao losiji,vifim na daljinu i da citam ali kao da je sve sastavljeno od tackica bas tako vidim i dan danas.I to je bilo praceno depresijom dok se nisam navikao i da vam kazem ne znam da li je bio placebo ili nesto ali znam da mi je bilo mnogo bolje,i dalje nisam bas bio svestan kao ranije ali mi je bilo bolje. Sve do pre 3 nedelja kada sam neke slicne simptome osetio i pocelo je naglo srce da mi kuca ,mislio sam procice kao sto je i pre proslo ali eto ,kao da mi se svest neko opet pogorsala. Znaci nisam imao ni smetnje pri ucrnju,ni pri treningu ni u bilo kom segmentu bas kao i ranije ali moja svest nije bila na nivou kao ranije. Sad zelim da vas pitam kome da se obratim neurologu psihologu itd? I da li je neko imao slicna iskustva?

  Reply
  • March 18, 2019 at 9:25 pm
   Permalink

   ovo je posao za mene odnosno psihoterapeute. u pitanju je najverovatnije klasicno uslovljavanje i ucenje -strah + sadrzaj koji gledate. nakon naucenog kompleksa emocija i draz, imate generalizaciju koja moze da se prosiri i na druge signale…
   kroz terapijski rad je potrebn orazusloviti ovu naucenu reakciju.

   Reply
 • May 8, 2018 at 9:06 am
  Permalink

  Zdravo, ja imam jedan problem koji traje vec duze vreme. Naime onesvestila sam se prosle godine u avgustu i kada se to dogodilo, roditelji su se zabrinuli nisu me pustali da idem sama negde i govorili su mi da se samo odmaram(to se dogodilo zbog niskog pritiska). Od tada ja imam problema sa konstantnim strahom, u pocetku i nije bio toliko izrazen, ali sada je prerastao u nesto vece, imam strah da idem bilo gde, u kafic, na fakultet, u setnju, nonstop me obuzima napad panike, imam osecaj kao da cu se onesvestiti kad god negde krenem, pocinje da mi se vrti u glavi, znoje mi se dlanovi i hvatam sebe kako sam pocela da izbegavam da radim bilo sta ne bi li pobegla od tog osecaja. Pocelo je i previse da mi smeta, jer me taj strah sprecava da radim sve u cemu sam nekada uzivala. Molim Vas ukoliko je moguce da mi napisete koji je Vas savet i kako da prevazidjem sve ovo.

  Reply
  • May 8, 2018 at 10:24 am
   Permalink

   postovana mozda je u pitanju naucen strah, tako da bi kroz terapijski rad trebalo da razucimo i sredimo simptome na koje se zalite. u svakom slucaju bi prvo trebalo da se vidi zasto i kako je nastalo i sta odrzava taj strah pa onda dakrenemo u resevanje. ako ste zainteresovani za rad, imate moj kontakt pa pisite
   s postovanjem

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *