Ko su uzori devojkama danas i šta se desilo sa Uspavanom lepoticom?

pepeljuga izgubljena u šumi

Ceo intervju i moje mišljenje na datu temu možete pogledati na blogu Ivane Ilijin. Želim se zahvaliti Ivani na svesrdačnoj saradnji i radujem se budućim razgovorima. Posetite sajt ivanailijin.rs

Posmatram devojke oko sebe, slušam ih šta pričaju i naprosto se iznenadim kada je to što imam da čujem zaista smisleno. Šta se desilo sa generacijama i zašto devojke mlađe od mene i pet godina izgledaju kao da su mnogo starije? Od koga su to videle i čule? Mnogo me je zanimalo mišljenje stručog lica o kompletnoj Instagram revoluciji i njegovog uticaja na devojke. Tim povodom sam razgovarala sa diplomiranim psihologom, Žarkom Petrovićem.

 

Ko su uzori današnjim devojkama, a ko su bili pre?

Imam utisak da se danasnje devojke dosta ugledaju na uzore koji dolaze sa društvenih mreža. To ima svoju privlačnost u vešto zavijenoj formi koja dolazi u varijanti devojke iz kraja, ili devojke koja na prvi pogled liči na mene, ali malo poželjnija varijanta.

U tom kontekstu, devojke koje su popularne i nalaze se kao idoli na socijalnim mrežama jednako vešto prezentuju taj poželjniji oblik, neodoljivost, strast, popularnost i benefit Lolite kao što su to nekada radile Madona, Merlin Monro i njihove prethodnice kao što su Kleopatra, Saloma… Potom, možemo ići na otelotvorenje ženske lepote i zavodljivosti preko Rimskih, Grčkih boginja pa sve u daleki neolit i ženskih idola Vinčanske, Starčevačke i kulture Lepenskog Vira.

Sada su idoli mnogo dostupniji, gotovo na dohvat ruke.

 

Što bi značilo da nema nikakave razlike u tome šta i kako

Marilyn Monroe, Getty Images

se današnji idoli prezentuju mladoj populaciji, samo što su sada idoli mnogo dostupniji, gotovo na dohvat ruke. Po mom mišljenju govori o tendenciji naše zapadnjačke kapitalističke kulture da Bogove spuštamo među ljude, ali pri tome se gubi sav benefit i lekovitost Božanstva i dobija se samo jedna ljuštura od čiste spoljašnjosti.

Šta je prethodilo ovoj revolucionarnoj promeni pogleda na svet kod devojaka, da li je samo Instagram kriv?

Ovu promenu ne bih okarakterisao kao revolucionarnu, jer tendencija da se stvari uporšćavaju, omasovljavaju i da imaju vek koliko i pekarski hleb je potpuno u duhu potrošnje i brze promene. Koliko danas traje popularnost na Instagram, Fejsbuk i Jutjub platformi?

Ako nešto možemo da zaključimo jeste da su u današnje vreme do krajnjih granica rastegnute i komercijalizovane ljudske potrebe.

Vidim samo urođenu potrebu devojaka da budu dopadljive i zavodljive, takođe je taj poriv verovatno sam za sebe ukorenjen u većoj želji ili nagonu telurskom za sadržanjem, naime potreba ženskog principa je stvaranje. Pa tako se kroz naše niske potrebe samo ostvaruje veća namera.

Pogubno za mlade je to što se u tom procesu mogu pogubiti stvarni ciljevi i životni principi. U jednom od mojih video materijala pricam o perfekcionizmu kao mani gde se jasno vidi kako nešto što se smatralo i što zaista i jeste greh, može biti preformulisano u vrlinu koja u ovom društvenom kontekstu ima benefit.

Ko danas “bolje prolazi“: uspavane lepotice ili devojke materijalisti?

Trnove ružice su devojke koje su jednostavno lepe – lepe su i čekaju da budu probuđene i spašene.

Naravno mora da imaju i nalog na socijalnim mrežama da bi bile probuđene, ali u svakom slučaju pasivnost i ignorisanje života je jako velika uloga. One često mogu dobro da prođu u životu pogotovu ako je narcizam pojačan, ali istovremeno će lako upasti u životne zamke i sebi napraviti pakao od egzistencije.

Sa druge strane, devojke koje su materijalisti mogu biti osobe kod kojih je muški princip izraženiji, pa su sklonije smaostalnosti, afirmaciji kroz posao i profesionalni rad, postignućima. Ovakvo ponašanje može da donese puno benefita u našem društvu ali za manu nosi nesposobnost sadržavanja pa lako mogu da izostanu deca, porodica, ljubavni odnosi sa partnerom i bližnjima.


Mnogo sam zahvalna Žarku što je ovako slikovito opisao devojke danas. Mene zanima ko su vaši uzori i koga vi pratite na društvenim mrežama i imate li uzore van njih?

Negujte odnose koje nemate potrebu da prikazujete na svojim profilima.

 

(Visited 574 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *