Problem sa erekcijom- psihogena impotencija

momak i devojka na plaži

Psihogena impotencija

Psihogena impotencija je problem postizanja erekcije prilikom seksualnog odnosa. Problem može da bude u polovičnoj, nedovoljnoj erekciji (čvrstina ili itvrdoća), pa se spontana penetracija ne može postići, a može biti i potpuno odsustvo erekcije.

 

Kako prepoznati psihogenu impotenciju i eliminisati organske uzroke?

Karakteirstično za psihogenu impotenciju je sledeće:

– Prilikom masturbacije se postiže puna erekcija i nije problem održati istu;

– Prisutna je jutarnja erekcija, koja može da se javi jednom u dva do tri dana, ali nije strano i da bude samo jednom ili dva puta mesečno. Veoma bitno za ovu stavku jeste činjenica da se napravi razlika između jutarnje erekcije koja može uslediti usled pune bešike, gde nakon par sekundi ili desetina sekundi penis gubi erekciju i nakon mokrenja se ne može postići nikakva erekcija.

Postoji erekcija u specifičnim situacijama, u kojima nije moguće započeti seksualni čin.

Faktori koji mogu da dovedu do impotencije idu preko organskih problema (kada se obraćamo urologu), do problema koji proizilaze od lekova koji mogu da prouzrokuju gubitak erekcije. (Ne razumem se u lekove, ali znam da odredjeni psihijatrijski lekovi i lekovi za pritisak daju probleme sa erekcijom). Koji su lekovi u pitanju, to nije tema ovog teksta i zato je preskačemo. Takodje, do problema sa erekcijom može doći usled menopauze (viro ili  andropauzom).

Korišćenjem stimulativnih lekova (kao pomagala) može da se potpomogne, da se strah, koji je suštinski inhibitor – ometač normalne erekcije, sam od sebe prevazidje. Ali, ako se posle određenog vremena, recimo nakon par meseci, stanje ne dovede u normalu, što znači da se bez stimulansa postiže normalna erekcija, treba prestati sa lekovima i potražiti stručnu pomoć kod psihologa. Sam psihoterapijski postupak ili tretman je tako baziran da se može sprovesti i online (kao što je i moja platforma www.psiholosko-savetovaliste.com ).

Procedura i postupak samog lečenja su sastavljeni iz dva dela: prvi deo je edukacija i upoznavanje sa problemom, a drugi deo je pravljenje plana i programa sa jasno definisanim zadacima.

Drugi deo je ono što ljude sa problematičnom erekcijom najviše zanima i ovde ću probati da izdvojim najbitnije stavke.

Za ovaj program je potrebno da se ima partnerka koja je saglasna i željna da učestvuje u vežbama, a rad i dogovor koji se napravi moraju da se poštuju do detalja i da se aktivno učestvuje u realizaciji plana.

Kada pričamo o samom činu, ja ga nazivam vežba, terapijski zadatak i neophodno je držati se plana.

   

Najčešći tok

PRVA FAZA

Prvi terapijski zadatak se sastoji u uvodnoj predigri koja se izvodi svaki dan, u trajanju od 20 do 30 minuta i imperativ je da nema dodirivanja muskog polnog organa, da je zabranjena penetracija i u suštini je predigra bez seksa. U ovoj fazi se vraća poverenje u fiziološki mehanizam potencije.  Ako klijent uspe da uvidi da je u stvari ISČEKIVANJE penetracije i misli koje prate sam čin presudni faktor inhibicije samog fiziološkog procesa, spreman je da pređe na sledeći korak.

DRUGA FAZA

U narednoj fazi ide se sa dodirivanjem i svim propratnim manifestacijama i igrama ljubavnog odnosa, tik do same penetracije. U ovoj fazi dolazi do diversifikacije rešavanja problema u zavisnosti od tipa straha i individiualnih reakcija smaog pojedinca, one će dati dalji smer terapijskih vežbi.

TREĆA FAZA

U trećoj fazi se prelazi na penetraciju, s’ tim što je misionarska poza obavezna. Brzinu i frekvenciju samog odnosa odredjuje muškarac, gde je instrukcija za ženu da pomogne partneru da pridobije potpunu kontrolu.

ČETVRTA FAZA

Ova faza je faza normalnog odnosa sa menjanjem poza. Najčešće se problem reši već kod prve faze, ali teži i uporniji strahovi mogu da traju do treće faze. Sam sled vežbi se modifikuje po potrebi i nahodjenju u zavisnosti od specifičnosti problema i okolnosti.

Ceo sistem bihevioralnog eksperimenta služi da bi uživo, in vivo, razbio klasično uslovljen strah između draži, gde je čin ulaska u seksualni odnos ili penetracija (dva najčešća okidača) i straha od neuspeha (koji je u ovom slučaju zagarantovan visokom anksioznošću i iščekivanjem da se izgubi erekcija).

Obaranjem isčekivanja, radom na smanjenu anskioznosti kroz korake koji ne nameću strah, erekcija se vraća kao posledica pada anskioznosti i postizanja opuštenog, saompouzdanog stava.

(Visited 22,407 times, 1 visits today)

26 thoughts on “Problem sa erekcijom- psihogena impotencija

 • January 1, 2023 at 11:25 pm
  Permalink

  Pozdrav doktore,
  Poslednje dve godine sam bio bez seksa, samo pronografija i masturbacija.
  Sada sam sa devojkom izuzetno lepom i zgodnom, emotivno ispunjen ali nam seks nije uspeo.tj, erekcija slaba, i uz oralni seks nije puno pomoglo.
  Ranije mi je bilo dovoljno da krenem da se ljubim sa partnerkom I da mi erekcija bude odmah maksimalna.
  Sada kada krenem da se ljubim sa devojkom osećam uzbudjenje, ali je erekcija nikakva i tom prilikom mi iz penisa curi neka tečnost (ona za “podmazivanje”) i odmah mi opadne i onako slaba erekcija i u tom trenutku mi je penis jako mali.
  Hvala unapred

  Reply
  • January 1, 2023 at 11:27 pm
   Permalink

   Probajte sa kbt protokolom o psihogenoj impotenciji moja koleginica ana mitrovic je specijalista za sprovodjenje i jako je uspesno.mozete zakazati termin kod nje na kabinetagora@gmail.com odgovr cete dobiti odmah po zavrsetku praznika

   Reply
  • January 23, 2023 at 3:24 am
   Permalink

   Pozdrav Zarko, da li si uspeo da resis taj problem i ako jesi da li bi bio voljan da mi kazes kako si to prebrodio jer i ja imam apsolutno isti problem.
   Hvala unapred

   Reply
 • October 21, 2021 at 10:31 am
  Permalink

  Ja sam u početku tretirao problem sa erekcijom kao psihogeni problem, jer sam u trenutku kada mi se to dogodilo imao ozbiljnih stresova, no i dugo nakon prestanka stresogenih faktora moj problem se održao. Ko se nije suočio sa tom problematikom ne zna kako je to odvratan osećaj. OČAJ i ništa drugo. Išao sam na razne psihoterapije, probao sve i svašta i nije bilo rezultata ali UOPŠTE! Onda mi je devojka sa kojom sam hvala Bogu dragom i danas u vezi, predložila da probam medicinsku gljivu Kordiceps jer je čula od svog homeopate da može da pomogne. Da ne lažem nisam video nikakav boljitak prvih mesec dana ali posle tri meseca desilo se zaista ono od čega sam već dizao ruke…vratila mi se erekcija a ja sam pritom pun energije. Što bi naš narod rekao mogu i bez hrane i bez vode ali bez nemačkog Kordicepsa ne idem više ni do prodavnice. Probajte ljudi možda i vama pomogne!

  Reply
  • October 21, 2021 at 10:37 am
   Permalink

   super sto jesve ok. ali kordiceps tesko da je uticao nema nikakve veze jedno sa drugim, ali super je sto ste postigli erekciju.

   Reply
 • June 19, 2021 at 6:14 am
  Permalink

  Poštovani, imam 43 godine, pre 3 godine sam se razveo. U braku nije bilo problema sa potencijom. Možda jedini problem koji je ikada bio je konstantno prisutan još iz mladosti je problem sa erekcijom prilikom prvog odnosa, sve kasnije je išlo bez problema. Danas imam dosta mlađu devojku sa kojom sam u vezi pola godine, koju zaista volim i što se tiče veze stabilna se je. Međutim problem sa erekcijom je konstantan. Problem erekcije prilikom prvog odnosa sam izbegao sa preparatom Kamagra, medjutim sve do sada taj problem ne prestaje, da stvar bude gora počinje pogoršava da sada i uz pomoć Kamagre u par navrata nisam mogao da postignem erekciju, što dodatno frustrira. Mislim da uroloških problema nemam, barem po simptomima po mokrenja…u blago očajnom sam stanju. Molimo bih za savet?

  Reply
 • June 15, 2021 at 5:50 am
  Permalink

  danas mi je zakazana prva psiho terapija, bio sam sa ženom u braku bez seksa, 3 godine apstinencije, potpuno izgubio volju za istim, sada sam sa devojkom izuzetno lepom i zgodnom, emotivno ispunjen ali nam je seks nemoguć, nikako ne postižem erekciju što je dovodi do frustracije a mene još više ubija u pojam. pokušavali smo sve sa prvpm fazom ali ona želi klasičan odnos koji ne mogu da joj pružim. probao sam biliv prvo od 10 a potom i od 20 mg i ništa, potom i vijagru pa ni to, urološki pregled sam odradio, ultra zvuk i sve je u redu. kada mastrubiram ali ne idem do ejakulacije postiže se solidna erekcija ali ne održava se duže. primetio sam da prilikom prve faze osetim blag pritisak u glavi, zacrvenim se. osećam uzbudjenje i tom prilikom mi iz penisa curi neka tečnost (ona za “podmazivanje”) i odmah mi opadne i onako slaba erekcija. uz to, penis mi je jako mali, ali i to je u poslednjih 3-4 godine. ne znam više šta da radim psihički sam potpuno pao. urolog mi je dao neko ulje (shila) za mazanje, lek PROSTA, mega top od 2,5mg… predložena mi je laboratorija na testosteron, prolaktin PSA.
  sve više se osećam krivim zbog svega, imam podršku od partnerke ali ne znam do kada će ona trajati. u vezi smo oko dva meseca. molim za bilo kakav odogovor i pomoć

  Reply
  • June 15, 2021 at 7:54 am
   Permalink

   postovani javite se Ani Mitrovic ona je cbt terapeut i imaju protokol za psihogenu impotenciju koi jako uspesan piste joj na kabinetagora@gmail.com

   Reply
  • January 1, 2023 at 11:07 pm
   Permalink

   Pozdrav Ranko, da li si rešio ovaj problem i kako. Jer i i ja imam sličnu situaciju.
   Lep pozdrav
   Žarko

   Reply
 • January 24, 2020 at 2:22 pm
  Permalink

  Dr ko da čitaš glavu svaka ti čast tačno u potpunosti se mozak okrene na drugi dio a to je na sex i na takav način i nauči da ga upražnjava, a masturbacija je korisna al od lične se treba uzdržavam ko želi normalan partnerski odnos pozivam sve ljude koji ovo čitaju da se lično obrate za ovu pomoć nije sramota imat problem sramota je ne tražit pomoć koja se itekako reši.dr je ovim tekstom 70 posto rešio problema sto je i sam znak da mu nije do novca stalo Kolko lično do čovjekove sreće Kolko sam na drugim tekstovima naisao na optužbe ko razume shvatice
  Lp

  Reply
  • January 24, 2020 at 3:01 pm
   Permalink

   postovani hvala sto tako mislite. i hvala na lepim recima.

   Reply
   • May 25, 2020 at 1:57 am
    Permalink

    Vece doktore
    Malo sam puniji,i povucen tip.2014 sam imao prvu vezu i imao sam problem da mi se digne ,uopste nece ni da ocvrsne bez vijagre 100mg ,posle toga nisam imao nikoga sem 2 pokusaja odnosa neuspesna.Sad izlazim sa jednom devojkom i pokusavamo da se mazimo da me dira i ja nju i dole i grudi ali kod mene nista,kao kod mrtvaca ,sta bi moglo biti.Bio sam 2014 posle veze na ispitivanju i nista nisu nasli ,a i sad se isto desava.Unapred hvala

    Reply
    • May 25, 2020 at 11:28 am
     Permalink

     moralo bi da se odvoji bar jedna seansa da prodjemo kroz anamnezu pa bih tada mogo sa vise sigurnosti da vam kazme sta je u pitanju. pre toga uradite sve uroloske preglede pa mi pisite na mail i zakazacem otermin

     Reply
 • January 23, 2020 at 3:52 pm
  Permalink

  Da razumem lično sam se uvjerio pre 5 mjeseci sam puno gledao pornografiju i masturbirao iznenada sam nasao zenu i aj dodje sexa kad on pade. Medutim na njen nagovor me prisili da se uzdržavam mesec dana i izdržah dvadeset bilo je teško al me nekako to psihički okrenulo pojačalo mi želju i krenu odnos kako treba hvala vam na odgovoru dr retko koji psiholog hoce da ovako odgovori i ispiše vi generalno niste škrti na javnim savjetima gde svi čitaju

  Reply
  • January 23, 2020 at 4:49 pm
   Permalink

   hvala na lepim recima.
   probajte da se uzdrzite od masturbacije onda i budite u apstinenciji. takodje tokom cina seksa ako osetite odgovornost da li ce biti dobro da li ce da se digne i sl… presecite to time sto nece biti penetracije vec se vratim na ljubljenje mazenje i sl…i to ne zavisi od erekcije.cim se tu opustite on ce opet da porradi

   Reply
 • January 23, 2020 at 12:05 pm
  Permalink

  Poštovani Dr dal može, visov stepen pornografije i prevelika masturbacija da ubije želju za seksom a samim tim i ugrozi erekciju?

  Reply
  • January 23, 2020 at 12:38 pm
   Permalink

   postovanje
   ja jos uvek nisam sreo da masturbacija moze da bude problem, ali sami fantazmi i nemogucnost ispunavanja fantazama uzivo a prividna ispunjenost poreko pornografije moze.ali ne iskljucujem potpuno mogucnost, jer ja imam iskustva u lecenju vog problema al ne mgu da tvrdim da sam video sve sto postoji.nadam seda razumete moju zadrsku u tvrdni koju sma izneo.

   Reply
   • April 7, 2020 at 9:46 am
    Permalink

    Ja sam imao taj problem, nije moglo doci do erekcije i cim sa u toku odnosa upalio pornografiju doslo je do erekecije

    Reply
    • April 7, 2020 at 2:25 pm
     Permalink

     super i hvala sto delite trikove koji pomazu. verujem dace mnogima dobro doci ta ideja

     Reply
     • April 8, 2020 at 10:27 pm
      Permalink

      Kako ja da resim taj problem, da moze doci do erekcije bez pornografije u toku odnosa?. Bicu jako zahvalan na ovome.

     • April 9, 2020 at 8:56 am
      Permalink

      Probsjte da se koncentrisete na partnerku.izgleda da je bitno fokus pomeriti sa erekcije i spontano dodje

 • December 10, 2019 at 3:04 pm
  Permalink

  MOJ MUZ JE IMAO POVREMENE SMETNJE KOD UROLOGA JE OTISAO S NJIM PRIČAO DAO MZ NEKE TABLETE PREGLEDAO GA I PO PRIČAO POSLE JEDNE TERAPIJE DOBIO JE SAMOPOUZDANJE.. MOJE MISLJENJE DA U TOM TRENUTKU SVI MUSKARCI KOJI PAT OD TOG DA OKRENU MISLI NA DRUGE STVARI UOPŠTE DA NE MISLE O EREKCIJI… JER NEK SAM SE SABERE DALI MU JE BOLJE DA ŽIVI BEZ SEXA I ŽENE NA KRAJU I DA MISI O TOME DALI CE DA MI PADNE ILI NE. ILI DA UŽIVA U SEXU. MOMCI OŽENJENI NE OŽENJENI PROBLEM JE U VAMA U VAŠOJ GLAVI SAMO SAMO SEBI MOŽETE POMOĆ ČAST I PSIHOLOGU ON I TREBA DA BUDE TU AL PROBAJTE SAMI REŠIT PROBLEM..

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *