Problem sa erekcijom- psihogena impotencija

momak i devojka na plaži

Psihogena impotencija

Psihogena impotencija je problem postizanja erekcije prilikom seksualnog odnosa. Problem može da bude u polovičnoj, nedovoljnoj erekciji (čvrstina ili itvrdoća), pa se spontana penetracija ne može postići, a može biti i potpuno odsustvo erekcije.

 

Kako prepoznati psihogenu impotenciju i eliminisati organske uzroke?

Karakteirstično za psihogenu impotenciju je sledeće:

– Prilikom masturbacije se postiže puna erekcija i nije problem održati istu;

– Prisutna je jutarnja erekcija, koja može da se javi jednom u dva do tri dana, ali nije strano i da bude samo jednom ili dva puta mesečno. Veoma bitno za ovu stavku jeste činjenica da se napravi razlika između jutarnje erekcije koja može uslediti usled pune bešike, gde nakon par sekundi ili desetina sekundi penis gubi erekciju i nakon mokrenja se ne može postići nikakva erekcija.

Postoji erekcija u specifičnim situacijama, u kojima nije moguće započeti seksualni čin.

Faktori koji mogu da dovedu do impotencije idu preko organskih problema (kada se obraćamo urologu), do problema koji proizilaze od lekova koji mogu da prouzrokuju gubitak erekcije. (Ne razumem se u lekove, ali znam da odredjeni psihijatrijski lekovi i lekovi za pritisak daju probleme sa erekcijom). Koji su lekovi u pitanju, to nije tema ovog teksta i zato je preskačemo. Takodje, do problema sa erekcijom može doći usled menopauze (viro ili  andropauzom).

Korišćenjem stimulativnih lekova (kao pomagala) može da se potpomogne, da se strah, koji je suštinski inhibitor – ometač normalne erekcije, sam od sebe prevazidje. Ali, ako se posle određenog vremena, recimo nakon par meseci, stanje ne dovede u normalu, što znači da se bez stimulansa postiže normalna erekcija, treba prestati sa lekovima i potražiti stručnu pomoć kod psihologa. Sam psihoterapijski postupak ili tretman je tako baziran da se može sprovesti i online (kao što je i moja platforma www.psiholosko-savetovaliste.com ).

Procedura i postupak samog lečenja su sastavljeni iz dva dela: prvi deo je edukacija i upoznavanje sa problemom, a drugi deo je pravljenje plana i programa sa jasno definisanim zadacima.

Drugi deo je ono što ljude sa problematičnom erekcijom najviše zanima i ovde ću probati da izdvojim najbitnije stavke.

Za ovaj program je potrebno da se ima partnerka koja je saglasna i željna da učestvuje u vežbama, a rad i dogovor koji se napravi moraju da se poštuju do detalja i da se aktivno učestvuje u realizaciji plana.

Kada pričamo o samom činu, ja ga nazivam vežba, terapijski zadatak i neophodno je držati se plana.

   

Najčešći tok

PRVA FAZA

Prvi terapijski zadatak se sastoji u uvodnoj predigri koja se izvodi svaki dan, u trajanju od 20 do 30 minuta i imperativ je da nema dodirivanja muskog polnog organa, da je zabranjena penetracija i u suštini je predigra bez seksa. U ovoj fazi se vraća poverenje u fiziološki mehanizam potencije.  Ako klijent uspe da uvidi da je u stvari ISČEKIVANJE penetracije i misli koje prate sam čin presudni faktor inhibicije samog fiziološkog procesa, spreman je da pređe na sledeći korak.

DRUGA FAZA

U narednoj fazi ide se sa dodirivanjem i svim propratnim manifestacijama i igrama ljubavnog odnosa, tik do same penetracije. U ovoj fazi dolazi do diversifikacije rešavanja problema u zavisnosti od tipa straha i individiualnih reakcija smaog pojedinca, one će dati dalji smer terapijskih vežbi.

TREĆA FAZA

U trećoj fazi se prelazi na penetraciju, s’ tim što je misionarska poza obavezna. Brzinu i frekvenciju samog odnosa odredjuje muškarac, gde je instrukcija za ženu da pomogne partneru da pridobije potpunu kontrolu.

ČETVRTA FAZA

Ova faza je faza normalnog odnosa sa menjanjem poza. Najčešće se problem reši već kod prve faze, ali teži i uporniji strahovi mogu da traju do treće faze. Sam sled vežbi se modifikuje po potrebi i nahodjenju u zavisnosti od specifičnosti problema i okolnosti.

Ceo sistem bihevioralnog eksperimenta služi da bi uživo, in vivo, razbio klasično uslovljen strah između draži, gde je čin ulaska u seksualni odnos ili penetracija (dva najčešća okidača) i straha od neuspeha (koji je u ovom slučaju zagarantovan visokom anksioznošću i iščekivanjem da se izgubi erekcija).

Obaranjem isčekivanja, radom na smanjenu anskioznosti kroz korake koji ne nameću strah, erekcija se vraća kao posledica pada anskioznosti i postizanja opuštenog, saompouzdanog stava.

(Visited 782 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *