Anksioznost: iskustva, lečenje i simptomi

nerazrešiva stvar čvor

 

Šta je anksioznost?

U najširem svom pojmovnom značenju anskioznost je emocija kao i svaka druga. Često se anksioznost definiše kao nedefinisani strah, strepnja, slutnja. Takodje, ako je definišemo anksioznost kao slobodno lebdeći strah, mislim da smo i dalje na dobrom putu da se složimo šta je i kako se opisuje anskioznost.

Jako je bitno da se razume da postoji NORMALNA anksioznost koja ima svoj normalan izvor stvaranja (npr. ispit ili sastanak sa devojkom), dok  IRACIONALNA ili PATOLOŠKA anksioznost nema svoj prirodni izvor već ima poreklo u naučenim obrascima, nesvesnim konfliktima i drugim razlozima.

U ovom tekstu ćemo obratiti pažnju na patološku stranu anksioznosti.

Moj stav je da je anksioznost patološka ako ometa normalno funkcionisanje pojedinca, pa je akcenat na funkcionalnosti i ponašanju primaran, dok je osećaj u drugom planu.

Više o razlici između anksioznosti, straha i panike pogledajte u mom video klipu.

Simptomi

Bitno je razumeti da anksioznost može da im različite oblike, ali veoma česti telesni simptomi koji prate anksioznost su lupanje srca, znojenje, tenzija u telu, prtisak u glavi, labave noge ili doživljaj iscrpljenosti. Redji simptomi ili simptomi o kojima se manje priča su bolovi u jednom delu tela, trnjenje ruke, bol u grudima, medjurebarnim mišičima, tinitus ili zujanje u ušima, sužen vid, doživljaj lelujanja, slabosti ili vrtoglavice, peckanje, gorenje kože i sl.

Pored telesnih simptoma, anksioznost prate i doživljaj nestvarnosti, zamagljenosti, kao ispod celofana ili kese, strah od gubljenja kontrole, ludila i mnogi drugi.

Lečenje

Anksioznost je sastavni simptom mnogih psihičkih poremećaja od depersonalizacije, panike, opsesivnosti, pa do poremećaja gde je glavni simptom anksionzni poremećaj, generalizovani anksiozni poremećaj, anksioznost sa panikom i sl. Zato je jako teško govoriti o konkretnim postupcima, ali definitivno je da anksiozni telesni simptomi fantastično reaguju na vežbe disanja (skini aplikaciju vežbe disanja OVDE) i relaksacijom koja se zasniva na principu recipročne inhibicije. (aplikacija relaksacije OVDE ).

Takodje, prepoznati simptome anksioznosti, peko telesnih, emotivnih i misaonih procesa, svi pratioci anksioznosti pa čak prepoznati maligna ponašanja koja održavaju strah je jako bitno. Kada smo kod ponašanja, to je sve ono što radimo ili ne radimo zbog straha, bitno je shvatiti da bežanje, izbegavanje i sigurnosno ponašanje trenutno dovode do olakšanja, ali na duge staze utvrđuju i održavaju strah.

Još jedna jako bitna opservacija je da strah ne sme da se izbegava, profesor doktor Jezdimir Zdravković priča: strah se leči strahom. Odvojite par minuta i dobro razmislite šta želi da kaže i videćete da je sva mudrost ponašajnog – bihevioralnog spektra sažeta u ovoj rečenici. Da bih se oslobodio iracionalnog straha moram da uđem u isti, da tolerišem i da mu dozvolim da raste, doživi svoj plato, zatim da traje tako neko vreme i onda da počne da pada. U tom momentu se dešava razuslovljavanje i kidanje straha na svoje komponente koje u bihvioralnom smislu dovode do izlečenja.

 

 

(Visited 23,559 times, 116 visits today)

36 thoughts on “Anksioznost: iskustva, lečenje i simptomi

 • April 16, 2020 at 11:08 pm
  Permalink

  Pre 3 godine imala sam posporodiljnu depresiju dato mi je elice 20mg pila sam je 2 godine osecala sam se super polako u konsultaciju sa doktorkom pocela sam da je namaljavam i izbacila skros ..nije proslo 6 meseci sve se vraca isto ponovo straj lose misli..sad se ponovo vratila na eliceu 20mg na 20.februar no ipak imam jos straha i losih misli al ne tako jako ..

  Reply
  • April 16, 2020 at 11:18 pm
   Permalink

   postovana kako mogu da pomognem? sta je vase pitanje?

   Reply
 • April 12, 2020 at 4:51 pm
  Permalink

  Postovanje,
  Imam 32 godine i zivim u francusku pre 3 – godine imao sam napad ( ubrzano lupanje srca ) bio sam se jako uplasio i od tada pocinju napadi svakodnevno, zalio sam se doktoru na srce kako mi je jako lupalo i ubrzano i da nisam smeo zaspati celu noc jer sam mislio ako zaspem necu se probuditi…dao mi je termin kod kardiologa bio sam na pregledu i srce mi je ok ali pritisci i razmisljanja su bili sve jaci, razmisljao sam kako ovaj doktor nije nesto dobro uradio tj pregledao i da je sigurno imam problem sa srcem, tako danima i od misli i straha nisam mogao da spavam bio sam upao u depresiju gde sam smrsao 10 kilograma za 15 dana nisam mogao da jedem zatvarao sam se u sebe voleo sam sam da budem itd… I dan danas imam problema sa spavanjem najvise, ne mogu da zaspem od misli i nemira pa bih vas zamolio dali je ikako moguce odrediti termin kod vas i kako, unapred hvala.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *