Anksioznost: iskustva, lečenje i simptomi

nerazrešiva stvar čvor

 

Šta je anksioznost?

U najširem svom pojmovnom značenju anskioznost je emocija kao i svaka druga. Često se anksioznost definiše kao nedefinisani strah, strepnja, slutnja. Takodje, ako je definišemo anksioznost kao slobodno lebdeći strah, mislim da smo i dalje na dobrom putu da se složimo šta je i kako se opisuje anskioznost.

Jako je bitno da se razume da postoji NORMALNA anksioznost koja ima svoj normalan izvor stvaranja (npr. ispit ili sastanak sa devojkom), dok  IRACIONALNA ili PATOLOŠKA anksioznost nema svoj prirodni izvor već ima poreklo u naučenim obrascima, nesvesnim konfliktima i drugim razlozima.

U ovom tekstu ćemo obratiti pažnju na patološku stranu anksioznosti.

Moj stav je da je anksioznost patološka ako ometa normalno funkcionisanje pojedinca, pa je akcenat na funkcionalnosti i ponašanju primaran, dok je osećaj u drugom planu.

Više o razlici između anksioznosti, straha i panike pogledajte u mom video klipu.

Simptomi

Bitno je razumeti da anksioznost može da im različite oblike, ali veoma česti telesni simptomi koji prate anksioznost su lupanje srca, znojenje, tenzija u telu, prtisak u glavi, labave noge ili doživljaj iscrpljenosti. Redji simptomi ili simptomi o kojima se manje priča su bolovi u jednom delu tela, trnjenje ruke, bol u grudima, medjurebarnim mišičima, tinitus ili zujanje u ušima, sužen vid, doživljaj lelujanja, slabosti ili vrtoglavice, peckanje, gorenje kože i sl.

Pored telesnih simptoma, anksioznost prate i doživljaj nestvarnosti, zamagljenosti, kao ispod celofana ili kese, strah od gubljenja kontrole, ludila i mnogi drugi.

Lečenje

Anksioznost je sastavni simptom mnogih psihičkih poremećaja od depersonalizacije, panike, opsesivnosti, pa do poremećaja gde je glavni simptom anksionzni poremećaj, generalizovani anksiozni poremećaj, anksioznost sa panikom i sl. Zato je jako teško govoriti o konkretnim postupcima, ali definitivno je da anksiozni telesni simptomi fantastično reaguju na vežbe disanja (skini aplikaciju vežbe disanja OVDE) i relaksacijom koja se zasniva na principu recipročne inhibicije. (aplikacija relaksacije OVDE ).

Takodje, prepoznati simptome anksioznosti, peko telesnih, emotivnih i misaonih procesa, svi pratioci anksioznosti pa čak prepoznati maligna ponašanja koja održavaju strah je jako bitno. Kada smo kod ponašanja, to je sve ono što radimo ili ne radimo zbog straha, bitno je shvatiti da bežanje, izbegavanje i sigurnosno ponašanje trenutno dovode do olakšanja, ali na duge staze utvrđuju i održavaju strah.

Još jedna jako bitna opservacija je da strah ne sme da se izbegava, profesor doktor Jezdimir Zdravković priča: strah se leči strahom. Odvojite par minuta i dobro razmislite šta želi da kaže i videćete da je sva mudrost ponašajnog – bihevioralnog spektra sažeta u ovoj rečenici. Da bih se oslobodio iracionalnog straha moram da uđem u isti, da tolerišem i da mu dozvolim da raste, doživi svoj plato, zatim da traje tako neko vreme i onda da počne da pada. U tom momentu se dešava razuslovljavanje i kidanje straha na svoje komponente koje u bihvioralnom smislu dovode do izlečenja.

 

 

(Visited 93,698 times, 1 visits today)

76 thoughts on “Anksioznost: iskustva, lečenje i simptomi

 • December 25, 2020 at 6:48 pm
  Permalink

  Imam već duže vrijeme problem sa erekcijom, utvrdio sam da je psihogene prirode, sve je somatski zdravo.Ljekar sam inace po struci i znam da sam zdrav tjelesno, ali imam tu tjeskobu i strah da necu moci imati erekciju i to mi se svaki put desava. Veliki sam analiticar inace, i puno analiziram zato mi se valjda to i dogadja. Ne znam kako da se oslobodim tog pritiska i napetosti.Ozenjen sam, supruga mi je ok, volimo se, ali je sex nula. Toliko sam zgrcen i uplasen kao da mi je prvi put.I tako stalno, ja stalno izbjegavam situacije koje mogu dovesti do sexa (umjesto da se suocim). Volio bih da mi mozete pomoci.

  Reply
 • October 31, 2020 at 3:44 pm
  Permalink

  Poštovanje.
  Zeleo sam da vas nesto pitam.
  Često uhvatim sebe kako razmisljam, kao unutrašnji monolog. Da naglasim da je to moja misao, ne cujem nikakve glasove, to nisu halucinacije. Ja sam svesan da su to moje misli. Znam šta je realno a šta nije. Recimo, kad ne mogu da se probudim jutri kazem sebi u sebi nesto tipa ‘ajde ustaj treba da zavrsis to i to ili sl.’ Dakle znam da ne govori niko meni nego ja sam sebi. Kad sam u nekoj nedoumici znam da dajem sebi argumente za ovo i ono, za i protiv dok ne donesem odluku. Samo što su to tečne misli. Ako sam, recimo pod nekim stresom onda sebi objasnjavam kako to nije ništa strasno, da je sve u redu. Naravno ne na glas vec u sebi. Kao neka vrsta autosugestije samo što nije ‘mantrička’ nego organizovana logicka misao, da naglasim moja, koja treba da ima za cilj da me opusti u tim momentima i stvarno me opusti. Ili ako mi predstoji neki iole vazan razgovor, umem šahovski da predvidim u glavi šta bi ta osoba mogla da kaze meni pa da ja odgovorim njoj. Nekad predvidim dobro, nekad ne. Pa onda, cesto pre nego sto izgovorim neku recenicu ja je vec iskonstruisem u glavi sa sve redosledom reci pa tek onda kazem, obicno pocetak pri zapocinjanju konverzije s nekim. Mislim, ja ne cujem nikakve glasove, nikakvo saputanje, nesto sto bi me uznemirilo…Ne cujem ništa na uvo daleko bilo. Nema tu tudjih nekih glasova, to su moje misli koje su samo jasne i precizne i ja ih usmeravam, kao da osecam svoj glas u glavi ponekad, bez ikakve dezorganizovanosti i pometnje. I uvek su to neke recenice koje sam sebi izgovaram koje me ili motivišu ili smiruju, ili ne znam ni ja su svrsishodne. Ponekad znam da prokomentarisem nekog u sebi jer ne bih na glas da uvredim nekog ili da me pogresno shvati. Ili da prokomentarisem u sebi neku emisiju ili film, ako nema nikog tu pored,
  jer kome bih pricao na glas. Ja sam objektivno gledano i elokventan prilikom razgovora, imam sirok vokabular, sklon sam i praktičnom i umetničkom, volim i da pišem, neko vreme sam slikao. Imam i solidne te oratorske sposobnosti. Jednostavno ili je neka darovitost ili ludilo. Da kazem i da studiram, treca sam godina, imam dobre rezultate na polju skolovanja, drustven sam u skladu sa okolinom iako su svi sad malo otudjeni od tehnologije pa ovog virusa… Pa me interesuje da li je to normalno (taj unutrašnji monolog) , do sad nisam posebno obracao paznju na to? Mahom je to kad sam sam. Ne znam, plašim se da nije neka vrsta sizofrenije ili psihoza neka. Poceo sam da pitam ljude iz okruzenja da li ja nesto vidim sto oni ne vide, ili čujem sto oni ne cuju i kazu da je sve isto. Kazu da mi je tok misli uredan kao i govor, da nema nekih kontradiktornosti, da je sasvim razuman govor. Cesto znam da budem anksiozan, pa i sad se plašim da to nije neki poremećaj? Ne znam, poceo sam da se brinem za sebe.
  Hvala unapred na odgovoru.

  Reply
 • October 15, 2020 at 9:33 am
  Permalink

  Caoo. Negde sam na forumi pronasla tvoj mail. Vise od 4 god imam peoblem sa anksioznoscu. Tacnije fizicki simptomi su previse izrazeni, boli me glava po 5 dana upladim se i u haosu sam. Posle toga vec 5 – 6dana me probada nesto u levoj ruci. Mucninu imam skoro svakodnevno godinama nekada prodje nekada traje nedeljama. Da li si imala takve simptome dal je moguce sve to od psihe? Pijem eliceu i ksalol. Pozdrav

  Reply
 • October 7, 2020 at 2:15 pm
  Permalink

  Pozdrav, imam socijalnu anksioznost i pocela je da se pogorsava odlaskom na fakultet. Kad god treba da pricam nesto sa profesorima uhvati me panika, pocne srce jako da mi lupa i glava da podrhtava, cak i ako je to najbanalniji razgovor. Uskoro cemo poceti i da prezentujemo radove usmeno, i ne znam kako cu to uspeti da uradim jer imam ogromnu tremu i strah na samu pomisao na to.

  Reply
  • October 7, 2020 at 3:24 pm
   Permalink

   da li ste razmisljali o online psihoterpaiji? ako ej to opcija mogu vas usmeriti na odlicne online specijaliste za vas problem da resite pre nego sto pocne dramaticno da utice na uspeh na fakultetu.

   Reply
 • October 1, 2020 at 9:14 pm
  Permalink

  Postovani, mene zanima sledece, da li okp, koji je imao blage naznake jo’s u detinjstvu, mada me tada nije ometao, brzo je prolazio, samo su opsesivne misli bile prisutne bez vidljivih kompluzija.
  Medjutim, zadnje 3god jako je pojacan okp, samo misli o gubitku kontrole sa napadima panike udrizenim…
  Nisam pila nikakve medikamente, mogla sam se izboriti nekako, medjutom odem kod psihijatra, on mi prepise seroxat I klonazepam, to je ok.
  Ja ga pitam da li moze moje stanje preci u psihozu, jer dugo traje, on mi kaze nije iskljucivo, ja Sam se prepala I sada stvarno mislim da je moguce
  Interesuje me vase misljenje da li je moguce?
  Da napomenem, imam 34god.

  Reply
  • October 1, 2020 at 10:17 pm
   Permalink

   Okp je neuroza.neuroze ne prelaze u psihozu.

   Reply
  • October 28, 2020 at 5:53 pm
   Permalink

   Pozdrav. Zelim da vas pitam s obzirom da imam nedoumicu, meni je psihijatar konstatovao anksioznost pre mesec dana (41.9). Tada su se svi simptomi nekako povukli, i onda par dana pred kontrolu se jedan vratio u manjoj meri nego sto je bio pre. Sad psihijatar je meni prepisao Zalastu u dozi 5 mg dnevno, a to je antipsihotik. Ako moje stanje nije neka psihoza zašto mi je prepisala baš antipsihotik samo u manjoj dozi? Da li se dešava da se za anksioznost prepisuje lek koji je u grupi za Shiz. I bipolar? Ja nemam ni halucinacije, ni glasove, ni manije.. Osim što sam solidno zabrinut. Ja smatram da je mogla i da mi uključi neki blaži anksiolitik ili AD, ali da je ovo previše možda. On kaže da je to svakako anksioznost i sad, ali mene brine da nije nesto gore a nece da mi saopsti ili šta god . Ne razumem zasto mi se indukuje antipsih. ako je moje stanje nepsihoticno.
   Hvala unapred na odgovoru.

   Reply
   • October 28, 2020 at 6:07 pm
    Permalink

    Da dodam samo da je to stanje anksioznosti takvo zadnja 3 meseca, da to nije neki ogroman vremenski period. I da je meni mnogo bolje sada nego na pocetku stanja jer nisam tada ni imao predstavu odakle ti simptomi. Ja sam sad još više uplašen zbog pojave tog leka u mom životu. Zanima me da li će se se taj lek ukidati vremenom ili će samo da mi ukljucuju nove, ja do sad nisam pio nikakve medikamente ni za šta. I za anksioznost sam pio samo neke B vitamine, meni je ovo veliki skok od B vitamina do antipsih. A nista se tako znacajno nije promenilo.

    Reply
    • October 28, 2020 at 7:56 pm
     Permalink

     antipsihotik se daje i kod neuroza. psihijatri daju i antiparkinsonik pa to en znaci da imate parkinsovu bolest.

     Reply
    • October 28, 2020 at 7:56 pm
     Permalink

     pitajte psihijatra, ja mogu da pomognem kroz online psihoterapiju… lekove resavate sa psihijatrom

     Reply
 • September 12, 2020 at 7:15 pm
  Permalink

  Poštovani,
  Pre 5-6 godina su mi se prvi put pojavili ansiozni napadi, jaka nervoza, bol i stezanje u grudima, nesanica, ubrzane nekontrolisane misli. Lečio sam u dva navrata, prvi put Seroxat i Loprazepam (oko 6-7 meseci), onda su se simptomi smirlile i nakon par meseci su se opet pojavili, tada sam imao terapiju Elicea i Bromazepam i to je umirilo stanje na neko vreme. Sada opet imam i panične napade, blaga depresija, bol u grudima i pojavila mi se kila na želudcu koju mesecima ne uspevam da izlečim lekovima, a pretpostavlja se da je na nervnoj bazi. Radio sam ultrazvuk srca i sve je ok.
  Molim vas za savet.

  Reply
  • September 12, 2020 at 7:34 pm
   Permalink

   da li ste razmisljali o psihoterapiji?

   Reply
 • July 15, 2020 at 10:01 pm
  Permalink

  Postovanje,
  Pre dve godine po prvi put mi se javio napad panike, javila sam se lekaru i dali su mi lekove ‘Ksalol’ i ‘Zoloft’. Pila sam tu terapiju nekih 2meseca, pa su mi izbacili ‘Zoloft’, pa sam godinu nakon toga pila samo ‘Ksalol’. Prosle godine u septembru sam prestala da pijem lekove, jer sam se osećala bolje. Medjutim, kada je pocela ova situacija sa Koronom, ponovo su se javili neki od simptoma (peckanje po telu, zujanje u desno uhu, uznemirenost, pritisak u glavi, bolovi ispod oba rebarna luka, pojacano znojenje, nesanica i gubitak apetita). Bila sam kod lekara i sve analize su uredu.
  Hvala unapred i srdacan pozdrav!

  Reply
  • July 16, 2020 at 7:57 am
   Permalink

   postovanje
   na zalost lekovi samo resavaju simptome. ako se vrmeenom uzrok ili centar neuroze ne resi on ce cekati pogodnu priliku da se ponovo manifestuje. najbolje je to ukloniti kroz psihotrapiju i to je najbolji nacin za trajnij razresnje neuroze. ako ste zainteresovani za to mozete mi pisati na tgltp@gmail.com i uputicu vas na online ili uzivo psihoterapeuta

   Reply
 • June 13, 2020 at 11:30 am
  Permalink

  Postovani
  Moja borba sa anksioznoscu potice iz mladosti.sa 23 godine sam prvi put doziveo anksiozni napad u vidu lupanja srca,znojenje dlanova,obruc oko glave ,depersonalizacija.Tokom svih ovih godina(sada imam 38)su mi se menjali simptomi.Moram i da kazem da to nisu simptomi svakodnevni nego uvek samo kada su neke ajmo reci teze situacije u pitanju(smrtni slucajevi,otkazi u firmi,nerazumevanje sa uzom rodbinom itd).Sada trenutno imam zujanje u usima pritisak iza glave,ja vec znam da je to anksioznost zato sto sam u poslednje vreme bio veoma napet.Utakvim slucajevima sam pre znao da idem u hitnu,naravno nista nenadju.Mada bih mogao da pricam satima ali sam ukratko hteo da Vam predocim stanje.Moje pitanje Vama,ako sam naucio da prihvatim kada dodje moja drugarica anksioznost,i nemam problem sa tim da je tu.zasto duze ostaje ,npr 15-20 dana ili duze (neki simptom),ako sam je vec prihvatio jer i Vii(psihoterapeuti) sami govorite da ako prihvatimo da je tu (anksioznost )da ce ona sama od sebe da nestane umesto sto se opiremo.Ja se ne opirem a ona je svakako tu,a znamo da opiranje produzava anksioznost,nije mi najbolje jasan taj termin.
  Hvala unapred na odgovoru

  Reply
  • June 13, 2020 at 11:43 am
   Permalink

   Postovani postoji neurotski konflikt koji ocigledno niste dotakli.kako naci to kroz psihoterapiju ja pomazem ljudima da dodju do sudine.trpljene i navikavanje nekom uspe ali mnogimanije dovoljno.ako vas zanima online rad pisite usmericu vas gde da trazite pomoc

   Reply
 • April 16, 2020 at 11:08 pm
  Permalink

  Pre 3 godine imala sam posporodiljnu depresiju dato mi je elice 20mg pila sam je 2 godine osecala sam se super polako u konsultaciju sa doktorkom pocela sam da je namaljavam i izbacila skros ..nije proslo 6 meseci sve se vraca isto ponovo straj lose misli..sad se ponovo vratila na eliceu 20mg na 20.februar no ipak imam jos straha i losih misli al ne tako jako ..

  Reply
  • April 16, 2020 at 11:18 pm
   Permalink

   postovana kako mogu da pomognem? sta je vase pitanje?

   Reply
 • April 12, 2020 at 4:51 pm
  Permalink

  Postovanje,
  Imam 32 godine i zivim u francusku pre 3 – godine imao sam napad ( ubrzano lupanje srca ) bio sam se jako uplasio i od tada pocinju napadi svakodnevno, zalio sam se doktoru na srce kako mi je jako lupalo i ubrzano i da nisam smeo zaspati celu noc jer sam mislio ako zaspem necu se probuditi…dao mi je termin kod kardiologa bio sam na pregledu i srce mi je ok ali pritisci i razmisljanja su bili sve jaci, razmisljao sam kako ovaj doktor nije nesto dobro uradio tj pregledao i da je sigurno imam problem sa srcem, tako danima i od misli i straha nisam mogao da spavam bio sam upao u depresiju gde sam smrsao 10 kilograma za 15 dana nisam mogao da jedem zatvarao sam se u sebe voleo sam sam da budem itd… I dan danas imam problema sa spavanjem najvise, ne mogu da zaspem od misli i nemira pa bih vas zamolio dali je ikako moguce odrediti termin kod vas i kako, unapred hvala.

  Reply
  • April 12, 2020 at 5:37 pm
   Permalink

   postovani dobio sam vas mail i odgovorio sam vam.nadam se da ce vam uslovi odgovarati da cemo krenuti u rad

   Reply
   • May 12, 2020 at 1:08 am
    Permalink

    Koja je cena seanse ?Mami je juce dijagnostikovana teska aksioznost.Ima 61 god.Plasi se komsija koji joj prete…

    Reply
    • July 3, 2020 at 8:14 pm
     Permalink

     Pozdrav,
     Mom vjereniku je dijagnostifikovana anksioznost.
     Naime, javila se zbog njegovog potiskivanja strahova, da li je i dalje u emotovnom odnosu sa mnom i iz njegovog trenutnog nezadovoljstva jer jos nije zavrsio fakultet. On je ove stvoje strahove potiskivao duze, oko 2 godine dok nije dozivio bol u grudina, lupanje srca, zujanje..
     Na terapiji je Zepira 2 x5 mg. Sada se osjeca bolje, terapiju pije 2 mj.
     Da li se ovakav problem moze rijesiti? Koliko je otprilike period oporavka?

     Reply
     • July 4, 2020 at 11:06 am
      Permalink

      Postovana za lekove ne znam da li cemu rediti problem. On najverovatnije ne zeli da odraste i ide dalje.nece da zavrsi sa poznom adolescencijom. Tako da ako zeli da simptomi prestanu bi trebalo da krene na uzivo ili online psihoterapiju.ako je za to zainteresovsn imate moj kontakt pa cu vas uputiti

     • July 12, 2020 at 3:56 am
      Permalink

      Poštovanja, ja sam pre cetri meseca imala neke simptome anksioznosti koje sam zamarivala, bojim se da ne izgubim porodicu, stalno proveravam gde su šta su, uvek pomislim da je neki problem ogroman a da problem zapravo ne postoji. I tako je bilo do pre 4 meseca i ja sam zivela sa tim najnormalnije, kada se pojavila korona virus pretrpela sam strašan emocijonalni stres jer sam pomislila da će umreti cela moja porodica i ja sa njima. Od tada bol u grudima mi skoro ne prestaje, teško disem, noću ne spavam, svaki dan mislim da sam ću umreti kada zaspim, i da se neću probuditi, bolovi se pojačaju u pms tada je situacija mog fizičkom i psihičkog stanja veoma kritična. Bojim se i samoće a sve vreme sam sama, jer mi porodica nije u zemlji a ja ne mogu kod njih. Moje stanje u mojim ocima je previše kritično, mislim da ne mogu da disem jer imam neku veliku bolest, merim temperaturu 200x dnevno, očigledno sam anksiozni hipohonder i imam utisak da ništa ne može da me spasi, pogotovo noću, preko dana budem bolje, ali bol bude prisutna, slabije ali bude. Izvinite na ovoj poruci, zelim savet a onda i pomoć, lekove razgovor samo da mi se pomogne .

   • July 29, 2020 at 5:52 pm
    Permalink

    Zdravo,
    S vremena na vreme javljaju mi se simptomi poput iritabilnosti, neosnovanog straha gde uopšte ne znam šta je uzrok, da ne mogu da zaspim do šest ujutru, predstavlja mi pritisak da komuniciram sa ljudima oko sebe i najradije bih samo ležala u krevetu nedelju dana bez da mi se iko obraća. Kada moram da izadjem iz kuće javlja mi se jaka anksioznost. Ne mogu da održim pažnju, pa samim tim ni da učim za ispite. Obično ovo zadržim za sebe i čekam i nadam se da će brzo da prodje. Ukućani vide da vecinu dana ležim i smeta im to, ali im ne pričam da mi je u glavi haos i da mi se motaju svakakve misli od kojih nemam energiju bukvalno ni za sta. Kao da sve što bih htela da uradim ne mogu jer mi neke nepotrebne misli oduzimaju svu energiju.

    Reply
    • July 29, 2020 at 7:56 pm
     Permalink

     postovana
     da li ste zainteresovani za online rad? to je jedini nacin kako moze da se vidi sta je u pitanju i da se napravi plan za popravljanje psihickog stanja.

     Reply
  • October 14, 2020 at 4:43 am
   Permalink

   Poštovani,
   Imam 21 godinu.
   Pre 2 meseca imao sam jaku anksioznost, strahovi od nekih bolesti koje naravno nemam, pojačan rad srca i titranje mišića. Onda sam obavio lekarske preglede, analizu krvi i sve je ok. Nisu pronasli nista i onda su se ti simptomi postepeno povukli kad sam shvatio da to nije bilo zbog neke teške bolesti nego zbog straha , bez nekih lekova. Poslednjih mozda 4 nedelje od kako je prestalo to igranje mišića i napetost, s vremena na vreme u toku dana osecam neko lelujanje, blagu ošamućenost u glavi nešto slicnije umoru. Sad, ja nemam više te anksiozne napade, i ne razmisljam uopste o tom periodu, gledam da imam što vise obaveza ali opet se pojavljuje to stanje. Patim i od izravnate lordoze vrata pa možda to ima neke veze i sa tim, i nisam nesto preterano fizicki aktivan, sad dosta njih se žali i misli da ima veze s ovim promenama vremena? Trenutno nemam neke strahove koji bi bili vezani za to, eventualno da je podsvesno u šta ne verujem. Šta bi moglo da zaustavi to i sa li uopste moze da se zaustavi kako mi ne bi unosilo nervozu
   Unapred hvala na odgovoru

   Reply
   • October 14, 2020 at 7:12 am
    Permalink

    prvo mora da se otkrije sta je uzrok neuroze a onda bi mogli da napravite strategiju kako da se spreci. a to sve se radi kroz psihoterapiju

    Reply
    • October 17, 2020 at 6:13 pm
     Permalink

     Postovani
     Meni je uzrok neuroze ta blaga konfuzija u glavi, neko lelujanje. Ja ne mogu da sprečim kad mi se pojavljuje to. Ne znam da nije neki tumor u mozgu, moram da se plašim kad mi to 3 nedelje traje

     Reply
     • October 17, 2020 at 7:45 pm
      Permalink

      p[ogresno, uzrok neuroze je nesvestan jso uvek za vas ocigledno nepoznat konflikt u psihi a konfuzija u glavi je simptom. ako ste zainteresovani da krenete na psihoterpiajsko lecenje online ili uziov mozete mi pisati na tgltrp@gmail.com usmericu vas ili odmah da pisete na kabinetagora@gmail.com mozete trazitei anu mitrovic psihoterapeuta pomocice vam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *