Kako pobediti strah od ludila?

depresivna osoba

Da li je strah uvod u shizofreniju?

Primer straha od ludila i gubljenja kontrole iz prakse

 Da bi razumeli problematiku ludila i da li se može poludeti od straha ili bilo čega drugog, treba da se usaglasimo oko definicije ludila.

Ludilo i šta znači poludeti?

Ludilo i poludeti od straha u kontekstu neurotskog poremećaja uglavnom ide iz straha od gubljenja kontrole. Kažem uglavnom jer ne mora da bude isključivo i jedina opcija, ali uglavnom je u pitanju strah od gubljenja kontrole u najširem smislu reči kontrola. Takodje je jako blizak termin i gubljenje sebe , zatim ponašati se na čudan i drugačiji način, da drugi ne pomisle da ludim. Ne tako retko pojedinac strah od ludila izjednačava sa simptomima koji se javljaju na telesnom nivou. Tako veoma često pritisak u glavi, trnjenje, znojenje, trešenje ruku i sve ostale manifestacije straha, koje mogu da se odraze na naše telo, usplahireni neurotičar može izjednačiti sa ludilom, shizofrenijom i psihozome, jer naime: apsolutno nemam kontrolu na sopstvenim telom.

Pitanje je: ko kaže da treba da se ima kontrola nad tim simptomima?

Telesni simptomi su najčešće pod kontrolom simpatikusa i parasimpatikusa koji ne podležu voljnoj kontroli, pa se zato i ne očekuje da možete kontrolisati telesne simptome samo zato što bi Vama to donelo olakšanje usled doživljaja kontrole.

(Naravno, sa telesnim simptomima može da se radi, pa su vežbe disanja jedna od najuspešnijih tehnika. Aplikaciju možete skinuti sa OVOG linka, a samu vežbu možete preko računara pokrenuti na OVOJ stranici.)

 

Kako dolazimo do tog zaključka?

Pričajući i analizirajući doživljaj straha koji prati ovu misao poludeću, uvek ide uz nepogrešiv doživljaj da ako se nešto desi u glavi, kvrcne nešto, osoba će početi da se ponaša čudno, drugačije, nevoljno da donosi odluke, ili ide iz spektra da se slučajno ne desi da vidi i čuje nešto što zapravo ne postoji – halucinacije.

Ako se nešto iz gore navedenog realizuje, to neminovno znači da je čovek poludeo i izgubio kontrolu. Da li je to zapravo tako?

Jung kaže da ako želimo da se bavimo psihom, moramo priznati realnost sveg psihočkog.

Ovde se naglašava činjenica da sve što dolazi iz psihičkog sveta je realnost za Ja, sve što pomislimo, doživimo, i sve što se svesti predstavi ono je stvarno, ali ne znači da se podudara sa spoljašnjom realnošću. Psihička realnost i spoljašnji svet ne moraju neminovno da se poklapaju. Devijacija spoljnjeg sveta uvek dolazi usled izvrtanja i vitoperenja čulnim organom koji ga opaža. Svako naše čulo opaža preko svojih receptora koji registruju spoljašnje senzacije, tako vid preko štapićastih ćeilja i čepića stvara u centru za vid predstavu o spoljnjem svetu. Ko misli da je to što mi vidimo stvarna slika, a priori predstava sveta, ne može biti više u krivu. To je samo slika spoljnjeg sveta koju nam naše oko daje, i ono kao takvo je podložno i nekim obmanama, greškama i devijacijama.

Ovakve obmane se mogu interpretirati od strane naših misli na različite načine, zavisno od unutrašnjeg stava, bazičnog verovanja.

Odatle doživljaj lupanja srca, koji se percipira preko (pretpostavljam) receptora za dodir, pritisak i senzaciju pokreta u mišićima i grudnom košu, pa su to samo TELESNI SIMPTOM anksioznosti, dok se lagano i neprimetno MISAONA obrada uvlaci i počinje da tumači šta se dešava – ako je u pitanju anskiozna osoba verovatno da će nastupiti neka kognitivna distorizija i doćiće do katastrofičnog tumačenja.

Jedan primer iz prakse:

U pitanju je jako uspešna osoba, bezkompromisna kada su u pitanju uspeh i karijera, koja je cela sačinjena od logike i misli. To je dovodi do visoke pozicije u poslu i na samom je vrhu lestvice, dok je emotivna funkcija “emocije” tu, prisutna je, ali se ne vrednuje, jednostavno nema prostora za emocije i šta god da oseća, mora da se povinuje spoljnim zahtevima i logici.

Zbog razvijenog stava da se emotivna funkcija ne vrednuje ili potiskuje, svaki put kada joj realnost baci grudvu emocija u lice ona se doživi kao užas i ogromna pretnja po Ja. Zato se pojačava misaona funkcija, koja pokušava da obuhvati, izkompenzuje za nerazvijenu emotivnu funkciju (čiji je zadatak da se nosi sa emotivnim pitanjima) ali bezuspešno, za posledicu imate napade panike koji u svom nastajanju imaju doživljaj GUBLJENJA KONTROLE, STRAH OD LUDILA i doživljaj NESTAJANJA, odnosno davljenja u sopstvenim emocijama straha i beznadja.

 

Autor: cbt psihoterapeut  Žarko Petrović

www.psiholosko-savetovaliste.com

(Visited 21,317 times, 1 visits today)

8 thoughts on “Kako pobediti strah od ludila?

 • December 22, 2019 at 4:45 pm
  Permalink

  Vec mesec dana sam na terapiju Elica 10mg malo su mi se povukli simptomi jos uvek imam taj strah od ludila da cu poludeti da se mogu ubiti i takve gluposti sto nemaju veze samnom..ovo mi se bilo desavalo i prije 3 godine posle porodzaja iste te misle koristila sam elicu isto 10mg sve mi se stabiliziralo misle izbledele nakon 6 meseci..e sad je moje pitanje dali ce mene elicea i sad pomoci isto ko taj put jer taj put sam bila kao nova nisam imala ni A od anksioznosti .pozdrav

  Reply
  • August 22, 2020 at 1:28 pm
   Permalink

   Postovani,mene muci osecaj nesto kao izmedju vrtoglavice i nesvestice,kao da nisam tu,kao da sanjam i sa je sve nestvarno,znam sve o sebi,ali kao me tek uzme strah pod svoje,trazim sigurno mesto,krenem da placem od straha,osecam kao da cu poludeti,strasno nesto,krene srce da mi kuca ubrzano,suse usta,pa umislim da imam rak,epilepsiju,leukemiju i tako neke gluposti,iako sam bila kod interniste koji je radio uz i srcce mi je skroz ok,heliko nemam,tsh i atpo antitela nemam,ja i dalje sizim,vec razmisljam da radim eeg mr ct ,a znam da cu samo da bacim pare,jer kad se u nesto udubim u nesto sto me zanima toga NEMA,nego se ja budim sa tim razmisljanjem STA AKO? i zaspim sa lekom za smirenje,strasno. Radila sam par meseci bijedan problem nije bio,cin sam osfala bez posla evo ih vratili se,da idwm kod dr opet vec me znaju,vec sam dosadila

   Reply
 • September 14, 2018 at 9:32 pm
  Permalink

  Posto imam problem sa anksioznosti opsesivnim mislima i depresijom to sve imam i jos nisam posjetila psihoterapeuta moje pitanje je i to jedino sto mw muci dali se od toga moze poludjeti to jest ako je moja anksioznost povecanja i gotovo citav dan sam anksiozna i depresivna jeli opasno po moje psihicko zdravlje? Kada sam u anksioznosti i pomislim da cu poludjeti jos vise povecavam simtome i kada odem kod kucnog doktora posto je on duze vrijeme moj doktor upoznat je s tim da imam taj poremecaj on me jos vise uplasi rijecima “ne pravite sebi stres tim stvarima ako se bojite da cete poludjeti stvarno ce te poludjeti ” molim vas vi mi recite dali je to moguce ? Hvala vam unaprijed

  Reply
  • September 14, 2018 at 9:43 pm
   Permalink

   Ukratko..ne nije moguce. A opsirno odite na moj youtube knal i kucajte strah od ludila. Takodje na sajtu kucajte strah od ludila i nacicete tekstove koji objasnjavaju zasto ne moze

   Reply
 • July 16, 2018 at 9:20 am
  Permalink

  Vako imam problem sa suprugom,to je bilo dan sreda ono sto se desilo pogledala sam u njegov sluzbeni telefon u slike i videla sam u folder jedan kao pise obrisano a tu ima slike bila je neka devojka koja mu slala slike a imalo je i njegove slike kako se slika sa raskopcanom kosuljom to me je strasno zabolelo pa sam mu rekla.Na svemu to on je popizdeo i kako uzeo da mi pakuje stavri da idem kuci i tako neke stavri su bile spakovani ali ja nisam otisla i legli smo da spavamo normalno u isti krevet sutra dan kad je krenuo na posao reko mi pred da krene da spakujem stvari da me nosi na stanici da se vratim kuci na sve tome ja nisam spakovla nego sam sve vratila na svome mestu.Pricala sam sa svojom gazdaricom posto mi je bilo tesko nisam znala sta da radim ona mi je rekla da se ne pakujme i da imam pravo da pogledam u bilo koji njegov telefon i da on nema prava da me pakuje.Kasnije me pozvao i pito dali sam spakovala stavre ja rekla nisamvratila sam sve na mesto.Spermila sam ja i rucak i poslal sam mu sms da se zapota kako bi bilo ako ja se tako slikam i imam dr slike od neke muskarce u telefoni kako bi tebi bilo kako bi se ti osecao i napisla sam mu da smo se uzeli iz ljubavi i po dogovoru.Dosao je kuci i nista mi nije rekao samo je cutao ono sto sam spremila je jeo za veceru kad ga pitam sta da mu spremim nista mi neodgovara i spremim mu bila sta i jede i ovo vec traje 6 dana kako on ne prica samnom.Pokusavam ja da pricam snjim da mu kazem da to sto sam videla da nije uredu da mi to smeta i kako bi se on osecao da je video takvo nesto kod mene kazem mu da ga volim i da mora da poprica samnom ali nista od toga on i dalje cuti pokusavam da go zagrlim on me sklanja od njega.Pre svega on je dijabaticar prima insulin.Juce smo trebali da idemo u nabavku ali nista od toga frizier paran rekal sam mu ocemo u nabavku nemam sta da spremim ni za rucak ni veceru nista mi nije odogovrio i sad sedim i ne nzma sta da mislim i sta da radim.on i dalje nosi burmu nije obrisao slike moe sa telfona nije obrisao slike na fb .Ne znam dal da se osecam lose dal sam ja kriva i ne znma sta da radim u ovom slucaju volim ga …

  Reply
  • July 16, 2018 at 9:36 am
   Permalink

   postovana
   ja se ne bavim ovaklvim problemima bracne krize na zalost. tako da iskreno nemam nikakav savet za vas jer ne znam sta bi bilo pametno d a radite, budite strpljivi i nadam se da ce da se odljuti.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *