OBLICI STRAHA: ANKSIOZNOST, STRAH I PANIKA

panicni napad

Danas bih hteo da pričam o oblicima straha, kako se po intezitetu strah gradira i koje simptome može da izaziva. Postoje tri oblika stra i to su: anksioznost, strah i panika oni se razlikuju po jačini, intenzitetu i učestalosti. Strah je termin koji svi poznajemo, on predstavlja realnu opasnost, to praktično znači da osećamo strah kada smo u odredjenoj opasnosti od nečega ali u psihološkom smislu strah ima mnogo više značenja i više oblika.

Kada bismo poredjali strahove po gradaciji najjači strah bi bio panični napad zatim sredina bi bila strah i najniži oblik bi bila anksioznost. Panični napad je najvići strah ikada doživljen i prate ga katastrofalne misli kao što su umreću, poludeću, pašću u nesvest, izgubiću kontrolu. Naravno te misli su iracionalne odnosno nemaju nikakvog realnog osnova.
Kada govorimo o strahu , u psihološkom smislu strah je konkretan što znači da postoji izvor straha (neki objekat koji je opasan) i mi se osećamo ugroženo u odnosu na taj izvor.
Dok kada govorimo o anksioznosti ona nema objektivan izvor straha, zato se anksioznost definiše kao lebdeći strah, strepnja ili slutnja. Svi ovi oblici straha idu sa odredjenim telesnim simptomima sa kojima ljudi često imaju problem, oni mogu biti znojenje dlanova, lupanje srca, doživljaj nemira u želucu,…
Jako bitani psihički simptomi koji su manifestacija ogromnog, intenzivnog straha jestu depersonalizacija i derealizacija.
U nišu u psihoterapijskom kabinetu Agora se kroz psihoterapiju i razne edukativne radionice uspešno bavimo rešavanjem ovakvih vrsta problema.

Dakle strah može biti racionalan tj. objektivan ili iracionalan tj. nestvaran u psihičkom smislu se razlikuje nekoliko oblika straha a to su gore spomenuti anksioznost kao strah sa najmanjim intenzitetom, strah koji je srednje jačine i panika kao najveći oblik straha. Svi ovi oblici straha imaju svoje realizacije kroz telesne simptome i postoj jedan čudan psihički fenomen, a to je depersonalizacija i derealizacija.

Ukoliko imate pitanja u vezi sa nekim oblikom straha ili telesnim sipmtomima možete ih postaviti na našem forumu https://kabinetagora.rs/forum/ i psihoterapeuti iz Kabineta Agora će vam odgovoriti u najkraćem roku.

A opširnije o ovome možete pogledati na youtube kanalu:

ako zelite da zakažete besplatnu seansu posetite moj novi sajt i naš novi tim na sajtu kabinet agora https://kabinetagora.rs/zakazivanje-konsultacije/

 

(Visited 5,588 times, 1 visits today)

2 thoughts on “OBLICI STRAHA: ANKSIOZNOST, STRAH I PANIKA

 • August 10, 2020 at 1:11 pm
  Permalink

  Postovani.
  Ja imam panicne napade par godina unazad i anksioznost .Par godina nisam imala nista ,onda sam imala operaciju i ponovo se sve vratilo,
  otisla sam kod lekara poslao me kod psihiatra .Dobila sam Seroxat da pijem .Nisam pocela da pijem jer se bojim zavisnosti .Nemam apetit tresem se cesto ,energija mi nestaje .Da izlazim na ulicu pomisao na to me jos vise tera na anksioznozt .Bojim se da cu izgubiti posao zbog mog stanja .
  S pstovanjem

  Reply
  • August 10, 2020 at 3:38 pm
   Permalink

   postovana
   da li ste razmisljali o psihoterapiji?mozemo vam pruziti uslugu online i uzivo

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *