TEDx Novi Sad i moja malenkost

tedex novi sad predavanje zarko

Šta je TED?

TED je neprofitna organizacija posvećena idejama vrednim širenja. Sve je počelo 1984. godine kao godišnja konferencija koja okuplja neke od vodećih svetskih mislilaca i praktičara, kako bi podelili ono u vezi sa čim su najstrastveniji. “TED” znači Technology (tehnologija), Entertainment (zabava) i Design (dizajn) – tri široke oblasti, koje zajedno oblikuju našu budućnost. Zapravo, program konferencije je i obuhvatniji od toga, jer prikazuje značajne ideje iz različitih disciplina.

Moje iskustvo

Na prvom mestu je zadovoljstvo što sam bio deo jedne ovakve konferencije, kao i sama činjenica da sam uspeo da uradim jednu stvar za koju sam mislio da neću uspeti, a to je JAVNI NASTUP. Kao što se da primetiti, to nije nešto gde se Žarko snalazi, ali imajći na umu kave sve zahteve ja imam spram mojih klijenta, morao sam i ja da podnesem svoj najveći strah.

Ovim putem želim da se zahvalim celom timu TEDx Novi Sad na odličnom gostoprimstvu (http://tedxnovisad.com/tedxnovisad-tim/), a posebno Ivani Korom, organizatorki, na svim njenim cimanjima, prohtevima, kao i toleranciji zbog povremenog odsustvovanja (nisu zahtevi iz hira, već sam putovao sa suprugom, klincima od 2 meseca i 2 godine, pa je to malo zahtevalo taktiku).

Moj san

Na neki način se kroz ovaj TEDx ostvario i moj mali san koji nisam imao hrabrosti ni da usnim, jer bi bilo prepotentno, ali se desilo nesto slično onom čemu sam potajno zavideo i toliko dugo se ugledao. Ukratko, postoji jedan profesor u Americi koji ima puno predavanja na TED-u i toliko me je fascinirao načinom razmišljanja, rešenjima i u opšte svojom personom, da sam danima gledao TED, a kasnije i kanal na youtube sa njegovog matičnog koledža. Njegovo ime je Robert Sapolsky (https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Sapolsky) i ako vas zanima potražite ga i vidite o čemu pričam. Toliko me je zaintereseovao svojim predavanjima da sam odlučio da mu pišem. Naravno, bilo je jako skromno i bez ikakvih očekivanja da ću ikada dobiti odgovor, ali kroz par nedelja mi je stigao famozni mail u kome se izvinjava što nije odgovorio odmah jer radi na novoj knjizi, i ukratko izneo mišljenje i stav o dilemi koju sam iamo.

Tog trenutnka sam shvatio da je nauka na dohvat ruke, da je tu i da samo treba da se opružimo – što bi uličnim žargonom rekli da se iscimamo. Nauka nije u laboratorijama i tamo negde daleko od naših umova. Tako se stvorilo ogormno poštovanje spram konferencije TED jer mi je omogućila da shvatim da je nauka tu, dostupna i da je treba širiti.

Priliku koju sam dobio nisam smeo da propustim, iako nisam siguran da sam je iskoristio na pravi i dostojan način. U svakom slučaju, evo videa sa konferecije, pa prosudite sami.

 

 

(Visited 566 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *