Iako postoji mnogo mobilnih aplikacija koje služe za opuštanje, a posebno su korisne za pacijente s anksioznim poremećajima ili napadajima panike, ovo je jedan takav pozitivan primjer iz susjedne nam države. Psiholozi danas imaju nešto drugačiju svrhu i opis posla nego što je to bilo prije razvoja digitalnih medija i društvenih mreža u današnjem opsegu. Stoga je važno biti u trendu i konstantno pratiti promjene u komunikaciji kako bismo na što jednostavniji i prihvatljiviji način mogli doći do krajnjih korisnika. Da su se Žarku dodatne edukacije i učenje o digitalnim medijima uisitnu isplatile i da je uspio doći do tog željenog cilja, pokazuju izuzetno pozitivni komentari korisnika aplikacija koje koristi preko 80.000 ljudi. Obje aplikacije mogu se koristiti na srpskom, engleskom i njemačkom jeziku. Na taj način su sve vježbe iz aplikacija dostupne i ljudima koji nisu upoznati sa stranim jezicima, što može biti itekako korisno.

Moram da priznam da je verovatno najveća stvar i možda najveću ličnu satisfakciju imam u aplikacijama koje sam razvio.

App 1: Vežba disanja

Ova aplikacija prenosi dvije tehnike disanja te korisnike vodi kroz vježbe. Vježba sporog disanja se koristi u samoj situaciji anksioznosti, nelagode i panike, dok se vježba dubokog disanja može raditi kada korisnik ima vremena kako bi savladao tehniku pravilnog, dubokog, abdominalnog disanja. Cilj ovih vježbi je svladati ove dvije ključne tehnike disanja koje mogu umanjiti tjelesne simptome poput hiperventilacije, ubrzanog rada srca i drhtavice, a time i psihološke poput anksioznosti ili napadaja panike. Osim toga, na aplikaciji možete pratiti svoje simptome te vidjeti sam učinak vježbi disanja.

Aplikacija za android može se besplatno preuzeti ovdje te pokrenuti na računalu ovdje.

App 2: Mišićna relaksacija

Ova aplikacija korisnike vodi kroz progresivnu mišićnu relaksaciju koja se sastoji od naizmjeničnih kontrakcija i opuštanja određene grupe mišića. Preko principa recipročne inhibicije dolazi do relaksacije tijela, a zatim i do smanjenja psihičkih simptoma poput anksioznosti.

Aplikacija za android može se besplatno preuzeti ovdje

Obje su aplikacije namijenjene svima koji su pod velikim stresom ili imaju neki od poremećaja iz anksioznog kruga. Budući da je ponekad teško izaći iz ruminiranja tijekom paničnog napadaja, ovakva vježba disanja ili mišićne relaksacije može pomoći i u takvoj situaciji. Također, aplikaciju mogu koristiti svi koji se žele opustiti ili naučiti nešto novo o svom tijelu te povezanosti tjelesnih i psiholoških simptoma.
Žarko se svojim aplikacijama koristi i u psihoterapijskom radu te napominje kako je u početku psihoterapijskog procesa iznimno važna normalizacija tjelesnih simptoma, u čemu su mu aplikacije postale nezamjenjiv alat kojeg i korisnici vole te poziva i ostale kolege da ih pokušaju uvrstiti u svoj rad.

Kad sam smoren, uzmem i čitam komentare i povratne informacije na aplikacije – to me uvek orazpoloži. Ako i postoji neka kritika, onda je usmerena na neke tehnikalije ili padanje same app na određenom uređaju. Najšešća kritika je što nemamo app za Iphone!

Kako napraviti svoju aplikaciju?

Žarka smo pitali kako je uopće došao na ideju izrade aplikacije i koliko je cijeli proces kompliciran.

Motiv je bio uglavnom moja lenjost da učim iznova i iznova ljude jednu te istu tehniku. A do same realizacije je došlo nakon što me je tim programera kontaktirao kako bi napravili aplikaciju za evropski konkurs.

Iza aplikacija naravno stoji cijeli tim ljudi. U izradi aplikacije vježbi disanja sudjelovala su dva programera te Žarko kao idejni i izvršni dizajner, a u izradi aplikacije mišićne relaksacije, koja je znatno kompleksnija, sudjelovala su dva programera, 3D animator, profesionalni radio spikeri kao naratori te Žarko kao dizajner, koordinator i naravno – tvorac ideje.

Za sve psihologe koji još uvijek nisu sigurni jesu li dovoljno hrabri krenuti Žarkovim stopama u izradi aplikacija, imamo jednu Žarkovu motivacijsku poruku za kraj.

Iskreno, puno satisfakcije čovek dobija kada se susretne s problemom koji ne zna kako da reši i nakon određenog vremena prevaziđeš prepreku i kreneš dalje. Sve u svemu izazovno i zanimljivo.