Opsesivne misli, laž i istina?

lekovi tablete

Šta je misao?

Da bi se shvatila puna moć misli, treba prvo shvatiti šta je misao (više u tekstu mislio, o mislima i protiv misli). Misao je psihički fenomen, psihička pojava koja se odlikuje rasudjivanjem i procenom odredjenih unutrašnjih ili spoljašnjih objekata. Pretpostavka je, u evolutivnom smislu, da je njena funkcija adaptibilna. Misli nam pomažu da bolje uskladimo spoljašnji svet, svet oko nas, sa unutrašnjim potrebama i pulzijama.

Kako je misao psihički fenomen, treba razumeti da je misao manja u odnosu na psihu, pa je samim tim i manje moćna, što odmah implicira da se snagom misli ne može razrušiti integritet ili celovitost psihe (to znači da snagom naših opsesivnih misli ne možemo poludeti, možemo imati opsesivni poremećaj, što je neuroza, a ne ludilo).

Pod psihom se podrazumeva celovitost svih psihičkih procesa, kako svesnih tako i nesvesnih.

Šta je svesno a šta je nesvesno?svesno nesvesno dijagram

Ova tipografija našeg psihičkog bića nam nalaže da napravimo jednu podelu, koja se nameće iz definicije psihe, a to je da se psiha deli na dve sfere koje se medjusobno dopunjavaju, ali su u svojoj suštini i funkciji suprotne, a to su svesni deo i nesvesni deo. Nećemo ulaziti u pogranični deo mešanja svesnog i nesvesnog.

Bitno je da se razume da svesna i nesvesna sfera imaju svoje zakone, pravila i mehanizme, i jedna drugoj su nepoznate. Zbog toga je suludo na primer prevoditi i aplicirati zakon vremena na nesvesne procese, u nesvesnom funcija vremena je iskrivljena i nema bitnu ulogu, dok je vremenski tok i sled sekvenci jako bitna dimenzija u svesti.

Kada razmišljamo o mislima, smatramo ih deom nas, našim istinama i smatramo da su one a priori tačne. Takodje, pri tom analizom se bavimo samo svesnim značenjem, sadržajem misli. Tako opsesivna misao : uzeću nož iz kuhinje i zaklaću se, na svesnom nivou pacijent tumači kao želju ili potrebu da sebi naudi. Paralelno ovoj misli postoji i jasna odbojnost, otpor i neprihvatanje ovakvog gesta, jer bi on značio nanošenje bola koji je stran, nezamisliv i neprihvatljiv za klijenta. Zbog ovog svesnog sukoba, mislim – ubij se, i istovremenog otpora i gadjenja spram misli, pojedinac dolazi do lako nametnutnog rešenja da ludi.

Ako se ne uzme u obzir da misao dolazi is nesvesnog, i da je ona tamo formirana, nastala, treba se pitati:  šta je nesvesni sadržaj moje misli, “uzeću nož i zaklaću se”, teško da možemo napraviti bilo kakav značajan napredak u psihoterapijskom smilu.

Misao dolazi iz neizdiferenciranog sadržaja nesvesnog, koji je sam po sebi nama nepoznanica, ali indirektno preko sadržaja naših misli, izvlačenjem zajedničkog imenioca iz svih misli, možemo doći do “atmosfere”, odnosno naših nesvesnih pretpostavki i ubeđenja koja čuče i zrače iz nesvesnog sadržaja.

Petpostavimo da se razradom sadržaja dodje do toga da je unutrašnji stav iza ospesivne misli doživljaj neizmernog besa, agresivnosti, koja je sputavana kroz ceo život našeg klijenta. Da su životni uslovi bili kastrativni, i da je na svaki izliv besa klijent doživljavao kaznu. Pretpostavimo da je to dovoljno za formiranje jednog svesnog stava da se bes ne sme osećati, i da ako se bes oseća, to je dokaz da se čovek oseća nedostojno, nevoljeno i bezvredno.

Infografija: dinamika između automatskih misli, emocije i verovanja.
opsesivna misao dijagram

U svesti našeg klijenta dominira automatska misao: uzeću nož i zaklaću se, zatim se nižu ruminacije, mentalna prežvakavanja svesnog materijala. To su tokovi misli koji se delimično bave originalnom, automatskom mišlju, ali u glavnom njima dominira dalja razrada. Klijent ide dalje, i obično kognitivnom distorzijom povećava katastrofičan ishod u glavi. Ruminacije na automatsku misao mogu biti: ja sam ubica, ako ubijem sebe moji će biti stigmatizovani, a šta ako dignem ruku na decu u tom ludilu, itd. Osoba sve više i više gubi kontrolu i neminovno dolazi do zaključka da je loša, bez kontrole i luda.

Kako grafik pokazuje, ruminacije učvršćuju nesvesno verovanje, u našem slučaju agresivnost i nemanja kontrole nad sopstvenim ponašanjem. To verovanje, poput unutrašnje atmosfere ili filtera, boji svaku nestrukturiranu misao koja krene da se radja u našoj svesti.

Novi koncept raspolućene misli, dvostrane misli, jeste da primarni nesvesni sadržaj koji se pod uticajem nesvesnog verovanja radja kao finalna svesna automatska misao. Ta misao u svesti  preko svog simboličnog sadržaja nudi razrešenje i uvid u to koji je nesvesni konflikt, koje je to verovanje koje boji automatsku misao.

Misao tako nosi Janusov karakter, i predstavlja i istinu i laž. Istina je u celovitosti misli da je ona tačna ako je lepo prevedena na jezik nesvesnog, ali je potpuno netačna ako je gledamo samo u kontekstu svesti, i da je sam sadržaj misli u svesti besmislen.

Kako lečiti opsesivno kompulzivni poremecaj – strah od ludila i gubljenja kontrole?

(Visited 7,792 times, 1 visits today)

235 thoughts on “Opsesivne misli, laž i istina?

 • June 6, 2018 at 2:51 pm
  Permalink

  Hvala na odgovoru. Pošto sam anksiozan tako da sam i dosta zbunjen jer ne znam dali postoji pravilo oko opsesivnih misli i automatskih misli jer neke teorije kažu da su one slične, a neke druge teorije govore da se one razgraniče

  Reply
  • June 6, 2018 at 4:05 pm
   Permalink

   Razumem vas.jako je bitno praviti razliku i istovremeno tesko kad ste anksiozni
   Zato je dobro porazgovarati sa terapeutom da vam pomogne da napravite razliku

   Reply
   • June 6, 2018 at 4:26 pm
    Permalink

    Molim vas može li se objasniti razlika nakratko ako vam nije teško. Hvala od srca još jednom!

    Reply
    • June 6, 2018 at 4:42 pm
     Permalink

     Vidite blog tekstove i video klipove nacicete temu. Istovremeno vase misli su samo vase i kroz individualni rad bi jedino moglo to da se odradi korektno i kako treba.ovako samo mozemo osmernicama da pricamo.a smernice sam naveo gde da gledate

     Reply
     • June 6, 2018 at 6:32 pm
      Permalink

      Samo me zanima da li su automatske misli posledica opsesivnih misli, ili obrnuto

     • June 6, 2018 at 7:30 pm
      Permalink

      zao mi je ali skroz masite poentu, jedno i drugo nisu u opste u relaciji. opsesivna misao moze da se tretira kao automatska, ali ne mora da bude. takodje problem opsesivnosti nije pitanej misli vec mehanizma potiskivanja. tak oda ko pokusa da racionalizuje opsesiju nece daleko doci

 • June 4, 2018 at 1:10 pm
  Permalink

  Pozdrav poštpvani! Kad kažete da su ruminacije voljne to znači da su ego-sintone. Ako su ego-sintone ,da li to mora da znači da čemo onda da ih privatimo i da poverujemo u te misli?

  Reply
  • June 4, 2018 at 1:43 pm
   Permalink

   Ego sintono znaci da je covek svestan da to nije tako. Ne znaci da su misli istinite. Misao moze biti netacna.

   Reply
   • June 4, 2018 at 2:02 pm
    Permalink

    Poštovani, ja ne sumnjam u vašu profesijonalnost, ali EGO-SINTONOoznači kada prihvatite misao, ideju kao deo sebe. S druge strane EGO-DISTONO je ne prihvatanje misli, ideja kao deo sebe

    Reply
    • June 4, 2018 at 2:13 pm
     Permalink

     govori da li je distancirano ili nije distancirano od ega, da li ga ego dozivljava kao svoje. ne procenjuje tacnost informacije. tako da covek u derealizaciji je svestan da ne ludi vec kao da ludi. misao ludim je egodistona, ali zbog straha probija neisgurnost u egodistonost same misli.
     razumem sta zelite da kazete ali ovde je vise u pitanju teorijski koncept termina i praksa koji se ne poklapaju u potpunosti i uvek. tako da ja takodje ne sumnjam u vasu sposobdnost da proce znacenej termina, ali se u video materijalu(ovako napamet, po osecaju ) odnosi na tu razliku. ako se naravno dobro secam jer iskreno nemam vremena da idem kroz video trenutno i da vidim nasta aludirate.
     hvala lepo za predivna pitanja
     veliki pozdrav

     Reply
     • June 6, 2018 at 11:07 am
      Permalink

      Pozdrav poštovani! Aludiram na to što po kognitivnoj teoriji automatske misli su prihvatljive, logicne, ego- sintone

     • June 6, 2018 at 11:16 am
      Permalink

      automatske misli po kognitivnoj nisu prihvatljive, logicke i egosintone. misli mogu biti netacne, nelogicne i na tome se bas i bazira kognitivna restrukturacija.

     • June 6, 2018 at 11:55 am
      Permalink

      Poštovani moram da repliciram i da tražim izvinjenje jer sam pgreśio kad sam reko da su po kognitivnoj teoriji automatske misli prihvatljive. Hteo sam reci da ih mi koji smo anksiozni prihvatimo kao istinite i realne. I moje konkretno pitanje bi bilo: ako ih prihvatimo kao istinite, šta nas onda sprećava da ne postupamo u skladu sa tim mislima. Hvala

     • June 6, 2018 at 1:29 pm
      Permalink

      zato sto savest, moral i volja su funkcije koje to odlucuju da li treba ili ne treba delovati u skladu sa mislima.

 • May 28, 2018 at 10:13 pm
  Permalink

  Dobro vece.Zovem se Radovan imam 24 godine zivim u Doboju.Naime,vec neki period a intenzivnije u posljednjih mjesec dana,okupirale su me neke suicidne misli.Stalno mi se javljaju misli da ja to hocu da uradim.Otisao sam kod psihijatra,propisao mi je anafranil a-depresiv i antiepileptik karbapin.Imao sam nuspojava,nestale su ali to zelim se sad rijedje javlja,medjutim pojavio mi se sad novi problem.Sad me danima okupiraju misli radoznalosti,tj kao da sam radnoznao,kao da ja zelim da saznam sta se to desava sa covjekom poslije suicida,gdje ide,gdje on zavrsava itd,i da ja to zelim uraditi da saznam.Da li je na nekom boljem mjestu,da li je na losijem.Ono sto sam siguran,da znam da je 2m ispod zemlje.Mrtav,ali opet me ta neka radoznalost,sta se desava sa njim van tijela itd.Sta je to biti mrtav kad izvrsis to,itd.Kao da zelim da otkrijem sta se desava sa covjekom nakon suicida,a zelim da otkrijem tako sto cu i ja to uraditi.Okupirale su me te misli vec neki period.Sta vi mislite,sta se desava sa covjekom nakon suicida.

  Reply
  • May 28, 2018 at 10:21 pm
   Permalink

   postovani
   moj najozbiljniji apel je da odete do vaseg psihijatra i da m usve detaljno ispricate. Jako je opasno igrati se sa takvim stvarima i ovo ovde nije mesto za ovakve diskusije. Smatram da je najbitnije da jos koliko sutra odete direktno bez uputa i da mu kazete o cemu razmisljate i sa njim popricajte o toj temi.
   hvala i ocekujem da me veoma ozbiljno shvatite i da postupite kako sam vam napisao.

   s postovanjem
   Zarko

   Reply
 • April 11, 2018 at 9:57 am
  Permalink

  Postovani pozdrav.Zovem se Dejan imam 23 godine i moj problem je u sljedecem.Znam da sam imao prije okp,ali mislim da odredjene kompuzije imam i dalje.Takodje imam i mentalne kompuzije.E sad imao sam nekih stresnih situacija i pocele su da me okupiraju suicidalne misli vec nekih 25 dana.Prvo sam sam sebe demantovao da to ne zelim,da su to gluposti, onda prije 2 sedmice javlja mi se misao da li zelim.Zatim kao da sam se uvjerio da zelim i ne mogu se nikako demantovati.Svi oni razlozi zbog kojih ne zelim vise ne pale.Osjecam se nekako cudno i jadno u sebi kao da sam ubjedjen da zelim.Sto je najgore kad sam u tom ocaju povjerujem da zelim.Ne mogu sebi nikako dokazati da ne telim,jer i kad dokazem da ne zelim, javi mi se osjecaj da zelim.Recite mi da li sam poludio i o ceme se tu radi.Oprostite ako sam slucajno jos negdje postavio pitanje.

  Reply
  • April 11, 2018 at 11:30 am
   Permalink

   postovanje
   rad sa ospesijama je jako kompleksan i spor tak da t osto vi elte je samo krajnji ishod dobor izvedene terapije, pre toga ima mnogo stavki koje treba da se prodju uvide i da se prihvate da bi doslo do ovog cilja. zato vam predlazem da se javite pa da zakazmeo termin i polako da krenemo u rad.
   vise o opseisjama mozete videti i na mom jutjub kanalu i da vidite koji je moj pristup ovoj problematici

   Reply
   • April 17, 2018 at 9:32 am
    Permalink

    Postovanje Zarko,evo mene opet.Ove moje misli su me ubjedile da ja strvarno to zelim,sad se osjecam kao da se zelim ubiti i svi argumenti zbog kojih ne zelim padaju u vodu.Recite mi da li se to moze izlijeciti,nije mi jasno od toliko lijepih stvari na svijetu ja hocu da se ubijem.Dzaba sve,navedem razloge zbog kojih necu,kao da hocu i gotovo.Ne znam sta mi se desava.Otici cu psihijatru,sta vi mislite ima li lijeka za ovo.

    Reply
    • April 17, 2018 at 9:53 am
     Permalink

     to je ono cime se ja bavim , tako da sam ucesnik i ocevidac u izlecenju mnogih. tako da je cinjenicada se covek moze izleciti

     Reply
 • April 2, 2018 at 2:35 pm
  Permalink

  Sto je najgore mene je to ubjedilo kao da zelim i imam takav osjecaj.Da li je to opsesivna misao i ona nas tako moze ubjediti na pogresno?

  Reply
 • April 1, 2018 at 9:54 am
  Permalink

  Dobar dan.Imao bih jedno pitanje,imam problem a ne znam sa cim.I meni su na pamet padale te suicidalne misli zadnjih 20 tak dana,Prvo u jakom intenzitetu,pa onda u slabijem.Kasnije sam shvatio da su to samo lose misli ali mi kvare moja osjecanja.Evo sad su mi se javljale te misli ovako da li ti to zelis da uradis?mene onda obuzeo strah i sam sam se svadjao sa sobom,ali onda mi je najgore sto sam utripovao da ja stvarno to zelim.Onda imam osjecaj da ja to zelim.Boze sacuvaj evo i sad me drzi taj osjecaj,da li sam poludio?Kako da kazem sebi da necu i ne zelim

  Reply
  • April 1, 2018 at 9:58 am
   Permalink

   postovani
   nesto vise o opsesivnim mislima mozete naci na mom kaanlu pregledajte sve videoklipove vezano za ospesivnost i pozeljno je i ostale. https://www.youtube.com/user/tgltrp
   a ako ne uspete sami da nadjete resenje onda je psihoterapija sledeci logican korak i mozete mi se javiti pa da zakazemo termin nikaakv problem.

   Reply
   • April 1, 2018 at 7:36 pm
    Permalink

    Da li je moguce da me to samo misli ubjedjuju da zelim,pa stvarno utripujem da zelim.Bojim se da nije ta psihoza ili teski poremecaj ne mogu kontrolisati nikako.Onda stvarno utripujem da to zelim uraditi pa me malo drzi anksioznost,jos me pucaju glupe misli.

    Reply
     • April 1, 2018 at 7:48 pm
      Permalink

      Jesam,ali nisam pronasao odgovor u cemu je moj problem.Opet me muci misao da ja to zelim,i utripujem da stvarno zelim.

     • April 1, 2018 at 7:51 pm
      Permalink

      Lecenje opsesivnih misli je mrkotrpan i ozbiljan terapijski posao zato i ne mozete sami da se snadjete. Cak ni uspeh nije zagarantovan ali prosperitet i boljitak retko kad izostanu.zato je ovaj blog samo za neka pitanja ali odgovor kako da se izlecite je jednostavan.samo kroz psihoterapijski rad, ja samo za to znam i nista edrugo.ne tvrdim da nema drugih resenja ali ja nikog nisam video da se izlecio osim terapijom

 • March 28, 2018 at 11:38 pm
  Permalink

  Dobar dan,24 godine Dejan se zovem i imam pitanje za vas.Nakon nekih stresnih situacija sto sam imao ovih dana,javljaju mi se (a imam zadnjih 10 godina) prisilne misli o samoubistvu,da bi se danas razmisljajuci o tome javila misao da to moram uraditi jer sam bas razmisljao o tome.Osjecam strah i paniku bojim se da cu morati,kakvo je to ubjedjenje a ne zelim.Da li pocinjem da ludim kad imam takvo ubjedjenje?

  Reply
  • March 28, 2018 at 11:46 pm
   Permalink

   Postovanje
   Dobra vest je da ne ludite a mozda vest koja nije ohrabrujuca je da je mala sansa da cete moci sami da resite problem jer toliko dugo traje. Tako da je moj savet da se jzvite i da zakazemo termin kako bi poceli da resabamo problem i olaksamo situaciju sa opsesijama

   Reply
   • March 29, 2018 at 12:00 pm
    Permalink

    Aha,a te suicidalne misli koje sam imao su zadnjih par dana.Recite mi da li je to nagon da li ja to zelim uraditi ako sam razmisljao o tome,tj ukoliko mi je to padalo na pamet,da li ja to zelim ili moram uraditi?Rekao sam sebi bio to su samo glupa razmisljanja i prisilne misli,ali me opterecuje sad nesto drugo.Vratio sam film nekako nesvjesno par dana unazad i skontao da sam razmisljao o suicidu i tim glupostima.Da li je to bilo samo glupo razmisljanje bilo usred problema ili moj nagon da ja to uradim.Kao da mi nesto to kaze da moram uraditi zato sto sam razmisljao o tome?

    Reply
     • March 29, 2018 at 9:17 pm
      Permalink

      Pogledao sam video klip i dosta mi je jasno.Hvaka jos jednom i cubcribe je vas.Shvatio sam oko ovih misli sto mi se javljaju,a ponekad mi se jave misli tipa sta ako moram izvrsiti suicid?Sta ako stvarno zelim?Onda krenem sebe da preispitujem zelim li to i ne zelim.Da li je ta pomisao sta ako moram isto tako samo pomisao i nista vise,ili je to moj nagon ili zelja

     • March 29, 2018 at 9:26 pm
      Permalink

      Nije ni nagon ni zelja jer je emocija strah. Ako je strah znaci da ne zelim

 • March 24, 2018 at 11:37 am
  Permalink

  Dobar dan.Izdesavalo mi se nekih problema u zivotu tako da vec par dana imam jak osjecaj kao da cu se ubiti,kao da ja to moram uraditi,kao da je to moja zadaca na ovom svijetu,kao da na svijetu nema smisla zivjeti.Ne uzivam u stvarima u kojima sam uzivao.Stalno mi je prisutna ta misao o samopovredjivanju a ne zelim.A onda krene a sta ako ja to zelim i moram itd.Imam fine roditelje,borim se za njih,samo kad bi se rjesio tog jakog osjecaja i misli o samoubistvu mislim da bi mi bilo lakse.Nekako imam osjecaj da sad da odem do mosta da cu odmah skociti,bez razmisljanja,a ne zelim.

  Reply
  • March 24, 2018 at 11:42 am
   Permalink

   Postovani
   Posto je u pitanju strah onda nije zelja vec je nesvesna problematika koj se manifestuje kroz nametljivu misao. Verovatno da je u pitanju potreba da problem nestane i da se prekine.za vise bi moralo da se zakaze seansa i da poradimo na neurozi

   Reply
   • March 25, 2018 at 7:51 pm
    Permalink

    Recite mi,koliko kosta seansa sa vama u eurima.Zivim u Bosni

    Reply
    • March 25, 2018 at 9:51 pm
     Permalink

     Pisite mi preko kontakt forme poslacu vam detalje.

     Reply
   • March 25, 2018 at 8:26 pm
    Permalink

    I jos nesto,nekako sam se prepustio tim mislima o negativnosti o sebi,da jednostavno kao da me je ta moja misao ubjedila da je to tako.Zasto me je tako jako ubjedila mozete li mi reci?Da li sam ja poludio?Zasto su me te misli ubjedile da nista vise nema smisla?Bio sam okej borio sam se znao sam da je glupost i da se treba trgnuti i gledati dalje a onda sam procitao tonu i tonu nekih psihickih bolesti na internetu a onda sam mozda umislio da imam sve te simptome pa sam sam sebi poceo da pripisujem da imam bio polarni poremecaj,jaku depresiju itd.Da li je to istina?Jednostavno sam izgubio volju boreci se sa tim mislima.Da li je to normalno stanje ili je to jaka psihicka bolest.Imam osjecaj da imam crne naocale na glavi i samo kroz njih gledam,pa procitam kako su ljudi bez volje i zelje za napretkom i volje za zivotom koji su u depresiji,onda kao da se i ja nadjem u tom ciklonu,kao da sam se promjenio.kao da vise nemam volje.Kako da se vratim i trgnem hocu da se vratim u stanje prije ovih mojih misli a kako?

    Reply
    • March 25, 2018 at 10:05 pm
     Permalink

     Postovani, ako jw opsesivnost onda je to neuroza i vise o tome poslusajte na mom kanalu jutjub. Bice vam jasnije a za lecenje bih morao da udjemo potrobnije u problematiku i da vidimo sta je uzrok opsesije.ako vas zanima kontakt forma i poslacu vam detalje terapije

     Reply
  • March 30, 2018 at 4:41 pm
   Permalink

   E hvala na odgovoru.Recite mi molim vas javi mi se misao nekad npr da se to oko samoubistva treba uraditi,ili da ja to hocu?Npr javi mi se misao da li zelim,ja onda utripujem da zelim pa mi se poveca anksioznost.Pa mi se javi misao to se treba uraditi i opet anksioznost.Pa utripujem da ja stvarno hocu.Da li se i te misli ubrajaju samo u glupe opsesivne misli ili je to stvarno moja zelja,jer se zapitam zelim li ili ne,a ne zelim.Citao sam savjete u vezi opsesivnih misli,htio bih da cujem vas savjet jesu li one istinite ili ne i kako da reagujem na njih?

   Reply
   • March 30, 2018 at 5:55 pm
    Permalink

    postovani
    sve to bi se razradjivalo na terapijskim seansama.

    Reply
    • March 30, 2018 at 6:07 pm
     Permalink

     Aha evo danas npr razmisljao sam da li zelim,utripujem da zelim pa stvarno razmisljam o tome kao da zelim to uraditi,tj da moram uraditi jer zelim.Boze sacuvaj.Da li je to znak psihoze tj da li sam poludio

     Reply
     • March 30, 2018 at 6:10 pm
      Permalink

      odgovor mozete potraziti medju mojim tekstovima i video materijalom.

 • March 21, 2018 at 8:55 pm
  Permalink

  Gledao sam vas klip o smislu zivota i odlucio sam porazgovarati sa vama jer stvarno imam potrebu da popricam sa nekim.Milan,22 godine.Naime ja imam neki problem,koji me jako koci a on bi glasio ovako.kad mi je poginuo komsija u saob.nesreci na motoru.Ja sam mislio da je poginuo jer sam u sebi jednom greskom za njega pomislio dok je prolazio da bog da poginuo,isto je tako bilo za par komsija koji su umrli a dok su bili bolesni ja to pomisljao.Sad je 2018 godina.Evo preko mjesec dana imam problem jer stan koji je majka trebala nasljediti od svoje tetke koja je sama i ima 90 godina je propao tako sto je ona prodala stan za upola manje novaca 2011 godine a mi smo od oca krili da je prodala do 2016 godine.Osjecam krivicu i zbog tog stana jer da smo ranije rekli ocu mozda se tu nesto moglo uraditi,vratiti pare tim ljudima ponistiti prodaju itd.Tako da nema nista od toga
  Sad u zadnje vrijeme muce me misli da sam za to sve sto se izdesavalo od 2013 kriv.Kriv sam za rat u Siriji,Libiji Egiptu itd al bukvalno.Sad me zadnjih par dana i zbog tog stana i zbog svega kao da sam izgubio volju za bilo cim,ne da mi se nista.Jos na to sve je teska materijalna situacija radim za minimalac fizicki posao,otac samo radi isto tako za minimalac.Nekako razmisljam koja je svrha zivota i sto moram vise zivjeti?Mozda moram uraditi ono iz 2013 godine sto sam naveo,kako to da sam bukvalno preko noci psihicki pao iako sam podnosio te sve probleme nekako do sada?Kako da se nastavim boriti kad taj stan necu zaraditi za 20 godina,zasto se boriti kad se svakako mora umrijeti.Onda kazem sebi ej moras naci djevojku moras stvoriti porodicu zivot je jedan,ali to kratko traje i opet upadnem u ponor ,Kako da se be motivisem kad me vise nista ne cini srecnim sto me cinilo npr izadjem na kaficu popijem i opustim se a vise ne mogu.Npr skinuo sam 15 kilograma i dotjerao liniju jer o tim problemima nisam ni razmisljao nego sam trenirao i pazio na ishranu.Kad mi se vracaju ti problemi ne obracam paznju na te misli jer sam sebi rekao nema djevojke dok ne smrsas.Kako da nadjem motivaciju i razlog da zivim dalje.Volio bih da ti kazes svoje misljenje jer ovako ne ide.

  Reply
  • March 21, 2018 at 9:01 pm
   Permalink

   Postovani
   Nikakav problem imate moj kontakt pisite i zakazacemo termin i krenuti u resavanje problema.

   Reply
  • March 23, 2018 at 1:12 am
   Permalink

   Problem je Zarko sto evo zadnjih par dana razmisljam o glupostima koje me sputavaju.Prije sam uzivao u zivotu ono sto me je sputavalo sam ignorisao i radio ono sto volim.Razmisljam u cemu je smisao zivota,da zivis da osnujes porodicu pa procitam negdje da to nisu razlozi da se sprjeci suicid pa sam opet dobio napad panike da cu ga izvrsiti,Jos me muce te lose misli tipa da moram izvrsiti samoubistvo da bih izasao iz tih problema,iako znam da to nije rjesenje kad si mrtav.Kako da pobjedim te suicidalne misli,da se fokusiram na nesto lijepo.

   Reply
   • March 23, 2018 at 8:20 am
    Permalink

    Bez odlaganja krenite paihijatru. Nije ovde mesto jer vas pisanje na blogu nece pomoci a psihijatar i lekovi i te kako mogu.

    Reply
 • March 2, 2018 at 2:58 pm
  Permalink

  volim svog dečka ali sam nedavno sanjala da me u snu drži za ruku prijatelj i kao da je postojala neka privlačnost između nas, posle tog sna razmišljam o tome šta ako prestanem da volim svog dečka i dobijam napad panike i osećam nekav strah da će ta osoba i ustvarnosti da mi postane privlačna, a pre tog sna nisam nikada pomislila tako nešto, i sad kad pomislim na tu osobu dobijem napad panike i ne mogu da se kontrolišem . Ne znam šta da radim ali me ovo jako muči i ne želim da pričam sa bližnjima o tome. Molim vas za savet i recite mi da li još neko ima problema sa tim?

  Reply
  • March 2, 2018 at 3:00 pm
   Permalink

   Molim Vas da odgovorite što je brže moguće, hitno mi je potrebna pomoć.

   Reply
   • March 2, 2018 at 3:39 pm
    Permalink

    vi ste bas nestrpljivi… eto vec nesto isplivava na povrsinu 😀

    Reply
  • March 2, 2018 at 3:39 pm
   Permalink

   postovanje
   to je nametljiva misao pa o opsesivnim mislma pogeldajte vise ovde https://www.youtube.com/user/tgltrp
   a zasto je nastalo je jako individualno i da bi nasli uzrok trebalo bi da se javite za razgovor, jer na pamet ne mogu da znam. ali ide u smeru pitanja: ako mi se dopadne prijatelj,ako prestanem da volim svog decka, kakavi ste vi?
   iz toga bi mogla da se nasluti problematika. da li je momak neveran, da li ste vi bili nekada sa manje inhibicija to je sve za individualni rad kroz koji bi se videlo sta je u pitanju-srz problema

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *